Фонд держмайна хоче продати «Електронмаш»: чи відповідає ціна ринковій вартості

2768 0
Фонд держмайна виставив на аукціон земельну ділянку, однак є питання щодо ринкової вартості.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Регіональне відділення Фонду держмайна вирішило продати з аукціону земельну ділянку Києві під забудову. Про це розповідають журналісти видання «Наші гроші».

Зокрема йдеться про завод «Електронмаш» з земельною ділянкою площею 13 гектарів по вул. Кільцева дорога, 4, який вже втретє виставляють на торги. Цього разу стартова ціна торгів становить всього 33 млн грн, а це приблизно $630 за сотку землі у столиці. Торги було призначено на 17 березня. Але 21 лютого аукціон був скасований без пояснення причин.

Читайте також: готель, альтанки, штучні озера та басейни: елітну базу під Києвом продали за 33 млн грн

Нагадаємо, до минулого року цей завод намагались продати двічі. Кожного разу на торгах ціна злітала у кілька разів. Вперше ТОВ «Лортен груп» виграло з ціною 970 млн грн, вдруге ТОВ «Український імідж» з ціною 430 млн грн. Однак обидва рази з різних причин переможці чомусь  скасовували угоди із з ФДМУ.

На початок березня призначено ще один аукціон на єдиний майновий комплекс державного підприємства «Укроборонресурси» за адресою Саперно-Слобідський проїзд, 3. Це складські логістичні комплекси площею понад 4 гектари. Стартова ціна аукціону становить 18 млн грн, а це $1056 за сотку. При цьому Фонд держмайна зазначає, що по цьому об’єкту відсутні обтяження.

Журналісти видання зазначають, що такі ціни в рази нижче за ринкові. Наприклад, в районі метро «Теремки» продається ділянка площею понад 1 гектар за 47 млн грн, а це $9 273 за сотку. На Столичному шосе можна знайти ще один об'єкт розміром  майже півтора гектара за $1,9 млн що відповідає  $14 000 за сотку.

Читайте також: фонд гарантування продав віллу в Конча-Заспі за понад 300 млн

Журналістам «Наших грошей» керівництво ФДМУ пояснило, що низькі стартові ціни є наслідком воєнного стану. Мовляв, під час вторгнення законодавство змінили так, що майно на аукціони вже не можна виставляти по оціночній вартості, а тільки по балансовій, яка зазвичай нижча. Таким чином «Електронмаш» цього разу виставили на продаж за 33 млн грн, а до вторгнення стартова ціна становила 66 млн грн. Також у ФДМУ очікують, що завдяки конкуренції ціна зросте.

Нагадаємо, раніше Національний банк продав елітну базу відпочинку «Княжий двір» під Києвом. Покупцем стала київська компанія, яка запропонувала за нього на відкритих торгах «Прозорро.Продаж» $827 тисяч, проте ця сума суттєво менша за ринкову вартість об'єкта. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!