Кафе і ресторани Львова перед вибором та ООН прогнозує бідність в Україні. Головне за 12 листопада

2891 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: dapiki moto for unsplash

Фото: dapiki moto for unsplash

«Карантин вихідного дня». Кабінет міністрів опублікував постанову, якою скасовується адаптивний карантин та вводиться локдаун вихідного дня до 30 листопада.

Читайте також: Львів – проти. Чи працюватимуть на вихідні у місті кафе, ТРЦ і перукарні

Міністр охорони здоров’я Степанов сподівається, що завдяки «карантину вихідного дня» українці будуть сидіти вдома або гуляти на свіжому повітрі. Він вважає, що найважчий період в плані епідемії Covid-19 буде тривати до квітня.

Як діяти рестораторам на вихідні та чи відкривати свої двері для відвідувачів, до кінця не зрозуміло нікому. Як зазначив адвокат, партнер юридичної фірми Dexis Partners, старший викладач Школи права УКУ Іван Городиський, кожен заклад повинен вирішувати на власний розсуд. Водночас він наголосив, що рішення Кабміну доведеться виконувати.

Разом з тим більшість опитаних Тvoemisto.tv власників кафе та ресторанів Львова, запевнили, що працювати цими вихідними будуть. У Львові сформована ціла спілка та асоціація підприємців та рестораторів, куди входить вже більше 100 людей. Зараз вона готує спільну заяву про відмову від виконання нормативно-правового акту, який суперечить Конституції України.

Читайте такожКлючовий момент. Чому Садовий і Синютка маргіналізують проведення дебатів

Під час карантину вихідного дня мережі «Епіцентр» та «Нова лінія» працюватимуть, але продаватимуть лише життєво необхідні товари. Раніше на своїй сторінці у Фейсбук «Епіцентр» зазначив, що вводить 72-годинний робочий день, натякаючи, що в суботу та неділю таки працюватимуть. На це бурхливо відреагував міністр Степанов: «Хочете робити фарс на здоров’ї людей, тоді поїхали зі мною в реанімації. Покуражтесь перед людьми, які помирають кожного дня. Покуражтесь перед лікарями, які кожного дня роблять все, щоб зберегти життя людей».

У Львівській національній опері через рішення уряду про запровадження карантину вихідного дня перенесли усі вистави, які мали відбутися у вихідні.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 547 особи (684 – напередодні). Разом 35 535. Одужало – 23 177 (+ 510), померло – 1 023 (+ 11).

За добу лабораторні центри на Львівщині провели більше 2 тисяч ПЛР-тестів, проте залишок проб у холодильнику залишилося ще більше – понад 3 тисячі. Як зазначила у коментарі Тvoemisto.tv в. о. гендиректора Львівського обласного лабораторного центру Наталія Тімко, ніякої катастрофи немає. Кілька днів тому були певні проблеми із затримкою реактивів, проте зараз уже все гаразд.

Читайте такожПоліції хочуть дозволити частіше використовувати електрошокери. Про які випадки йдеться

В Україні Covid-19 виявлено у 11 057 осіб (10 611 за попередню добу). Загальна кількість 500 865 пацієнтів. Одужало – 227 694 (+ 6 235), померло – 9 145 особи (+ 198).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 47 563 (+ 931), Харківська – 45 469 (+ 521), Львівська – 35 535 (+ 547) та Одеська області – 30 704 (+ 663).

Covid-19 – Головне. В Україні період високої захворюваності Covid-19 триватиме до квітня 2021 року. Цей відрізок пройде дуже важко, заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Внаслідок ускладнень від коронавірусної хвороби на Львівщині померло подружжя лікарів, які працювали у Сокальській райлікарні. «До самого свого кінця вони допомагали хворим, боролися за кожне життя», – зазначив головний лікар медзакладу Роман Швед.

Читайте такожУ Львові запрацювало безкоштовне таксі для онкохворих

Наступного тижня у Львівській клінічній лікарні на залізничному транспорті розгорнуть 100 ліжок для госпіталізації коронавірусних хворих. Як повідомила медична директорка лікарні Ольга Палій, кисневі точки вже підведені, є кілька апаратів ШВЛ та деяке обладнання. Але цього наразі не достатньо.

У ВООЗ вважають, що 70% населення планети слід вакцинувати, щоб подолати пандемію коронавірусу.

Економіка в Україні. Через пандемію Covid-19 Україна може стикнутися із найгіршою рецесією за десятиріччя, унаслідок чого понад 9 млн людей опиняться в бідності. За даними дослідження ООН за жовтень, з початку пандемії понад 80% домогосподарств втратили доходи та у більш ніж 40% сімей принаймні один член родини втратив роботу.

Економічна криза, спричинена пандемією Covid-19, сповільнила темпи росту експорту IT-послуг – цього року галузь недоотримала за 2 і 3 квартал майже 200 млн доларів.

Читайте такожДо Львівської районної ради потрапили 5 партій. Хто став депутатом

Смерть в Білорусі. Пізно ввечері 12 листопада стало відомо, що в реанімації помер побитий тітушками напередодні 31-річний білорус Роман Бондаренко. Після повідомлення про його смерть тисячі людей в Мінську вийшли на вулицю.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!