Грузія у Львові. Три заклади зі справжніми хінкалі

26916 5
Серед усіх знаних у Львові смаколиків, можна спробувати й хінкалі, оджахурі та мацоні – страви грузинської кухні. Її особливість полягає у тому, що страви відрізняються великою кількістю усіляких прянощів, приправ і соусів. Журналісти Тvoemisto.tv завітали в три заклади грузинської кухні у Львові та дізналися, що там можна скуштувати та в чому секрет місцевої гостинності.

Ресторан «Піросмані»

Особливості

Заклад працює вже другий рік. Відкрив його виходець з Грузії – Коба Кекелашвілі, який переїхав в Україну ще в 2002-му році.

Ресторан назвали на честь відомого грузинського художника Ніко Піросмані. Як зазначає власник, багатьом в Україні ця людина відома з пісні Алли Пугачевої «Мільйон червоних троянд». Мовляв, саме Піросмані продав свій будинок, щоб купити коханій таку кількість цих квітів. Проте Коба Кекелашвілі є прихильником саме творчості художника.

Має заклад й неофіційну назву – «Хінкальний рай», за вивіскою з якою його можна помітити з вулиці.

 

Кухня

У меню ресторану представлені тільки грузинські страви. Європейську кухню подають на бенкетах.

Фірмова пропозиція – люля-кебаб «Піросмані», який готують за власним рецептом. А вибір хінкалів є одним з найбільших у Львові. Їх готують з сімома м’ясними та сирними начинками і навіть смажать. Представлені й інші традиційні страви: від шашлику до оджахурі (запечене в кеці м’ясо, картопля та перець).

Особливий напій закладу – домашнє грузинське вино. Виготовляє його сам власник. Він водночас є й шеф-кухарем, власноруч готує більшість страв.

З грузинських десертів у «Піросмані» готують чурчхелу (страву з настромлених на нитку горіхів у загустілому сиропі з виноградного соку), смажене морозиво, пахлаву й інші традиційні ласощі.

«Українці люблять грузинську кухню, бо вона дуже ситна. А ще вони люблять посидіти разом та смачно поїсти,» – переконаний Кекелашвілі.

У ресторані «Піросмані» хінкалі коштують 7-10 грн за штуку залежно від начинки, чанахі (тушена в глиняному горщику баранина або свинина з овочами) вартує 60 грн, хачапурі – 35-70 грн, а різноманітні соуси до страв – 10-20 грн.

Концепція, дизайн

Заклад розміщений на двох поверхах житлового будинку. На першому – простора зала, в якій про Грузію нагадують лише репродукції картин Ніко Піросмані та теплі кольори в інтер’єрі. На другому – зала для бенкетів, розрахована на 35 осіб. Її виконали в традиційному європейському стилі. Також влітку поряд з рестораном працює тераса.

 

Локація

Вул. Туган-Барановського, 9а

Ресторан «Хінкальня»

Особливості

Заклад є похідним від однойменної мережі «Хінкальня», але до неї не належить. Власниця Наталя Ртіщева пояснює, що ресторан вже рік існує як маленький сімейний бізнес.

Відвідують його переважно жителі району та люди, які поряд працюють. Тому тут дослуховуються до побажань клієнтів, а меню та ціни трохи відрізняються від мережевих.

 

Кухня

У ресторані подають традиційні грузинські страви. Фірмова – хінкалі. Їх готують з чотирма видами начинок. Серед них одна «негрузинська» - сулугуні з грибами. З’явилася вона тому, що в піст деякі відвідувачі відмовляються вживати м’ясо. 

Також клієнти можуть скуштувати пхалі (баклажани з горіховою пастою), три види хачапурі, люля-кебаб, чихиртму (курячий суп), оджахурі тощо. 

З українських страв подають один салат – буряк з чорносливом. Пояснюють його наявність в меню тим, що в грузинів звичних для нас салатів немає. А українським відвідувачам вони до смаку.

Грузинські солодощі представлені традиційною випічкою з листкового тіста з горіхами – када, і горішками з медом – гозінаками. Також готують пахлаву. Особливий десерт закладу – мацоні. Це йогурт власного виробництва, який подають з варенням або без нього.

Серед напоїв є грузинське вино, коньяк і чача.

У ресторані «Хінкальня» біля Політеху хінкалі коштують 6.90 грн за штуку незалежно від начинки, оджахурі вартує 48 грн, хачапурі – 39-47 грн, а мацоні – 15-18 грн.

 

Концепція, дизайн

Ресторан складається з трьох залів, виконаних в «демократичному» стилі, який пасуватиме закладу з будь-якою кухнею. Тут є декоративний камін, приглушене світло і картини з зображенням келихів та пляшок вина. А над барною стійкою гостей зустрічає табличка з оригінальним написом.

«Грузинських речей, крім прапору, в нас немає. Але є шеф-кухар грузин на ім’я Мамука. Саме на ньому все «закручено», - жартує власниця.

Атмосферу Грузії створюють за допомогою музики. Тут не почуєш українських чи англомовних пісень, а лише грузинські композиції.  

 

Локація

Вул. Михайла Вербицького, 5.

Мережа ресторанів «Хінкальня»

Особливості

«Хінкальня» - це перш за все мережа, заклади якої «розкидані» переважно в центрі Львова. Особливістю кожного з них є виключно грузинська кухня, а також інструкція, як правильно їсти хінкальні. Намалювала її львівська художниця. Ця схема стала настільки популярною, що її копіюють й в інших закладах.

Кухня

Меню в закладі лаконічне й поміщається на одну сторінку. Ресторан працює з хітами грузинської кухні: хачапурі трьох видів, страви з мангалу, харчо, багато овочів та зелені, а також домашнє вино. За один хінкалі відвідувач заплатить  4 грн. 90 коп. Шеф-кухарями мережі є виключно грузини. Їх основний обов’язок – це виробництво хачапурі. 

Також щомісяця в ресторані вводять певну новинку, проте в такому випадку котрусь страву з меню забирають.

З напоїв можуть запропонувати грузинську чачу, пиво та вино.

Концепція, дизайн

Один із закладів мережі, який ми відвідали, розміщений у проїзді Крива Липа, 1, проте ми також і побували в ТЦ Forum, де тільки недавно відкрився ще один ресторан мережі. І якщо на Кривій Липі «Хінкальня» немов ховається серед усіх кафе, одразу її помітити важко, то у торговому центрі - це велике приміщення.

Основним елементом дизайну кожного закладу є старовинний візерунок грузинської вишивки. Також ресторану характерні  меблі-трансформери та застарілі ширми, які дозволяють швидко адаптувати місце під великі компанії.

Проте, дизайну тут не надають великого значення, як розповідає директор з розвитку мережі, Ірина Клименко: «Ми не акцентуємо увагу на дизайні чи атмосфері, працюємо за правилом: it’s all about food – все про їжу, й, в першу чергу, все про хінкалі».

Локація

Ресторани цієї мережі розміщені за адресами: вул. Федорова, 14, вул. Чорновола, 93, вул. Стрийська, 30, хінкальня на Кривій Липі, 1 та Хінкальня Forum. Також мережа містить 9 ресторанів по Україні, а також один у Польщі.

Підготували: Яна Гончарова, Мар'яна Федина

Фото: Ігор Саджениця

15 Лютого, 2020 16:12
Валерий Вчера по совету знакомых решил посетить заведение "Хинкальная" (Хінкальня) - м. Запоріжжя, Проспект Соборний 159, так как было 14 февраля, решил заранее позвонить и сделать заказ, чтобы не ожидать внутри, а сразу придти поесть.
Заказ приняли, сказали за 30 минут сделают, я без проблем, прихожу через 25 минут, на входе вижу, что терминал не работает, окей.. Меня встречает радужный официант и заявляет, что мой заказ даже еще не начинали делать, но если у меня есть время и я готов ждать, то они сейчас приступят. Заказа дюшес, пока ждал. У меня в заказе было: дюшес, 4 хинкали классик с мясом (острые), хачапури по аджарски - итоговый чек 165 грн.
Дюшес не холодный, полу теплый, по вкус (бутылочный 1.5 литра и то вкуснее), но это такое думаю. Через минут 10 падают мне мои 4 хинкали, по вкусу ничего особенно не хуже, чем в ближ заведениях (не буду указывать каких, чтобы не посчитали рекламой) но и не лучше, однако ценником выше.
Еще около 10-15 минут жду свою "долго ожидаемую" хачапури по аджарски (в виде сердечка, так как 14 февраля как никак). Приходит она, тут я сразу разочаровался (во первых по цене она оказалась больше, чем говорили знакомые), да и казалась она больше сырой, чем готовой, сначала думал из-за начинки и сыра, но с каждым кусочком понимал, что не из-за него.
Доел, ждал официанта, около 2х минут, их не было, встал подошел к стойки, чтобы оплатить заказ. Его посчитали, я даю 200 гривен, мне должны дать сдачу 35. Итог девушка находит только 30 грн, и спрашивает у меня "готов ли я простить им 5 грн"? Я сказал, что "это как то не серьезно для подобного заведения".
На стойке также стоял администратор, они посмеялись над этим выражением, и продолжили поиски валюты оставшейся, я спросил может "нужно добавить N сумму, чтобы они уже рассчитались со мной"? она сказала "15 грн". По итогу я не нашел их у себя, а всего 14 грн, на что мило девушка (кассир) заявила - "это как то не серьезно".. "действительно" - сказал я..
После еще в течении 2х минут ожидания со мной рассчитались и я покинул заведения.
Даже не смотря на все это, я не планировал писать отзыв, что сподвигло, это то, что вечером (при условии, что я обедал только у них, а утром завтрак был как обычно я ем) у меня было жуткое расстройство.. И полностью испорченный вечер на энтеросгель, приятного скажу мало.
"Хинкальная" (Хінкальня) - запорожье, отзыв
Как итог хочу отметить следующее:
завышенный ценник
хамское поведение(если бы не столько не вкусные блюда, что доедались через силу, потому что уже времени обедать в другом месте не было! я бы оставил чаевые, я их всегда оставляю в других заведениях).
не совсем до конца готовые блюда (да может спешка или еще что-то, но это не повод "убивать" на корню отношения клиента и его здоровья у вас)
наличие терминала (можно списать, что праздник и нужно поднять выручку, но это такое)
безразличие администрации на работу своих сотрудников (понимая, что он там был, и ничего не сказал сотруднику - значит это не первые случаи такие)
испорченный вечер (здоровье).
Вот такое посещение было у меня 14 февраля, заведение хинкальная в запорожье, никому не рекомендую!
21 Жовтня, 2016 11:43
Олександр Не рекомендую Хінкальню на Михайла Вербицького, 5. Двічі там був, двічі не сподобалось. Шашлик "по-совєтські" в оцті. Страви з тіста недопечені.
В Хінкальні в Форумі відсутнє обслуговування. Чекали на меню 30 хвилин, потім на страви ще 45 і чек несли хвилин 30, при тому що окрім нас було зайнято три столика.
Найліпша Хінкальня в Кривій липі, але там давно не був.
21 Січня, 2016 20:33
Sylvia Ресторан Піросмані знаходиться не на Пекарській, а на Туган-Барановського 9а
21 Січня, 2016 17:39
Надія Відвідувала заклад "Хінкальня"біля Політеху.Дуже смачна кухня .а хачапурі неймовірно смачнющі .а також шашлик за грузинським рицептом і хачапурі на мангалі умимиии смакота.
21 Січня, 2016 15:41
Мен Вся мережа хінкалі зіпсувалася, правда за виключенням біля політеху.... наскільки колись було приємно зайти та смачно поїсти...нажаль на сьогодення нема про що говорити,..
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!