Київ

Храм-МАФ УПЦ МП на Старокиївській горі знесли

622 0
Незаконна споруда стояла в буферній зоні об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з 2006 року
Фото: Національний музей історії України

Фото: Національний музей історії України

У ніч на 17 травня в Києві на території Національного музею історії України демонтували незаконну каплицю УПЦ, зведену поблизу фундаменту Десятинної церкви. Про це повідомив Національний музей історії України.

«16 травня 2024 року Державна виконавча служба України забезпечила виконання судового рішення про демонтаж незаконної споруди, яка у різних формах проіснувала на території Національного музею історії України з 2006 по 2024 рік», — зазначається у дописі.

«Церква-МАФ» була незаконно споруджена на землях, власником яких є держава. На території Старокиївської гори та музею колись були язичницькі поховання, князівські палаци й Десятинна церква. Крім того, релігійна споруда була зведена в буферній зоні об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра».

Музей має намір використовувати звільнену ділянку для проведення просвітницьких заходів для дорослих і дітей на тему історії України давніх та сучасних часів.

«Також у майбутньому плануються археологічні дослідження ділянок, що досі не були вивчені або не стали експозиційними обʼєктами» – зазначили музейники.

Нагадаємо, демонтаж незаконної споруди був запланований на 7 травня, однак роботи відклали, як тоді пояснили у музеї, з технічних причин.

Попередній кошторис робіт з демонтажу та вивезення сміття нараховував 772 тисячі гривень. Необхідну суму вдалося зібрати менш ніж за добу. Водночас волонтерська спільнота Repair Together вирішила безкоштовно демонтувати незаконну «церкву-МАФ» біля Десятинної церкви.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!