Хрестини вдома і відкладена сповідь. 15 нововведень УГКЦ через карантин

52253 0
Піст послаблено до стабілізації епідеміологічної ситуації.
Фото: ugcc.org.ua

Фото: ugcc.org.ua

У зв'язку з карантином Глава УГКЦ Блаженніший Святослав розпорядився запровадити низку нововведень у церковному житті. Про це повідомляє Львівська Архиєпархія УГКЦ.

Читайте також: Віра у Бога і коронавірус

Усі віряни та духовенство повинні дотримуватись встановлених санітарних норм та розпоряджень цивільної влади, що стосуються карантинних обмежень, ідеться у розпорядженні. Водночас цивільна влада також повинна з повагою ставитись до Церкви та її життя і устрою. Тож душпастирі повинні погодити з цивільною владою чи санітарними інстанціями те, що не буде перешкоджати організації богослужінь і церковного порядку.

Вводяться нововведення як у щоденному житті, так і у церковному.

  • 1. Усі вірні повинні виявляти пошану один одному на безпечній відстані, встановленій відповідними приписами цивільної влади.
  • 2. Духовенство має розяснувати вірним обмеження, накладені владою, стежити за дотриманням відповідної дистанції між людьми у храмах.
  • 3. Потрібно подбати, щоб на церковне подвір’я були виведені гучномовці та щоб саме озвучення допомагало, але не перешкоджало вірним чи оточенню.
  • 4. За будь-яких обставин чи викликів церковна спільнота не лише може, але й повинна задіювати сучасні засоби комунікації (радіо, телебачення, інтернет), щоб таким чином об’єднувати вірних у спільній молитві до Господа.
  • 5. У випадку, якщо цивільна влада вирішить закрити храми чи введе надзвичайний стан, комендантську годину тощо, духовенству потрібно чекати на роз’яснення від Єпархіяльного Єпископа, як діяти в таких обставинах.
  •  6. Якщо людина захворіла чи відчуває у собі ознаки респіраторної інфекції, вона повинна залишатися вдома і звернутися до лікаря і тимчасово обмежити традиційні вияви вшанування святих ікон, статуй (фігур), розп’яття через дотик/прикладання/поцілунок, віддаючи шану поклоном (метанією).
  • 7. Особи з «групи ризику», зокрема люди старшого віку та діти, можуть залишатися вдома і брати участь в богослужінні за допомогою сучасних засобів зв’язку (телебачення, інтернет, радіо), або єднатися духовно через молитву з усією церковною спільнотою та читати (або слухати) Святе Письмо. Усіх інших вірних теж до цього можна закликати.
  • 8. Там, де це можливо, парох/адміністратор/настоятель повинен подбати про трансляцію недільної та святкової Літургії через інтернет (в онлайн-режимі і в записі). Заохочується транслювати богослужіння і в інші дні. Список храмів, з яких здійснюється трансляція, публікується на офіційній сторінці Львівської Архиєпархії (www.ugcc.lviv.ua).
  • 9. При уділенні Святого Причастя забороняється радикально змінювати дотеперішній спосіб причащання, використовуючи одноразові ложечки чи уділюючи Святе Причастя на руку і під одним видом і т.п. Водночас вірним потрібно нагадувати, що не можна торкатись ложиці, а у разі, якщо таке сталось, священник має продезінфікувати її перед продовженням причастя.
  • 10. При необхідності, Таїнство Хрищення і Миропомазання дозволено звершувати вдома, зазначаючи про це в метрикальній книзі.
  • 11. Якщо священник слухає сповідь у сповідальниці, і між ним та каянником є решітка, то можна додатково накласти/наклеїти на решітку прозору плівку, щоб усунути небезпеку передачі вірусів. Там, де немає сповідальниці, священники повинні використовувати захисні медичні маски.
  • 12. Вірним дозволено виконувати обов’язок щодо Великодньої Сповіді у часі після завершення загострення епідеміологічної ситуації.
  • 13. Тривалість проповіді під час Божественної Літургії чи звершенні інших богослужінь не повинна перевищувати 10 хвилин, а хоровий спів можна замінити на спів дяка.
  • 14. Під час здійснення Таїнства Подружжя, достатньо бути лише двом свідкам. Нареченим перед складенням присяги на Євангелії потрібно продезінфікувати руки. Дезінфекції підлягають також перстені і корони.
  • 15. Духовенству дозволено звершувати Чин Парастасу і Похорону лише в сам день поховання померлого. Вірні під час поминальної процесії повинні дотримуватися відповідної дистанції, тоді як в помешканні померлого під час богослужіння може одночасно перебувати лише невелика кількість осіб.

Також в УГКЦ дозволяють змінити правила постування: кожної п’ятниці (окрім загальниць і приписаних свят) стримуватися лише від м’ясних страв, тоді як в інші дні року дозволено споживати усі страви. Також у Велику П’ятницю дотримуватися посту, не споживаючи лише м’ясні страви і страви з набілу.

Читайте також: Православна церква скасовує богослужіння, а РКЦ закликає до щоденної молитви вдома проти коронавірусу

«Немає сумніву, що різного роду випробування, які стаються з Божого допусту, не повинні ставати джерелом страху чи приводом до відчаю. Вони є радше закликом до покаяння і очищення, до більшої довіри до Господа, до пробудження живої віри у Христа Воскреслого – переможця гріха і смерті», – зазначає Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор.

УГКЦ закликає особливо молитися за недужих, за працівників медичної сфери, за людей слабких і незахищених, за цивільну владу, яка несе відповідальність за безпеку, дочасне благо і здоров’я українського народу і усього людства.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!