Хто найчастіше купує квартири у Львові та де в Україні найбільше нових будівництв

1616 0
Повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого вплинуло на ринок нерухомості, зокрема, зменшилися продажі та змінилися побажання покупця. Зараз будівництво та продаж відновлюються, а окремі регіони стали лідерами по кількості завершених та нових проєктів. Про це говорили у межах практичного семінару з нерухомості Forum West 28 жовтня.
Фото умовне / Unsplash

Фото умовне / Unsplash

Що відбувається з ринком первинної нерухомості в Україні

По всій Україні відновили будівництво 69% ЖК. Зокрема, Київ по будівництву відновився лише наполовину, а регіони Заходу України відновили будівництво у більшій мірі.

Відновлення будівництва можна підтвердити й тим, скільки завершують проєктів. Загалом в Україні завершили будівництво 131 ЖК та почали будівництво 81 ЖК.

Лідерами серед регіонів, де найбільше завершених будівництв від лютого 2022 року є Львівська (31), Київська (17) та Івано-Франківська області (13). Крім того, Львівська область також є регіоном, де почали найбільше будівництва нових ЖК (16), на другому місці – Тернопіль (14), далі – Київська та Вінницька області (по 8).

Продажі

Загалом в Україні відносно лютого відкрили продажі 78% ЖК. Найбільше – у Черкаській області (100%), далі – у Закарпатській та Чернівецькій (96%). Львівщина та Івано-Франківська області мають по 94%. Найменше продажів відкрили у Миколаївській (4%), Харківській (20%) та Запорізькій областях (28%).  

Читайте також: Ціни зросли у кілька разів. Яка ситуація з нерухомістю у Львові та чого хоче покупець 

Ціни

Найбільший приріст цін на нерухомість за метр квадратний спостерігають у Закарпатській області. Зокрема, в Ужгороді вартість на вересень 2022 року становила 990 доларів, тобто різниця цін від лютого по жовтень зросла на 22%.

Також на 22% зросли ціни за метр квадратний у Кропивницькому і становлять 620 доларів.

У Львові ціна становить 1150 доларів (+20%), у Чернівцях 860 доларів (+18%).

Водночас у Києві ціна трохи знизилася і становить 1190 доларів (-2%), у Київській області 690 доларів (-8%), а у Черкасах 520 доларів (-15%).

З яких регіонів люди цікавляться новобудовами в Україні

У Львівській області квартирами найчастіше цікавляться мешканці цієї ж області (53%), трохи менший відсоток (21%) хочуть придбати на Львівщині квартиру люди з Києва. Ще 12% – мешканці інших регіонів, а 14% – люди з інших країн.

У Києві також більша частина людей, які хочуть придбати там житло, є мешканцями міста та області (54%). Така ж ситуація у Київській області, де 63% людей є мешканцями Києва й області.

Нагадаємо, про те, як змінилися ціни на нерухомість у Львові, яким є покупець квартир у новобудові у 2022 році та які складнощі є у львівських девелоперів сьогодні читайте тут

 

Софія Шавранська

Партнерська публікація

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!