Хто відповідає за справність ліфтів у Львові та як часто їх мають обстежувати. Пояснення

2354 0
В середньому щодоби у Львові фіксують 9-12 повідомлень про застрягання у ліфті.
Фото умовне

Фото умовне

У п’ятницю, 7 квітня, близько 12:00 години у багатоповерхівці на вул. І. Мазепи, 13а у Львові в ліфті знайшли тіло жінки без ознак життя. Наразі правоохронці з’ясовують причини її смерті та обставини події – чи сталося це через несправність ліфта – невідомо. У соцмережах писали й те, що жінка загинула унаслідок падіння ліфта, однак у поліції цього не підтвердилиЦя ситуація викликала у львів’ян питання про те, хто відповідає за справність ліфтів і як часто мусять проводити обстеження. Tvoemisto.tv дізналося у керівника відділу житлового господарства ЛМР Владислава Іванова про те, хто відповідає за справність, як часто вони обстежують і що робити у разі застрягання. 

За його словами, за багатоквартирний будинок відповідають власники квартир цього будинку.  В їхніх обов’язках є забезпечення належного утримання санітарного, протипожежного і технічного станів спільного майна. 

Тобто, за його словами, мешканці самостійно створюють ОСББ, або наймають управляючу компанію, або здійснюють управління будинком самостійно. Для обслуговування ліфтів вони заключають угоду зі спеціалізованою компанією. Взаємовідносини між ними визначають «Правила будови і безпечної експлуатації ліфтів»«Положення про систему технічного обслуговування»та ремонту ліфтів і Угоди, які вони між собою укладають. Крім того, з боку держави стан ліфтів контролює Головне управління Держпраці.

Технічні обстеження

Система технічних обстежень ліфтів складається з регламентних робіт, місячних ремонтів і квартальних ремонтів. Регламентні роботи визначає спеціалізована організація. До них входять перевірка технічого стану, усунення дрібних пошкоджень і прибирання в ліфтах.

Читайте також: Що робити, якщо застрягли в ліфті. Алгоритм дій

Місячний ремонт мусить проводитися не рідше одного разу на 31 день. Там перевіряють дієздатність і забезпечення роботи, перевірка регулювання вузлів безпеки і очищення.

Квартальний ремонт мусить проводитися не рідше одного разу на три місяці. В його межах проводять роботи, які передбачені місячним ремонтом, перевіряють вузли, які не входять до вузлів безпеки, і працюють над подовженням терміну експлуатації обладнання, проводять змащувальні роботи.

Хто слідкує за роботою спеціалізованої служби


За роботою спеціалізованої організації мусить слідкувати голова ОСББ, уповноважена особа від будинку чи мешканці. Крім того, з боку держави стан ліфтів контролює Головне управління Держпраці. Працівники перевіряють коректність заповнення документації та виконання технічних робіт, відповідно до правил. 


Що робити, якщо застрягли в ліфті

В середньому щодоби у Львові фіксують 9-12 повідомлень про застрягання у ліфті. Для оперативного повідомлення для застрягання в кабінах ліфтів і на першому поверсі будинків мають бути буклети, які розробило місто. Там зазначена експлуатуюча організація і її телефонний номер, куди можна звернутися у разі несправності ліфта.

Крім того, у Львові працює аварійно-диспетчерська служба. У разі застрягання можна звернутися за номерами: 

  • 0 (67) 310 98 20

  • (032) 297 51 11

  • (032) 297 50 97

  • чат-бот в Telegram @lvivsvitlo_bot

Нагадаємо, що у випадку відключення світла диспетчери аварійної служби все одно отримують повідомлення через спеціальний термінал. У випадку, коли не вдається зв’язатися із аварійниками, необхідно попросити про допомогу у сусідів, які в цей час проходять повз ліфт. Радять не відкривати двері самостійно, а дочекатися приїзду відповідних служб. 

Наталія Вареник

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!