Хто відповідатиме за обвал балкона у Львові, де загинув чоловік, і чи будуть перевіряти інші

8547 0
Правоохоронці вже відкрили кримінальне провадження.
Будинок на вулиці Під Дубом, де обвалився балкон / Фото: Твоє місто

Будинок на вулиці Під Дубом, де обвалився балкон / Фото: Твоє місто

Вчора, близько 23:00, на вул. Під Дубом, 2 у Львові впав балкон на четвертому поверсі. На ньому в цей момент перебував 43-літній власник квартири. Чоловіка госпіталізували у стані найважчої коми. Він отримав травми, несумісні з життям. Серце ще деякий час працювало, лікарі робили все можливе, аби врятувати чоловіка, однак о 04:00 ранку він помер. Як повідомив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко під час брифінгу 14 серпня, сьогодні на об’єкті працюють комунальні служби, щоб демонтувати елементи, які були пошкоджені внаслідок падіння балкона. До кінця дня ці роботи мали б завершити.

Хто відповідає за цей будинок і що про нього відомо

За словами голови Галицької районної адміністрації Львівської міськради Галини Гладяк, будинок на вулиці Під Дубом, 2 належить забудові 1896-1905 років. В 2014, коли відкривали ТРЦ «Форум», то спільно з ними проводили ремонтні роботи. Візуально, за її словами, балкон не потребував негайного ремонту. 

Також вона пояснила, що мешканці в кінці 2022 року та в червні 2023 зверталися до ЛКП «Старий Львів», які є управляючими цього будинку. У відповідь їм пояснили, що балкон є невід'ємною частиною квартири, яка перебуває в їхній приватній власності і вони також мають обов'язок щодо утримання свого майна. 

На питання про те, хто відповідатиме за цей інцидент Tvoemisto.tv відповіли, що це вирішуватимуть фахівці, які наразі проводять експертизи на місці подій. 

«Зараз ми маємо трішки більше місяця на обстеження всіх балконів старої частини міста. Особливу увагу будемо приділяти тим, які виходять на проїжджу частину і на хідники. Вживатимемо заходів. Якщо при візуальному обстеженні побачимо, що балкон потребує ремонту, то робитимемо висновки, скеровуватимемо власників та експертів і зніматимемо аварійні частини, обгороджуватимемо сітками», – додала керівниця Галицької РА.

Додамо, що у коментарі Tvoemisto.tv в поліції Львівської області зазначили, що правоохоронці відкрили кримінальне провадження за 270 статтею ККУ (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки).

Чи будуть перевіряти у Львові інші балкони

Зазначимо, за словами першого заступника міського голови Львова Андрія Москаленка, у місті почали проводити перевірку усіх балконів, їх у місті є 380 тисяч. З них – 372 тисячі, тобто 98%, перебувають у приватній власності. Їхнє планове обстеження, згідно з рішенням міської ради, мають завершити до 15 жовтня.

«З 2008 року для балконів, які розташовані в історичному ареалі міста, запустили програму співфінансування – цьогоріч 246 таких відреставрували. Як ми анонсували раніше, за програмою реставрації та відновлення балконів мешканці оплачують 10 тисяч гривень, решту – ЛМР, в залежності від складності балкону та будинку. Якщо ми говоримо про історичний ареал, то вартість може сягати від 100 тисяч до 1 млн грн. Також на найближчій сесії ЛМР буде запропоновано програму щодо розширення відновлення та реставрації балконів. Мова йтиме про 7 районів міста, тобто не лише про історичний ареал, а й про різні будинки», – пояснив Андрій Москаленко. 

Читайте також: Чоловік, який впав у центрі Львова з балконом, отримав важкі травми і помер 

Також він зазначив, що програму розширюють тому, що не кожен має змогу реставрувати балкон самотужки. Тому протягом найближчих двох днів мають деталізувати відсоток та суму, яку буде оплачувати мешканець, а решту буде оплачувати місто.

Нагадаємо також, що 30 липня у Львові, близько 02:45, в будинку на вул. Джерельній, 43 обвалився балкон. Ніхто з людей тоді не постраждав. Як сьогодні, 14 серпня, зазначили у коментарі Tvoemisto.tv, що не мають конкретних даних стосовно цієї ситуації, проте там вже провели обстеження. 

Зауважимо, що в 2019 році у Львові прийняли Програму співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури. Фінансова частка мешканців-учасників цієї Програми складає 10 тис. грн за реставрацію одного балкона. Решту вартості робіт оплачує місто. Також у сфері відповідальності міста – виготовлення та експертиза проектно-кошторисної документації, проведення тендерних закупівель, укладення договорів з підрядниками. У межах цієї програми у Львові відреставрували 5 балконів та два еркери у будинку на вул. Стецька, 4. У минулому році програма була призупинена. Цьогоріч її відновили, і вже реставрують 2 балкони на вул. Гоголя, 10. У планах – виконати роботи на ще 12 об’єктах – пам’ятках.

В разі небезпеки та аварійного стану балконів львів'ян просять звертатися на Гарячу лінію міста – тел. 15-80.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!