Суд у Львові заочно засудив екснардепа Іллю Киву

685 0
Розгляд кримінального провадження відбувався за відсутності обвинуваченого.
фото: уніан

фото: уніан

У понеділок, 13 листопада, Личаківський суд Львова ухвалив обвинувальний вирок у справі відносно Іллі Киви. Про це стало відомо з сайту суду.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених:

  • ч.3 ст.109 (публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу і захоплення державної влади особою, яка є представником влади, з використанням засобів масової інформації),

  • ч.1 ст.111 (державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України шляхом надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України),

  • ч.2 ст. 436-1 (публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинене особою, яка є представником влади),

  • ст.436 (публічні заклики до агресивної війни) Кримінального кодексу України та остаточно призначив Іллі Киві покарання у виді позбавлення волі строком 14 років з конфіскацією майна.

Розгляд кримінального провадження відбувався у формі спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого, оскільки він переховується від органів слідства та суду на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, а саме: на території російської федерації, а також оголошений у міжнародний розшук.

Читайте також: Депутатка Київради від ОПЗЖ Олена Букало склала мандат

Вирок суду ще не набрав законної сили та протягом тридцяти днів з дня його проголошення може бути оскаржений до Львівського апеляційного суду.

Нагадаємо, що у березні 2022 року Верховна Рада проголосувала за позбавлення депутатського мандата нардепа від ОПзЖ Іллі Киви.

Для довідки

Ілля Кива – український громадський та політичний діяч, державний службовець, колишній поліціянт. Народний депутат України 9-го скликання від проросійської партії ОПЗЖ. Відомий аморальною поведінкою, українофобією та захопленням Путіним. 

За фахом – педагог-психолог, магістр за спеціальністю «правознавство». 26 квітня 2021 року захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління, обставини підготовки дисертації та самого захисту стали приводом для скандалу й звинувачень у недоброчесності. 17 листопада 2021 року Кива заявив, що його позбавили ступеня кандидата наук, а згодом Міністерство освіти і науки України повідомило, що «станом на 23.11.2021 року Киві Іллі Володимировичу не присуджено науковий ступінь кандидата наук з державного управління».

У березні 2022 року генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила йому про підозру в державній зраді.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!