На правах реклами

Що об’єднує львівське дизайнерське світло, Папу Римського та скульпторку Теодозію Бриж

1899 0
Над створенням декоративного освітлення у «Pikart Lights» працюють десятки досвідчених фахівців.
ФОТО НАДАЛИ У КОМПАНІЇ PICART Lights

ФОТО НАДАЛИ У КОМПАНІЇ PICART Lights

Львівська компанія «Pikart Lights» займається створенням художніх виробів із металу вже 20 років. А протягом останніх шести там ще й розробляють світильники, люстри, бра за проєктами архітекторів та дизайнерів, а також виготовляють авторське декоративне освітлення, меблі і декор.

Як розповідає у коментарі Tvoemisto.tv дизайнерка «Pikart Lights» Христина Ковалюк, історія компанії почалася ще на початку 2000-х. Один із засновників майбутньої компанії Ігор Чуба віддавна виготовляв церковну утварь, та була проблема з металевими декоративними елементами. Їх ніхто не робив. А його колега Орест Канич якраз повернувся з Польщі, де навчався ливарній майстерності.

Так, у 2000 році двоє ентузіастів запустили ливарне виробництво. Згодом їхні експерименти дійшли до виготовлення першої копії пам’ятника Данилу Галицькому в Нововолинську, авторства легендарної скульпторки і художниці Теодозії Бриж. Копію вони, до речі, виготовили на замовлення Львівської обласної ради, яка в свою чергу подарувала скульптуру Папі Римському, який приїздив до Львова. Це був успіх, після чого вони відлили у бронзі та латуні сотні скульптур провідних художників і встановили безліч пам’ятників по всій Україні.

Фото засновників із першою скульптурою

«Напевно, виникає питання, а де ж тоді дизайнерське світло. Воно з’явилося вже у 2014 році, коли Андрій та Юрій Чуба доєдналися до виробництва та змогли втілити досвід старшого покоління в перші зразки світильників у стилі лофт. Для того, аби краще зрозуміти: щоб виготовити давильну форму для токаря, потрібно ливарне виробництво та потужні станки. Запальний ідеолог Андрій Чуба разом з технічно підкованим братом почали новий експериментальний етап під назвою Pikart Lights», – каже вона.

Тепер їхнє світло прикрашає велику кількість закладів, офісів та квартир по всій країні та за кордоном. Їх можна побачити на власні очі в ресторанах «Green Garden», «Кавказ», «Оцет», «OMNOMNOM» у Львові, кав’ярні «TAKAVA» і ресторані «ReBerBar» у Києві, пабі «Буха-Rest» в Івано-Франківську, ресторані «Bergamot» у Запоріжжі тощо.

Важливо, що, окрім тиражної продукції, на виробництві виконують індивідуальні замовлення від архітекторів та дизайнерів інтер'єру. І, звісно, компанія має свої технологічні секрети.

«Наші вироби є особливими насамперед тому, що створені руками майстрів у Львові. Окрім цього, ми вирізняємося серед колег на ринку, бо маємо індивідуальний підхід до кожного клієнта. Приміром, якщо хтось не знайшов потрібний світильник в каталозі чи не підходять параметри/колір, то дизайнери готові втілити ідеї клієнта або ж частково змінити ті предмети, що є на сайті, під необхідний стиль та смак», – каже вона.

Над створенням декоративного освітлення у «Pikart Lights» працюють десятки досвідчених фахівців. Дизайнерка зізнається, що для того, аби створити новий прототип нескладної металевої люстри чи бра, задіюють гендиректора, дизайнера, інженера-конструктора, токара, слюсаря, ливарника, фарбувальника та електрика. І це ще як мінімум. Якщо виріб зі скла, то кількість в рази зростає.

Зліва направо: Андрій Чуба (генеральний директор), Христина Ковалюк (дизайнерка), Юрій Чуба (фінансовий директор), Андрій Жеребецький (керівник відділу декоративного освітлення)

Але саме завдяки індивідуальному підходу та можливості створювати авторське освітлення у компанії щоразу з’являється все більше постійних клієнтів-дизайнерів, які хочуть втілювати свої ідеї для об’єктів. Загалом індивідуальне замовлення може тривати від трьох тижнів до кількох місяців. Усе залежить від складності робіт. Однак, якщо йдеться про стандартні пропозиції, що є в наявності, то відправляють одразу наступного дня. 

«Дизайнерам важливо працювати з компаніями, де їх розуміють та надають повноцінну платформу для творення. «Pikart Lights» підлаштовується під індивідуальні потреби тих, з ким працює. Також у нас є безкоштовна база 3D-моделей для дизайнерів і вигідні пропозиції зі знижками», – додає вона.

Кілька порад – як правильно підібрати світильник і на що варто звертати увагу

Найкраще обирати світильники ще на стадії ремонту чи проведення електрики, хоча у той час люди про це не задумуються. Дизайнерка Христина Ковалюк все ж радить спочатку проаналізувати, в якій кімнаті найбільше проводите часу. Це допоможе зрозуміти, скільки точок освітлення потрібно.

«Зазвичай, однієї люстри недостатньо, щоб освітлити всю кімнату, тому радимо розглянути варіанти з бра та торшерами. Також зараз популярним стала комбінація декоративного освітлення та прихованих у меблі діодних стрічок. Це досить зручно та естетично», – каже арт-керівниця.

Важливо, за її словами, зважати на те, в яку кімнату обираєте світильник. Якщо це спальня, то найкращим варіантом буде закритий плафон, щоб він розсіював світло, якщо робоча зона – слід звертати увагу на кількість цоколів у люстрі.

«Та все – доволі індивідуально. Комусь комфортно у напів темряві з мінімалістичним підвісом, а іншому – цілодобове відчуття полудня», – зазнчає Христина Ковалюк.

Додамо, що кожного артикулу у компанії «Pikart Lights» пропонують креслення, щоб клієнт зміг «приміряти» його для свого дому та уявити, яким буде освітлення. Шоу-рум розміщений в ТЦ «Гора» на вул. Луганській, 6 у Львові (тел.: 067 212 28 77), офіс поруч за адресою – вул. Луганська, 7 (тел.: 098 738 20 59). Сайт компанії із каталогом товарів можна переглянути за посиланням, а також «Pikart Lights» є у соцмережах.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!