Історія Церкви святого Андрія у фото, або Як у Львові будували Бернардинський костел

8720 0
Історія храму починається ще з 1600-го року, а перша служба відбулася тут вже у 1611-му. Відтоді вигляд костелу і території постійно змінювався. Розповідаємо, як споруджували будівлю та яке її історичне значення.
Фото: photo.lviv

Фото: photo.lviv

Сьогодні, 13 грудня, Церква вшановує День святого апостола Андрія, одного з 12 найближчих апостолів Христових. Він першим пішов за Ісусом, за це його й називають Первозванним.

На площі Соборній, 3а у Львові розташований колишній Бернардинський костел – церква святого Андрія Первозванного, яка є однією з найвідоміших пам’яток архітектури. До комплексу костелу входили також монастир, дзвіниця, криниця-ротонда, вежа, колона святого Яна з Дуклі і оборонні споруди.

Бернардинський дворик. Тижневик “Przyjaciel Ludu” (Гравюра 1837 року)

Костел збудували на перехресті доріг біля Галицької брами ще у XV столітті, спершу він був дерев’яним. Пізніше, у 1600 році на тому місці почали будівництво споруди, яка дійшла до сьогоднішніх днів. Ченцям дали дозвіл за умови якщо споруда матиме оборонні стіни і братиме участь в обороні Львова.

Будівництво кам’яного костелу розпочали зразу ж над дерев’яним, але пізніше, у 1616 році, його розібрали. Автором плану костелу був чернець Бернард Авелідес, а будівництво здійснювали Павло Римлянин, Амвросій Прихильний та Андреас Бемер.

Перша служба в костелі відбулася у 1611 році в день святого Андрія, завдяки чому храм і отримав свою сучасну назву. Вигляд, у якому храм зараз, він набув у першій половині XVIII ст.

Читайте також: Сьогодні християни відзначають свято Андрія Первозванного

Ринок на Великдень біля Бернардинського костелу у Львові, 1895

Інтер’єр храму прикрашають дерев’яні різьблені вівтарі, склепіння костелу розписано фресками.

Монастир почали будувати у 1620 році, він мав потужні укріплення, а за його стінами починався небезпечний шлях – Глинянський тракт, яким до міста підходили турецькій війська і татарські орди.

Бернардинський костел. Фото першої третини ХХ ст.

У 1784 році Бернардинський орден ліквідували, а в монастирі облаштували історичний архів, гімназію і пошту, а костел став парафіяльним. Тоді й розібрали більшу частину муру, внаслідок чого відкрили площу перед церквою.

Кам’яна колона, яку спорудили перед костелом у 1730-х роках, увінчувалась скульптурою св. Яна з Дуклі, але згодом її зняли і замінили копією барокового вазону. Де фігура зараз – не відомо.

Поруч з костелом також є вежа висотою 38 метрів, а у 1753 році тут встановили годинник, який з 1826 до 1835 року був головним міським годинником. Також двоповерхова дзвіниця, яка датується 1734 роком. Зараз там – торгово-реколекційний центр «Андріївські дзвони».

Читайте також: Той, від кого пішла християнська культура. Що ми не знаємо про свято Андрія

Колона св.Яна з Дуклі 

Крім того, поруч з костелом викопали колодязь, а у 1761 році збудували над ним ротонду. Його збудували на первісному місці поховання святого Яна з Дуклі. За переказом, через рік після поховання ченця Яна з Дуклі, з могили вдарило джерело, це було визнано чудом, його останки перенесено до головного вівтаря костелу.

Криниця поруч з костелом

У 1990 році отці-василіяни у колишньому Бернардинському костелі зареєстрували греко-католицьку парафію св. Андрія, яка існує до сьогодні. Зараз у приміщенні монастиря – Центральний державний історичний архів України, факультет культури і мистецтв ЛНУ ім. І.Франка та «Музей Ідей».

Факультет культури і мистецтв ЛНУ ім. І.Франка та Музей Ідей

Східна стіна укріплень Бернардинського комплексу

До наших днів збереглася лише східна стіна укріплень Бернардинського комплексу, а також вежа, яка розташована з боку площі Митної. У 1618 році у вежі зробили ворота, але через два роки їх замурували. Стіну, ворота з вежею і мостом відреставрували у 70- х роках XX століття. Тоді ж і відкрили ворота. 

Фото: Фотографії старого Львова та Патріарший паломницький центр УГКЦ


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!