Той, від кого пішла християнська культура. Що ми не знаємо про свято Андрія

4576 0
Його відзначають особливим серед інших, оскільки він – перший, хто відкрився та пішов на Христовий поклик.

Сьогодні, 30 листопада, в Україні відзначають свято Андрія Первозванного. У народі воно пов'язано з ворожіннями у дівчат, хлопці ж у цей день просто відпочивають. Доктор літургійних наук, викладач УКУ отець Василь Рудейко ще торік розповідав для Tvoemisto.tv про те, чим визначна постать Андрія Первозванного, та пояснював, чому, насправді, традиції в цей день не мають з ним нічого спільного.

Андрій Первозванний був одним із 12 апостолів. Його відзначають особливим серед інших, оскільки він – перший, хто відкрився та пішов на Христовий поклик. Пізніше через нього апостолом став і його брат Петро.

Він був справжнім учнем Христовим, завжди присутній на основних подіях. Наприклад, на Тайній вечері. Після Вознесіння Христового разом із іншими апостолами Андрій Первозванний отримав Духа Святого і пішов проповідувати. Він проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному з пагорбів поставив хрест зі словами: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа».

Багато народів вважають його своїм апостолом і тим, від кого пішла їхня християнська культура. Приміром, грецька церква каже, що він приніс християнство на ті місця, де зараз Константинопіль. Румунія має день державного свята на Андрія, Шотландія святкує це свято і вшановує апостола, як одного зі своїх проповідників

Як і більшість апостолів та подібно до Христа, Андрій Первозванний потерпів мученицьку смерть – був розіп'ятий на хресті.

Цікаво, що в давнину різдвяний піст був коротшим, і свято Андрія було своєрідними запустами (останній день перед кожним із чотирьох довготривалих постів) перед постом, тому в багатьох народах воно пов'язано sз забавами. Звісно, те, що відбувається під час забав до свята Андрія, не має жодного стосунку. Наприклад, ворожіння. Використовувати язичницькі ритуали, магію, думаю, апостол Андрій нікому б не радив.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!