Київ

Будинок у Києві на Софійській площі, у якому Грушевський проголосив незалежність України, знесуть заради офісів

1981 0
Чергову історичну пам’ятку архітектури центрі Києва планують знищити.

У самісінькому серці Києва невдовзі може зникнути чергова історична пам’ятка архітектури – будинок на вулиці Софіївська, 20/21, – навпроти Софіївського собору, з балкона якого 22 січня 1918 року Михайло Грушевський виголошував промову про незалежність України. На місці будинку хочуть збудувати 10-поверхівку. Про це розповів активіст та співзасновник пам'яткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов.

Попри те, що будинок знаходиться у буферній охоронній зоні пам’ятки ЮНЕСКО та належить до комплексу пам’яток національного значення «Софія Київська», споруда позбавлена охоронного статусу ще в 2011-му. 

«Дивно, але ще 2011 року Міністерство культури та інформаційної політики України вилучило цей об’єкт з Переліку пам’яток міста Києва. Тепер цей будинок планують знести заради будівництва нового офісного центру», – заявив Перов.

На його думку, цей будинок можна повторно внести до Переліку пам’яток міста Києва наказом Департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації.

Для цього активіст, перш за все, подасть інформаційний запит до Мінкульту, аби отримати документ на підставі чого будинок не внесли до Державного реєстру.

«Відповідно до викладених зауважень Міністерства культури та інформаційно політики допрацьовуємо облікову документацію, яка зберігається в Департаменті охорони культури спадщини КМДА; третє, виправлену-допрацьовану документацію несемо на підпис в.о. Департаменту і підписуємо», – розповідає Перов та додає, що тривалість втілення цього кейсу – два тижні.

Також активіст збирає деталізовану історичну інформацію про історію будівлі, зокрема коли з її балкона 22 січня 1918 року Михайло Грушевський виголошував промову, приурочену ухваленню Четвертого універсалу Української Центральної Ради, яким було проголошено незалежність Української Народної Республіки.

Активіст ділиться фото проєкту нової будівлі, яка має стати офісним центром.

Додамо, Tvoemisto.tv звернулося із запитом до КМДА з проханням пояснити, чи буде міська влада приймати якісь рішення задля збереження культурної спадщини. Відповідь оприлюднимо відразу після отримання.
 

Довідка. Будинок, що виходить на Софійську площу, збудований у 1869 – 1870 за проектом архітектора А. Сопоцинського, для колезького асесора Г. Лозицького. У 1910-1918 роках будинок належав фінансисту Аноту Ржепецькому, голові Товариства взаємного кредиту, раднику Київської міської думи, міністру фінансів в уряді П. Скоропадського. У 30-их у будівлі знаходилось синоптичне бюро, у 40-их - гідрологічна обсерваторія.

28 серпня 2008-го рішенням Київської міської ради земельна ділянка будівлі передана в оренду на 5 років ТОВ «Курдонер» для реконструкції, будівництва, експлуатації та обслуговування готельно-офісного комплексу. Договір оренди земельної ділянки між КМДА та ТОВ «Курдонер» не укладався.

12 квітня 2010-го Департамент містобудування та архітектури надав ТОВ «Курдонер» містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки для проектування, реконструкції, будівництва готельно-офісного комплексу з вбудовано-прибудованими приміщенням громадського, торговельного призначення, з підземним та надземним паркінгами, для облаштування в'їзду до паркінгів та зеленої зони рекреаційного призначення, загального користування. 

У 2011-му компанія отримала погодження від ЮНЕСКО. 22 жовтня 2012-го прокуратура Києва наклала на неї арешт. У 2015-му Київрада ввела мораторій на будівництво в буферній зоні Софії Київської. 

З початку 2017 року будівельні роботи із реконструкції будинку не проводились. Власник на момент 7 березня 2017 року більше не просив міністерство продовження дозволу на проведення робіт. Тоді ж у 2017-му з'явився новий проект будівлі, за яким історичний будинок повністю знищується. Замість нього споруджується 10 поверхівка з трирівневим підземним паркінгом. 

8 лютого 2018-го в будівлі сталася пожежа. За даними рятувальників, пожежа виникла на першому поверсі і досягла площі 50 кв. м. Поширенню вогню на другий поверх вдалося запобігти. Причина пожежі з'ясовується, жертв і постраждалих немає.

У вересні 2019-го з’ясовується, що кадастровий номер земельної ділянки відсутній. Земельна ділянка знаходиться у комунальній власності, але право комунальної власності не зареєстровано.

Засноване в 2007 році ТОВ «Курдонер» має двох власників - Олександр Коваль (95%) та Ольга Балясна (5%).

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!