Кабмін схвалив проєкт держбюджету-2024. Що у ньому передбачили

696 0
Уряд планує збільшення зарплат вчителям.

У пʼятницю, 15 вересня, уряд схвалив проєкт Закону про Державний бюджет України на 2024 рік. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко. 

«Його згодом буде передано до Верховної Ради. Проєкт враховує основні орієнтири майбутньої Української доктрини Президента України», – зазначив очільник Мінфіну.

За словами Марченка, у проєкті загальний обсяг видатків становить 3 трлн 108 млрд грн, а власні доходи – 1 трлн 560 млрд грн.

Як планують розподілити кошти

Безпека та оборона

Видатки на рівні 2023 року – більше 1,5 трлн грн. Збільшено фінансування розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу у сім разів, тобто до майже 56 млрд грн. Крім того, 48 млрд передбачили для закупівлі дронів.

Підтримка ветеранів

Проєкт передбачає збільшення фінансування для ветеранів вдвічі, тобто до 14,3 млрд грн. 

«Обов’язок держави підтримати тих, хто захищає незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, зокрема шляхом забезпечення житлом та підтримки ветеранського підприємництва», – наголосив міністр.

Соцзахист українців

Планують скерувати 468,8 млрд для виплат малозабезпеченим сім’ям, ВПО, субсидії та пільги, захист осіб з інвалідністю. Також буде проведено індексацію пенсій. Вперше передбачено виплати для соціального супроводу військовослужбовців, особам постраждалим від домашнього насильства та інші соцпослуги.

Фінансування для зростання соціальних стандартів

У проєкті держбюджету заклали підвищення рівня мінімальної заробітної плати, підвищення розміру посадових окладів, підвищення прожиткового мінімуму.

Освіта та медицина

Збільшення фінансування сфер охорони здоров’я – 201,9 млрд грн (+24,4 млрд грн) та освіти 178,8 млрд грн (+22,9 млрд грн).

«По освіті заробітну плату вчителів буде підвищено, передбачено фінансування облаштування укриттів та безбар’єрних просторів у навчальних закладах, придбання автобусів, модернізація їдалень та інше», – сказав Марченко.

Бізнес

На підтримку українського бізнесу передбачили 30,8 млрд грн. Це гроші, зокрема, для фінансування Фонду розвитку підприємництва, надання грантів, забезпечення українців житлом через Українську фінансову житлову компанію, створення індустріальних парків та інші програми для розвитку економіки.

Місцеві бюджети

До базової дотації у розмірі 21,1 млрд грн, передбачається додаткова дотація у 33,4 млрд грн, для підтримки громадам, в яких зменшується надходження до бюджетів.

Нагадаємо, в Україні планують, що усі 100% ПДФО зі зарплат військових будуть йти у спецфонд Держбюджету і скеровуватимуться на потреби оборони. Народна депутатка, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Галина Васильченко поясила, як це рішення може вплинути на органи місцевого самоврядування. Читайте за посиланням

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!