У громад можуть забрати ПДФО із доходів військових. Як це вплине на Львів та область

2874 0
В Україні планують, що усі 100% ПДФО зі зарплат військових будуть йти у спецфонд Держбюджету і скеровуватимуться на потреби оборони. Народна депутатка, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Галина Васильченко пояснює, як це рішення може вплинути на органи місцевого самоврядування.

На цій пропозиції Камбін наполягав і минулого року. Однак тоді народним обранцям, місцевому самоврядуванню та профільним організаціям, таким як АМУ, вдалось відcтояти, щоб ПДФО зі зарплат військових залишався у громадах. 

На це були об'єктивні причини, у громад з'явилося набагато більше повноважень, зокрема допомога родинам захисників, ВПО, ліквідація збитків внаслідок дій агресора тощо.

Читайте також. У Львові виділили понад 56 млн грн на відновлення будинків, які постраждали від ракетного удару 

Крім цього, заради справедливості варто додати, що багато громад скеровують 50% ПДФО на прямі військові потреби. За даними Асоціації міст України, за період 2022-2023 рр. міста, села і селища безпосередньо виділили на армію станом на зараз 28,7 млрд грн. Ця сума включає пряму фінансову допомогу, закупівлю обладнання і техніки, вкладення коштів у купівлю військових ОВДП тощо. 

Громади також профінансували збереження підприємств тепло- та водопостачання. І це вагомий внесок у те, що нам вдалось пройти минулу зиму.

Наприклад, у бюджет Львівщини у 2022 році надійшло понад 7,5 млрд грн військового ПДФО, а за останні 8 місяців 2023 року майже 5,5 млрд грн. У бюджет Львова у 2022-му році — 1,8 млрд грн і 1,1 млрд грн — у 2023-му відповідно. 

Це суттєві надходження для місцевих бюджетів. І саме завдяки цьому вдалось допомогти армії, родинам захисників, пройти опалювальний сезон, відбувати критичну інфраструктуру, побудувати школи, садочки з укриттями. 

Чи зможуть громади якісно надавати послуги людям, якщо держава забере у них 100% ПДФО? Питання риторичне. 

Водночас, на жаль, ми всі бачили, як низка органів місцевого самоврядування нецільово витрачає кошти. Це обурило суспільство. Тим більше в час війни, коли кожен українець старається працювати на перемогу. Тому я цілком поділяю таке обурення. 

Читайте також: У Львові відклали проект алеї-вишиванки за 17 млн грн

Але тут є важливий момент. Ми знаємо про всі ці «одіозні» проекти лише тому, що ці видатки прозорі. На Prozorro кожен небайдужий громадянин може простежити, на що витрачаються кошти. Куди ж цільово скеровуватимуться кошти з ПДФО з Держбюджету, ми глянути не зможемо, адже державні кошти на оборону — таємниця. 

Я достатньо часу проводжу в громадах Львівщини і запитую їхньої думки щодо цього. Так-от, більшість органів місцевого самоврядування підтримують, щоб частина ПДФО автоматично була скерована саме на підтримку армії, але вважають, консенсусним рішенням, щоб було б 50 на 50%, щоб половиною коштів вони могли б розпоряджатися на власний розсуд і мати ресурс для підтримки на місцевому рівні ВПО, сімей військових та інших видатків, які у них виникають.

Так, наразі передати 100% військового ПДФО в Держбюджет це лише пропозиції Мінфіну. Але важливо ці пропозиції підкріплювати чітким моделюванням ситуації та розрахунками, як це вплине на реалізацію повноважень громадами. 

Читайте також. Святотослав Літинський: Ця війна на роки, а ми витрачаємо мільйони на ремонти

Також не варто забувати, що крім реалізації повноважень громадами, є такий момент як «реверсна дотація» (кошти, які місцеві бюджети передають до Держбюджету для горизонтального вирівнювання податкоспроможності бідніших громад). Її спроможні громади сплачують на основі показників минулого року. Якщо заберуть військове ПДФО, чи зможуть вони передати ці кошти? 

Забрати 100% ПДФО зі зарплат військовослужбовців  — це фактично найлегше рішення для держави. Однак дуже часто найпростіші рішення тягнуть за собою негативні наслідки. 

Важливо знайти баланс, дійти до консенсусу з громадами, проаналізувати, наскільки реально збільшиться допомога Силам оборони при такому рішенні. І ключове — чи не доведеться у підсумку ще дофінансовувати громади з Держбюджету, щоб вони могли реалізувати критичні видатки.

Пріоритет — це армія. І про підтримку Сил оборони треба думати передусім. Але не завжди те, що звучить «гарно» і «просто» є ефективним. 

Нагадаємо, Tvoemisto.tv провело публічну дискусію «Видатки Львова і Львівщини у час війни. Як формується бюджет та чому важлива прозорість», детальніше читайте у матеіралі

 

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
 
 

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!