Костюми гурту Kalush на Євробаченні мають старовинні елементи. Чому їх критикують

6779 0
Учасники гурту виступають у автентичному українському одязі з елементами сучасного стилю.
Фронтмен гурту «Kalush» Олег Псюк

Фронтмен гурту «Kalush» Олег Псюк

Образи для виступу гурту Kalush Orchestra, зокрема для фронтмена Олега Псюка і Тимофія Музичука, на пісенний конкурс в Турині створила дизайнерка зі Львова Роксоляна Шимчук. Вона працювала разом зі стилістом Назаром Дідиком, який займався образами інших учасників. Гурт одягнений в автентичні костюми з елементами сучасного стилю, однак це викликало критику у соцмережах. У коментарі Tvoemisto.tv Роксоляна Шимчук розповіла, що більша частина костюмів для виступу – це копії речей початку ХХ століття.

Як зазначила дизайнерка, костюми учасникам шили спеціально. Фронтмен гурту Олег буде одягнений в автентичний святковий кептар початку ХХ століття з Буковини, пишно та густо розшитий бісером. А його сорочка – це сучасна стилізація української вишиванки. Сопілкар та вокаліст Тимофій Музичук під час виступу буде одягнений у гуцульський стрій початку ХХ століття. Саме так 100 років тому одягалися українські гуцули – одна з найдавніших українських етнічних груп, що мешкає у Карпатах. 

Читайте також: Гурт Kalush Orchestra на Євробаченні одягне автентичний український стрій

Окремі елементи костюму викликали неоднозначну реакцію через те, що їх взяли зі стародавньої колекції Роксоляни Шимчук. Йдеться про кептар для Олега і сердак для Тимофія.

«Дякую за нищення спадщини. А тепер ще помножте це на підвищений інтерес до української культури зараз, і на те, що весь закордон буде уважно дивитися і побачить на наших виконавцях….», – пише перекладачка Катерина Дудка у Фейсбук.

Те, що для учасників гурту в образі використають кептар і сердак, критикує також письменник і перекладач Остап Українець, заявивши, що «люди, котрі називають себе етнографами, знищують етнографічні артефакти, заохочуючи подальше знищення на багатомільйонну аудиторію».

Однак дизайнерка зазначає, що костюми для гурту потрібно було виготовити за короткий період часу, тому вирішили взяти автентичні експонати, а ті, хто критикує, «хочуть зробити собі на хайпі ім'я».

«Складність їх виготовлення полягала у дуже стислі терміни, та й, оскільки гурт Kalush Orchestra відразу після відбіркових етапів конкурсу вирушив у промотур, одяг готували фактично без примірок», – каже Роксоляна Шимчук.

Учасник гурту Тимофій Музичук

Дизайнерка додає, що за попопередніми домовленостями, кептар для Олега Псюка повинен був робити інший майстер, однак він йому не сподобався, тому вона вирішила надати елементи старовинного одягу зі своєї колекції.

«Виготовлений кептар категорично не сподобався ні Олегу, ні продюсерам, ні команді, що працювала над образами, а часу залишилося зовсім мало. Кептарі були надані з моєї власної колекції та куплені за мої власні кошти, і тільки через обмеження в часі не вдалося зробити гідних кептарів. Від того, що кептарі одягнуть декілька разів на сцену - їм нічого не буде. Набагато більше їх знищилося по селах в неналежному зберіганні», - зазначила вона.

Читайте також: У центрі Львова виступив гурт Kalush Orchestra, який їде на «Євробачення»

Нагадаємо, що гурт Kalush Orchestra вирішив змінити костюми для виступу на пісенному конкурсі, а також постановку. Перший півфінал Євробачення відбудеться сьогодні, 10 травня, о 22.00. 17 учасників боротимуться за право представити свою країну у фіналі конкурсу. Представник від України, гурт Kalush Orchestra з піснею «Stefania» виступатиме під номером 6. Де дивитися читайте тут.

Антоніна Костик

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!