Католики Києва обурені небажанням влади повертати костел Святого Миколая церкві

3298 0
Віряни досі не отримали святиню у власність громади.

Парафіяни продовжують вимагати від президента та уряду повернення у власність громади костелу Святого Миколая в Києві. Про це повідомляє Римсько-католицька парафія св. Миколая в Києві.

Як розповідає настоятель парафії о. Павло Вишковський ОМІ, тоді була б можливість знайти меценатів на ремонт та реставрацію фасаду.

«Будівництво будь-яких християнських культових споруд потребувало погодження Російської православної церкви. Після погодження православного митрополита неправославні християни отримували право на будівництво своїх святинь. Усі неправославні храми будувалися та проєктувалися виключно на кошти парафіян. Ні місцева влада, ні так звана центральна ніколи не приймала жодної участі в організації життя римсько-католицьких та інших християнських спільнот. Костел святого Миколая повністю належав римсько-католицькій спільноті», – каже Вишковський.

Він нагадує про тріщини на фасаді храму та пошкодження, які виникли за останні роки, коли парафія через обмеження з боку сучасної влади користувалася своїм храмом, як позиченим.

«Якщо подивитися на будівлю храму, це виглядає як наслідки ракетних обстрілів. Але, на превеликий жаль це ілюстрація господарювання та ефективності урядування нашої влади протягом усіх 30 років незалежності влади. Цей унікальний витвір архітектури пережив більшовицьке пограбування, німецьку окупацію, бідність 90-тих, але не може пережити суспільну байдужість та ницість влади», - додав він.

3-го вересня 2021-го у костелі спалахнула пожежа, у результаті якої було пошкоджено внутрішнє оздоблення будівлі та орган. У січні 2022-го Міністерство культури повідомило про завершення протиаварійних робіт у будівлі.

Відмітимо, між римо-католиками та Мінкультом існує меморандум згідно з яким костел святого Миколая мав відійти у власність римсько-католицької парафії з 1 червня 2022-го.

1 червня 2022-го парафія оголосила, що костел, як і було домовлено в меморандумі, перейшов у її користування. Згодом Мінкультури спростувало цю інформацію, а в парафії виправили свій допис — заявили, що костел мав перейти їм, але, мовляв, “не встигли оформити документи”. 

У липні 2022-го Міністерство культури заявило, що планує завершити передачу костелу римо-католикам до кінця 2023 року. Процес затримується через “низку нормативно-правових актів, що ускладнює розв’язання питання”. Зокрема, указ президента від 1995 року, який забороняє органам виконавчої влади передавати закріплене за національними закладами України майно, яке перебуває у власності держави, іншим організаціям.

Тоді ж Мінкульт пояснив, що костел закріплений на балансі Національного будинку органної та камерної музики України. Згідно з законом «Про культуру» та постановою Кабміну «Про умови передачі пам’яток архітектури релігійним організаціям», спочатку необхідно перемістити Будинок музики в іншу рівноцінну будівлю. Наразі міністерство та місто не знайшли відповідного приміщення.

Також Мінкульт пояснював, що «воєнний стан є об’єктивною причиною, яка ускладнює швидке вирішення зазначеного питання». Мовляв, процедура буде завершена після внесення відповідних змін до законодавства та переміщення Національного будинку органної та камерної музики України до рівноцінного приміщення. 

Довідка. Костел святого Миколая був побудований у 1899-1909 роках київським архітектором Владиславом Городецьким. Собор споруджувався винятково на кошти католицької громади. Під час зведення будівлі вперше використали інноваційний на той час матеріал залізобетон.

У 1933 році костел був розграбований. За часів радянської влади собор не був знищений, його пристосували для господарських потреб. Тоді у соборі були фрески та вітражі, які до сьогодні, на жаль, не вціліли.

З 1981 року храм діяв як концертна зала Національного будинку органної та камерної музики.

У 1992 році у костелі поновили богослужіння. У 2001 році під час візиту до Києва костел відвідав Папа Римський Іван Павло II.

Станіслав Нестеренко

 

ТЕГИ: храми, київ, РКЦ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!