Київ

Клопотенко закликав Кличка обговорити долю Житнього ринку. Що не так із конкурсом на оренду

526 0
Житній ринок може бути під загрозою

Конкурс на оренду Житнього ринку оголосили раптово та з дуже високими вимогами, а також залишили лише 5 днів на підготовку до нього. Це може свідчити про те, що аукціон готують під уже визначеного «переможця». Про це заявив кулінарний експерт Євген Клопотенко.

«В травні 2023 року я бачив, як на Подолі тихо помирає Житній ринок. Після спілкування "з тими, хто в курсі", стало зрозуміло, що Житньому можуть готувати долю Сінного ринку. На жаль, це вже ми бачили не один раз. Об’єкт спеціально доводять до занепаду, щоб потім перетворити на черговий бездушний ТРЦ чи висотку-мурашник», - припускає ресторатор.

Він нагадав, що протягом року активісти провели на Житньому толоку, організували два поп-апи і сформувати спільне бачення майбутнього Житнього.  За кілька тижнів мав початися аудит технічного стану ринку, а на кінець весни була запланована презентація проєкту відродження Житнього.

Але, як наголошує Клопотенко, конкурс на оренду Житнього було оголошено несподівано, а на подачу заявок відведено дуже мало часу.

«На подачу заявок 5 днів, враховуючи що стартова сума аукціону 2,5 млн грн, то закрадаються думки, що цей може бути аукціон під конкретного переможця. Той випадок, коли дуже хочеться помилятися», -  зазначив він.

Як наголосила депутатка Київради Євгенія Кулеба, вимоги до майбутнього орендаря космічні: найкраща ціна, капітальний ремонт або реконструкція будівлі, зокрема даху, інженерних мереж, комунікацій, того самого підвалу, приведення ринку у відповідність до вимог техногенної та пожежної безпеки. Також орендар має відшкодовувати витрати на утримання майна, комунальні витрати, сплачувати земельний податок та інші платежі.

«Пакет умов такий масштабний, що врятувати ринок зможе лише людина, для якої прибуток не буде головним показником», - підкреслила вона.

Кулеба також повідомила, що  звернеться до Кличка з проханням ініціювати перенесення торгів.

«Житній — дуже важливий для Києва обʼєкт, стояв стільки років занедбаний і +5-10 днів нічого не вирішують, але ми можемо отримати більше якісних пропозицій!», - пояснила вона.

Водночас Клопотенко закликав потенційних інвесторів об’єднати зусилля і взяти участь в аукціоні.

«Ми вистояли рік і, я впевнений, разом ми можемо захистити Житній. Давайте об’єднаємо зусилля і разом візьмемо участь в аукціоні. Пишіть в особисті, пишіть коментарі під цим дописом, тегайте потенційних інвесторів та партнерів, шерьте цей допис - публічність то потужна зброя! Житній буде жити!», - наголосив ресторатор.

Також Клопотенко закликав Кличка зустрітись і обговорити долю ринку.

«Віталій Кличко давайте все ж таки зустрінемось і поговоримо, як дві людини, яким не байдужа доля міста», - написав він.

Нагадаємо, аукціон, на якому буде розіграно право оренди приміщення Житнього ринку в Києві, призначено на 25 березня

Початкова ціна лота становить майже 2,5 мільйона гривень. Договір оренди буде укладений на 15 років, але може бути розірваний достроково, якщо не виконуватимуться його умови.

У жовтні минулого року ми писали, що КМДА через суд розриває договір оренди приміщень Житнього ринку з німецьким бізнесменом Флоріаном Боленом. 

Перед цим стало відомо, що антимонопольний комітет України виявив ознаки змови між учасниками аукціону з передачі в оренду «Житнього ринку».

Мова йде про можливу узгоджену поведінку учасників та внаслідок цього — спотворення результатів аукціону з передачі приміщення в оренду.

Сам аукціон проводився у 2022 році Департаментом комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) на платформі «ProZorro.Продажі». Фінальна орендна плата на місяць становила 1 млн 202 тис. 68,80 гривень.

Переможцем аукціону стало ТОВ «Танджерін»  після того, як ТОВ «Атерлі» виставив набагато більшу суму, але знявся.

Тоді стало відомо, що німецький бізнесмен Флоріан Болен, який контролює частку ресторанного бізнесу ТОВ «Танджерін», планує реконструювати модерністську будівлю Житнього. Також планувалось, що за кошти Болена відновлять панно «З варяг у греки», яке розташоване на фасаді будівлі.

Болен планував створити на другому поверсі фудкорт із броварнею, а перший поверх відвести під продуктовий ринок. На другому поверсі окрім фудкортів планували концертний майданчик, дитячі кімнати, а також зони для проведення майстер-класів.

Тоді також повідомлялось, що керівництво ринку розробляє спільний проєкт з кулінарним експертом Євгеном Клопотенком. Клопотенко пропонував перетворити простір ринку на гастрономічний та культурний хаб і проводити там фестивалі традиційних українських страв в сучасній інтерпретації.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!