Київ

Кличко підтримав петицію про збереження будинку Замкова. Чи повернуть статус пам'ятки?

549 0
Документи для надання історичним будівлям охоронного статусу мають готувати фахівці ДОКС, а не активісти
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Київрада частково підтримала петицію з вимогою зберегти будинок Замкова шляхом повернення йому статусу пам’ятки історії. Про це йдеться у відповіді міського голови Віталія Кличка.

Зокрема, мер підтримав опрацювання історичної довідки та фотофіксацію будинку Департаментом культурної спадщини. Це потрібно для прийняття рішення щодо занесення будинку Замкова до переліку об’єктів культурної спадщини.

Водночас Кличко вказав, що повернути будинку статус пам'ятки історії неможливо, оскільки він ніколи не мав його. 

Також  у документі вказано, що в архівних дослідженнях не підтверджують проживання родини Отто Шмідта в будинку Замкова, крім того його постать також потрібно додатково оцінити, оскільки він був діячем часів радянського союзу, ідеться у відповіді.

Автор петиції активіст Дмитро Перов іронічно прокоментував відповідь міського голови, вказавши на те, що петицію, яку підписали понад 6 тисяч киян, підтримали у частині невідповідності документів, які були подані у ДОКС КМДА для повернення садибі охоронного статусу.

«Нагадаю, що саме на Департамент охорони культурної спадщини КМДА покладено обов’язок з розробки відповідної облікової документації для надання статусу пам'ятки. Однак, такі б дії суперечили інтересам Влади Молчанової, наближеної до Кличка», - додав він.

 

Перед цим Перов подав у ДОКС документи для повернення статусу памʼятки Будинку Семена Замкова. У відповідь у відомстві Марини Соловйової заявили, що подані документи мають недоліки і потребують доопрацювання.

У Міністерстві культури та інформаційної політики України також заявили, що підстав для вжиття заходів щодо збереження будинку немає, оскільки він не має охоронного статусу.

Нагадаємо, у грудні минулого року стало відомо, що будівлю позбавили статусу пам’ятки, а земельна комісія Київради підтримала передачу ділянки під будівлею в оренду компанії «Рент Менеджмент Інвест». Будівельники зняли з даху будівлі оригінальні перекриття, та надбудовують ще один поверх.

Київські активісти-пам’яткоохоронці намагаються завадити «реконструкції», що спотворює первинний вигляд будівлі. Ще на початку будівельних робіт небайдужі кияни звернулися до правоохоронців, які склали протокол про адміністративне порушення, оскільки роботи проводилися без дозвільної документації.

При цьому, як заявив адвокат компанії-забудовника, на початку лютого вже проти самого Перова відкрили кримінальне провадження за перешкоджання реконструкції.

Додамо, що компанія «Рент Менеджмент Інвест» належить Сергію Коровченку – чоловікові власниці відомої в Києві будівельної компанії «Столиця Груп» Влади Молчанової.

Щоб врятувати будинок, активісти звернулись до Київради із петицією, в якій вимагають повернути йому статус пам’ятки історії.  Звернення вже набрало близько п’яти тисяч підписів із необхідних шести.

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!