Кого лікуватимуть інноваційними ліками від Сovid-19 на Львівщині

3589 0
Інноваційні ліки зі США здатні зменшити прояви запалення та сприяти легшому перебігу Сovid-19.
Фото: WSJ

Фото: WSJ

На Львівщину до кінця тижня планують доставити партію американських ліків від Сovid-19. Йдеться про Бамланівімаб (Bamlanivimab) та Етесевімаб (Etesevimab). Це інноваційні препарати, які лікують коронавірус завдяки моноклональним антитілам. Про це у коментарі Тvoemisto.tv зазначив директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

Читайте також: Симптоми стали іншими. Як змінився портрет хворого на Сovid-19 на Львівщині

Ліки вироблені у США, в Україну передали за сприяння Посольства України в США як гуманітарний вантаж. За даними МОЗу, в Україну ліки прибули 21 вересня. Зокрема, доставили 20 тис. флаконів Бамланівімабу та 40 тис. флаконів Етесевімабу. Загальна вартість гуманітарного вантажу у вигляді 60 тисяч флаконів лікарських препаратів сягає 20 мільйонів доларів.

До кінця цього тижня Бамланівімаб та Етесевімаб мають доїхати до кожної області, і на Львівщину зокрема.

«Інноваційні ліки ще на Львівщину не надійшли. Керівник бази з спецпостачання уже контактував з логістами, які зазначили, що ліки вже сьогодні-завтра мають прибути на Львівщину. Проте коли саме і в якій кількості – не відомо», – каже Орест Чемерис.

Читайте також: Лікарі розповіли, чи відрізняється лікування вакцинованих та невакцинованих пацієнтів

За його словами, ці препарати лікують коронавірус завдяки моноклональним антитілам.

«Ці моноклональні тіла блокують потрапляння вірусу в організм. Ліки використовуватимуть виключно у медзакладах, тобто для тих пацієнтів, яких лікують у стаціонарах. Вони рекомендовані для пацієнтів із легким та середнім ступенем тяжкості перебігу коронавірусної хвороби, особливо за наявності ризику переходу у важку форму», – додав Орест Чемерис.

Як ними користуватися, прописано в оновленому протоколі лікування Сovid-19.

Як уточнив Тvoemisto.tv радник міського голови Львова з медичних питань Тарас Жиравецький, препарати зі США не впливають на поширення вірусу. Вони мають виражений протизапальний ефект – тобто зменшують запалення в організмі, відтак, хворому легше перенести коронавірусну інфекцію.

«Сімейні лікарі у США мали використовувати ці препарати вдома для хворих з коронавірусом, щоб вони не потрапили в стаціонари. Особливо якщо ці хворі є в групі ризику, мають супутні захворювання», – каже Тарас Жиравецький.

Довідково

Бамланівімаб/етезевімаб – комбінований експериментальний лікарський препарат, який за своїм складом є комбінацією двох моноклональних антитіл бамланівімабу та етезевімабу, та застосувується внутрішньовенно для лікування коронавірусної хвороби. Обидва моноклональні антитіла спрямовані проти білків шиповидних відростків оболонки вірусу SARS-CoV-2.

Препарати блокують прикріплення вірусу до мембрани клітини, що унеможливлює його потрапляння в клітини людини, нейтралізує його та сприяє запобіганню розвитку та лікуванню коронавірусу.

У США ліки дозволили застосовувати під час лікування дорослих та дітей віком від 12 років із масою тіла не менше 40 кілограмів з легким або середньо-тяжким перебігом Covid-19, в яких є фактори ризику тяжкого перебігу захворювання та/або госпіталізації.

Нагадаємо, 98% госпіталізованих із Covid-19 в Україні – невакциновані. У Львові та області ця цифра є не лише такою ж, а навіть більшою. За останні 3-4 місяці з числа тих, кого госпіталізували у лікарні із коронавірусною інфекцією, лише 1% мають щеплення. При тому перебіг захворювання у них неважкий та без ускладнень. Жоден із вакцинованих на Львівщині не помер.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!