Приватні чи державні. Які лабораторії роблять більше тестів на Сovid-19 у Львові

3019 0
З усіх тестів на коронавірус третину, а іноді й половину, роблять приватні лабораторії.
Фото: armyinform

Фото: armyinform

У Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ України щодня роблять не менше тисячі ПЛР-тестувань на Сovid-19. А в останні дні їх кількість сягає навіть 1,5 тисячі тестувань за добу. Ще значну частину тестів у Львові роблять приватні лабораторії. Про це Тvoemisto.tv розповів директор лабораторного центру Роман Павлів.

За його словами, звітність від приватних лабораторій обласний центр отримує щодня.

Читайте також: Через завантаженість ліжок у МОЗ прогнозують вибіркову госпіталізацію хворих на коронавірус

«Кожного дня у наш лабораторний центр поступає приблизно 2 тисячі проб для тестувань на коронавірус. З них не менше тисячі, а інколи й півтора, ми стабільно робимо. Також щодня про кількість протестованих нам звітують приватні лабораторії. Цифри у них дуже різняться. Усе залежить від звернень самих людей», – каже Роман Павлів.

Наприклад, за 28 жовтня з 2 186 тестів, які провели у Львові та області, приватні лабораторії зробили 58629 жовтня з 2 795 тестів у приватних лабораторіях виконали 1 254 тестів, а 30 жовтня з 2 121 тесту – лише 488 виконали у лабораторіях приватних форм власності. За учорашній день, 2 листопада, з 1246 тестів 574 зробили приватники. 

 

 

Які установи у Львові та області роблять ПЛР-тести. Інфографіка

Приблизно таку ж кількість тестів робили у минулі місяці. Наприклад, 1 серпня у Львові та Львівщині лабораторні центри провели 1 182 ПЛР-тести. 1 вересня – 1 486 ПЛР-тестів. 1 жовтня – 1 188, а 1 листопада – 1 549 ПЛР-тестів.

Читайте також: В Україні до кінця року планують проводити 75 тисяч тестів на коронавірус за добу

Наразі у приватних лабораторіях усі тестування на Сovid-19 є платними. За словами Романа Павліва, якщо б ситуація загострилася і була потреба в допомозі, тоді послугу закуплятимуть у «приватників». Ціна одного тестування у межах 885-ти гривень.

 

 

Яких тестів роблять більше - ПЛР чи ІФА. Інфографіка

«Коли встановили ціну тестування, а це в межах 885 грн, серед приватних лабораторій провели опитування, хто б хотів з нами співпрацювати в разі, якщо ситуація загостриться, то тільки кілька відгукнулися. Але закупівлі будемо проводити лише тоді, коли показники кількості непротестованих зразків до середньодобової кількості досліджень за 7 днів перевищать позначку спеціального коефіцієнта. Наразі ми зі всім справляємося самі», – каже Роман Павлів.

За його словами, на закупівлю послуг із тестувань держава виділила 2 млн 350 тис. грн, а це вистачить на більш як 2 тис. досліджень.

 

 

Хто робить тести на коронавірус у Львові – дердавні чи приватні зклади. Інфорграфіка

Зараз в Україні щодня роблять 40 тисяч ПЛР-тестів. У МОЗ запевняють, що наростять потужності до 50 тисяч на добу, а до кінця року – до 75 тисяч.

Читайте також: «Сьогодні я не поцілую тебе на ніч». Репортаж із Covid-відділення у Львові

Водночас у Словаччині упродовж цих вихідних на коронавірус масово протестували понад 3 млн людей. Велику кількість тестувань проводять і в Німеччині. Там, наприклад, до тестувань залучені навіть ветеринарні лабораторії.

Нагадаємо, про те, що МОЗ залучатиме приватні лабораторії до тестувань, Максим Степанов говорив ще напередодні. Це, за його словами, розвантажить державні лабораторні центри і максимально зменшить кількість днів, впродовж яких українці чекають на результати тестів. Але при цьому він уточнив, що «людям із вулиці» безкоштовно ПЛР-тестування не проводитимуть.

Ольга Шведа

Інфографіка Марічки Стахів

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!