Коли в українські школи повернуть ДПА і чому тестування не буде у 2024 році

1309 0
Цього навчального року проведуть пілотування для деяких випускників 4-х класів.

У 2024 році українські школярі 4-х, 9-х і 11-х класів не складатимуть державної підсумкової атестації. В умовах війни таке тестування проводити не будуть. Натомість планують пілотний проєкт для невеликої частини учнів. Про це розповіли у пресслужбі Міносвіти. 

Зазначають, що після перемоги Український центр оцінювання якості освіти планує розгорнути серію обʼєктивних досліджень після кожного з цих класів. А цього навчального року проведуть пілотування системи ДПА для деяких випускників 4-х класів.

«Зараз у нас є домовленість про те, що у перспективі намагатимемось повертати ДПА на всіх рівнях загальної середньої освіти: для початкової школи (після 4 класу), для базової школи (після 9 класу) та для випускників зі школи (11 класу). Магістрально ми хочемо забезпечити такий механізм, адже тоді держава отримуватиме інструмент одночасного зрізу знань на трьох рівнях загальної середньої освіти», — зазначив голова Комітету освіти Верховної Ради Сергій Бабак.

За його словами, ДПА в 4-му класі не впливає на подальше навчання учнів. Вони потрібне лише для моніторингу якості освіти та коригування освітньої політики.

Читайте також: Ваші діти вчитимуться 12 років. Нехай це не стане несподіванкою!

У МОН кажуть, що ДПА для 9 класів наразі також є неефективним, оскільки воно може відбутись лише за старою програмою, адже програма НУШ поки що до 9 класу не дійшла.

Нагадаємо, державну підсумкову атестацію у школах скасували через війну. Також, у звʼязку з воєнним станом, в Україні видозмінили ЗНО. У 2024 році проведуть Національний мультипредметний тест. Він охопить 4 предмети: три обовʼязкові та один на вибір. Дата проведення НМТ поки що невідома, однак попередньо анонсують на травень.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!