Коли варто робити тест на Covid-19. Пояснення МОЗ

4698 0
Симптоми Covid-19 можуть бути схожими на застуду і не мати специфічних ознак.
Фото: Freepik

Фото: Freepik

Коронавірусна хвороба може мати різні симптоми, саме тому тест на Covid-19 варто робити за будь-яких ознак ГРВІ. Про це повідомили у МОЗ.

Так, симптомами коронавірусу, зокрема і нового штаму «Омікрон», може бути нежить, втома, головний біль, чхання, біль у горлі, кашель, лихоманка чи хриплий голос. Тобто, симптоми Covid-19 можуть бути схожими на застуду та не мати специфічних ознак. Водночас тестування допомагає виявити хворобу, що дозволяє призначити відповідне лікування та зумовлює необхідність самоізоляції для зменшення шляхів передачі вірусу та захисту оточення від інфікування.

Читайте також: «Омікрон» схожий на застуду. Як відрізнити – хворієте ви на грип чи на Covid-19 

Наразі безоплатному тестуванню на Covid-19 підлягають не лише пацієнти, у яких є підозра на коронавірусну хворобу. 

Затверджені Міністерством охорони здоров’ям стандарти передбачають, що лікар обов’язково має призначати ПЛР-тестування на Covid-19 таким категоріям: 

  • особам із підозрою на COVID-19;
  • особам з ознаками інших ГРВІ;
  • особам з ознаками вірусної пневмонії;
  • пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;
  • контактним особам при появі симптомів, які не виключають COVID-19;

Першим трьом категоріям ПЛР призначають за умови, що їм не проводився скринінговий швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Якщо ж експрес-тест виявився позитивним, то підтвердження методом ПЛР не є обов’язковим. 

Читайте також: Питання дня. Чи відрізняється коронавірус у дітей від застуди

Направлення на безоплатне тестування зобов’язаний надати сімейний лікар. Якщо він з різних причин відмовляється надати таке направлення або у вас немає сімейного лікаря, варто звернутися на гарячу лінію МОЗ 0-800-60-20-19. 

Чим відрізняється грип від коронавірусної хвороби та чому перебіг захворювання у хворих на «Омікрон» дуже нагадує грип, Тvoemisto.tv розпитало у медичного директора 8-ї міської лікарні Першого ТМО Львова Максима Павлова.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!