Фото: Freepik

Фото: Freepik

«Омікрон» схожий на застуду. Як відрізнити – хворієте ви на грип чи на Covid-19

24304 0
Чим відрізняється грип від коронавірусної хвороби та чому перебіг захворювання у хворих на «Омікрон» дуже нагадує грип, Тvoemisto.tv розпитало у медичного директора 8-ї міської лікарні Першого ТМО Львова Максима Павлова.

Що відмінного між грипом та Covid-19?

Ці два віруси спричиняють захворювання так званих верхніх дихальних шляхів. Але якщо говорити про вірус грипу, то він має значно нижчий рівень летальності і нижчий рівень ускладнення з інших органів та систем.

Covid-19 уражає систему мікроциркуляторного русла. Як одне з ускладнень цього є тромбоз. Також він уражає імунну систему, наслідком чого може бути так званий цитокіновий шторм. Крім того, він впливає на легеневу тканину, призводить до фіброзу і прогресуючої дихальної недостатності.

Цього всього немає під часс вірусу грипу. Йому більш притаманний інтоксикаційний синдром.

Чого зараз спостерігаєте більше – грипу чи коронавірусу?

Наша лікарня є невідкладною і опорною до Covid-19, тому, звичайно, у нас більше Covid-інфекцій.

Які симптоми у грипу та коронавірусу?

Як один, так й інший віруси мають подібні симптоми – підвищення втомлюваності, підняття температури, інтоксикація, слабкість, може наростати симптом дихальної недостатності – задишка.

Відмінність у тому, що у пацієнтів, які мають позитивний тест на коронавірус, починають маніфестувати основні захворювання – серцева, легенева патології. Covid-19 може бути блискавичним – перебіг від моменту перших симптомів до ушпиталення значно коротший, ніж у тих, хто має грип.

Грип можна пролежати вдома, отримуючи жарознижуючі, імуностимулюючі препарати.

Скільки може пройти від моменту інфікування та появи перших симптомів грипу і коронавірусу?

Все індивідуально, у залежності від організму, те, з ким контактувала людина, імунної відповіді організму. Здебільшого – від одного до кількох днів.

У чому особливість штаму коронавірусу «Омікрон»?

Із наукових тверджень та того, що зараз спостерігаємо, цнй штам більш контагіозний, тобто ним легше заразитися. Він не викликає так багато ускладнень, як Дельта, і має значно нижчий рівень госпіталізації та смертності.

Хто і як може визначити, чим саме хворіє людина, чи можна це зробити вдома?

Для того, аби визначити коронавірус вдома, можна використати експрес-тестування, які є в продажу. Але це не є 100% метод. Найбільш достовірний метод – це ПЛР у лабораторних центрах.

Що спричиняє більше наслідків для здоров’я – грип чи Covid-19?

До того, як з’явився Covid-19, була висока статистика від грипу. Наприклад, смертність становила від 1 до 2-3%. Неодноразово також спостерігали у пацієнтів проблеми із серцево-судинною патологією, нирками, але все зараз нівелювалося, бо на перше місце вийшла коронавірусна інфекція.

Так, від грипу також можуть бути ускладнення.

Чи може людина бути одночасно інфікованою і грипом, і коронавірусом?

Звичайно, що так. Особливо, якщо контактувала з хворими і на Covid-19, і на грип.

Як захиститися від одного та іншого?

Вакцинація, а ще миття рук. Носіння масок, власна гігієна, щоденна зміна одягу, уникання місць скупчення людей.

Чи можна одночасно вакцинуватися від грипу та коронавірусу?

В інструкції застережень немає. 

Довідково

За останньою інформацією МОЗ, Covid-19 поширюється легше, ніж грип. Як грип, так і коронавірусна інфекція можуть передаватись від людини до людини, які перебувають поруч, не дотримуючись дистанції. Людина, інфікована Covid-19, може мати довший безсимптомний період і може бути заразною для інших також довше. 

Спільними симптоми є: підвищена температура або лихоманка/відчуття ознобу, кашель, втома, задишка та утруднене дихання, біль у горлі, нежить та закладеність носу, біль у м’язах, головний біль, рвота та діарея, втрата смаку та запаху (хоча частіше це зустрічається при Covid-19).

Від моменту інфікування та появи симптомів може пройти один та більше днів. У обох випадках інфікована особа може виділяти та поширювати вірус до того, як з’являться видимі симптоми. Проте симптоми Covid-19 можуть проявлятись довше, ніж симптоми грипу. У випадку із коронавірусом людина може бути заразною довше, ніж хворіючи на грип.

Звіти на основі підтверджених випадків нового штаму свідчать, що у хворих на «Омікрон» найчастіше спостерігають: нежить (73%), головний біль (67,5%), втому (63,5), чхання (60%), біль у горлі (59,6%).

Водночас не виявлено суттєвої відмінності від симптомів штаму «Дельта», який наразі домінує в Україні. У разі зараження на цей штам, разом із вказаними вище симптомами, також спостерігається кашель (43,5%), хриплий голос (35,7%), озноб чи тремтіння (30%), лихоманка (29,4%), втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%) тощо.

Симптоми «Омікрону» здаються схожими на застуду, але новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки. 

За появи будь-яких симптомів ГРВІ, перш за все, варто звернутись до свого сімейного лікаря. Той має надати направлення на тестування на Covid-19. До результатів тесту та під час видимих симптомів не слід відвідувати місць загального скупчення людей, натомість обов'язково дотримуватись режиму самоізоляції.

Розмовляла Ольга Шведа

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!