На правах реклами

Конкуренція за дитину. Як у Львові працює «Веселий та Розумний» садочок

6009 0
Батьки не обирають садочок за критерієм «державний чи приватний» — їм важливо, щоб дитині приділяли належну увагу.
фото надане адміністрацією садочку

фото надане адміністрацією садочку

Дитина в садочку повинна першочергово почуватися безпечно та комфортно і росла впевненою в собі, переконані в дитсадку «Веселі та Розумні». Його засновниці Ілона Бенько та Оксана Гадзецька розповідають, що допомагає створити таку атмосферу, який закордонний досвід вони втілюють у своєму закладі та яку дитину стараються виховати.

Що привело вас у дошкілля?

Оксана: Створити свій заклад спонукали невдалі пошуки садка для власних дітей. Ми об’їздили близько десяти державних, проте всюди нас чекали переповнені групи і непрозорий механізм «потрапляння» в прохідну частину черги. На якомусь етапі в мені прокинувся менеджер, і я усвідомила, що треба щось змінювати. На той час, 6 років тому, ринок приватних садків у Львові був практично відсутній. Наш заклад виявився в числі перших.

Ілона: Ми разом з Оксаною навчалися в Австрійській школі психотерапії, де й ділилися роздумами і мріями, яким би мав бути садок для наших діток. Ми хотіли створити середовище соціально активних батьків, для яких малі діти вже є особистостями.

Чим ще мав відрізнятися ваш садок від інших?

Оксана: Це мав бути простір, де дітям було б весело, але одночасно вони навчалися нового. Також принциповим для нас є патріотичне виховання.

Ілона: І без травм. Ми звикли зважати на фізичні травми, але мені в роботі часто доводиться бачити травми психологічні, які помітні неодразу. Тому важливо, щоб дитина у садку почувалася комфортно і безпечно, мала можливість вибору, могла вільно мислити і спілкуватися, зростала упевненою в собі.

З якими складнощами ви стикалися, відкриваючи свій дитсадок?

Оксана: Найбільші перешкоди — юридичні. Відверто, більшість державних садків не відповідають тим вимогам, які висуваються для ліцензування приватних. Зараз їх дещо пом'якшують. Як на мене, ключове — це заходи безпеки, які мають бути однаково жорсткими для всіх типів закладів. Інші вимоги — у площині здорового глузду і практичної доцільності. Наприклад, нам робили зауваження, що у нас є сходи з першого на другий поверх.

Існують різні формати приватних дошкільних закладів, приміром, сімейні клуби, дитячі центри. Яка між ними відмінність?

Оксана: Тут йдеться скоріше про юридичний статус. У таких форматах простіше організувати роботу — менше вимог і теоретично відповідальності. Проте, як на мене, якість догляду та освіти, безпека дітей, дотримання нормативів залежать виключно від сумління керівництва та персоналу закладу.

Якою б ви хотіли бачити вашу співпрацю з державою чи міською владою Львова?

Ілона: Думаю, що такі ініціативи, як «гроші ходять за дитиною», справедливі, так само і виділення коштів на розвиток приватних садків, адже вони теж виховують громадян України. Також важливо, щоб була можливість комунікації, обміну досвідом, поширення кращих практик між усіма, хто працює в дошкіллі, незалежно від форми власності.

Ви задоволені рівнем педагогів на ринку? Є можливість вибирати, з ким працювати?

Ілона: За останні роки ситуація покращилася — зросла престижність професії педагога, а також зарплата. На ринку багато молодих фахівців, проте формування команди — це тривалий процес. Наш колектив залишається порівняно сталим упродовж шести років — нові вакансії відкриваються через розвиток мережі або декрети наших педагогів. Часом потрібну людину шукаємо кілька місяців, але якщо знаходимо того, з ким маємо спільну візію, — співпраця буде довгою і взаємно корисною. Але, на жаль, талановита молодь виїжджає за кордон, бо навіть праця не за фахом там оплачується краще.

Оксана: У нас переважно працює дві категорії педагогів — досвідчені, але готові до змін та розвитку, та зовсім молоді, для яких це перше місце праці, проте вони швидко навчаються та включаються в роботу. Ми вивели для себе формулу, дотримання якої стримує плинність кадрів, — це командний дух, гідна оплата та можливість професійного розвитку. І це працює.

Чому батьки вирішують віддати свою дитину саме в приватний садок?

Ілона: З того, що я чула від батьків, можна зробити висновок, що рідко критерієм вибору є «приватний чи державний». Для батьків важливо, щоб їхній дитині була приділена належна увага.

Оксана: Для мене особисто чинником відмови від державного садка була кількість дітей в групі. Коли в групі є майже 40 дітей, навіть дуже кваліфікований педагог не зможе надати якісну дошкільну освіту і забезпечити догляд малюків.

Що зараз є важливим для батьків? Про що вони вас питають?

Ілона: Типових питань немає — запитують про усе. До нас переважно приходять через відгуки інших, то ж ми не починаємо розмови про вартість чи освіту педагога. Спочатку говоримо про програму, цінності, атмосферу в садку, а вже тоді про технічні умови, облаштування, оплату.

Як часто батьки забирають від вас дітей і які на це причини?

Ілона: Таке буває рідко. Часом ми бачимо, що батьки ще не готові відпустити дитину, не готові чути нас і дослухатися. Це не означає, що хтось з нас поганий, — просто ми не підходимо один одному.

Оксана: Ще один виклик — взаємодія з батьками через бабусь, дідусів або нянь, які розглядають садок як конкурента, який позбавить їх можливості доглядати за дитиною.

Ілона: Стає простіше, якщо з батьками ми вже певний час знаємо один одного і спілкуємося. Але завжди важливо проговорювати все те, що турбує, і чути один одного.

Чого бракує в українському дошкіллю?

Ілона: Потрібно відходити від совкового підходу в освіті, щоб авторитаризм у вихованні дітей залишився в минулому назавжди. Педагоги мають чути і поважати дитину, бачити в ній особистість. Поки що нема балансу. З одного боку — муштра, тиша в групі, ідеально засвоєна програма, у туалет можна тільки з дозволу вихователя, нема жодної творчості чи самовираження. З іншого — впадання у вседозволеність, чим часто, до речі, хибують і приватні заклади. Кредом нашого дитсадка є свобода в межах рамок, як у книзі Памели Дракермен «Французьке виховання».

Які корисні нововведення для своїх садочків ви привезли з навчальних подорожей? Що вже запровадили?

Ілона: За шість років роботи ми сформували власну навчальну програму, враховуючи найкращі європейські практики. Вона постійно доповнюється, звичайно, трохи змінюється, але ми вже маємо відчуття, як і чого ми хочемо навчити дітей, що має бути на виході. Ми були першими, хто у Львові почав по-іншому організовувати простір в садку: у нас є мобільні спальні місця, зонування кімнат — місце для читання, тиха зона для тих, хто хоче усамітнитись і відпочити. Для дітей, які не сплять у «тиху годину», організовуємо активності так, щоб вони не заважали іншим і проводили цікаво час.

Оксана: Зараз ми багато уваги приділяємо доукомплектуванню садочка. В Україні пропозиція спеціалізованого інвентаря, іграшок, меблів дуже скупа, багато чого замовляємо за кордоном. Колись у фінському садку ми бачила шафу для сушіння рукавичок — тепер хочемо таку й собі. Ми вже запровадили в себе спеціальні таблички, у яких записуємо інформацію про кожну дитину: що і в якій кількості вона з’їла на сніданок, обід та підвечірок, як спала, чи ходила в туалет. На Заході це активно практикують, і нашим батькам теж важливо це знати.

Чим конкурують приватні садки?

Ілона: Батьки можуть обирати за локацією, що ближче до дому чи місця праці, за змістовим наповненням, матеріальною базою. Але про жорстку конкуренцію приватних садочків у Львові поки що не доводиться говорити.

Оксана: У Львові є кілька садочків, що з нами на одній хвилі, але їх не так багато. Ми поділяємо важливість патріотичного виховання, у нас співзвучне змістове наповнення програм, один ціннісний контекст. І я щиро тішуся, що ми не одні. І, навпаки, сумно, коли хтось не дуже добросовісно працює, бо це підриває довіру до всієї дошкільної освіти. Так трапляється, коли переважає комерційний підхід над змістовним.

Чим для вас є «Веселі та Розумні»?

Ілона: Це можливість докластися до виховання світоглядно здорового покоління дітей, а також слідувати за своїми цінностями.

Оксана: Я люблю Україну і Львів, і хочу, щоб наші діти жили, навчалися і були щасливими саме тут. Тож дитсадок — це мій спосіб зробити так, аби у Львові було більше веселих та розумних дітей.

Довідка.

Заклади мережі «Веселі та Розумні» розташовані у Львові за адресами: вул. Квітова, 30 (р-н Підзамче), вул. Кармелюка, 6 (бічна вул. Личаківської), вул. Щепова, 5а (р-н Під Голоском). Додаткова інформація за телефоном: 067-203-48-03 або на сторінці у Фейсбуку.

Розмовляла Оксана Фітель

Фото надані адміністрацію дитсадка


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!