Конуси і фішки на паркомісцях у Львові – незаконні, – юристи

2928 0
Потрібно з'ясувати чи є у власника документ, який підтверджує, що дане місце може використовуватись для службових потреб.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Конуси і фішки на місцях паркування у разі відсутності там дорожнього знаку з інформацією, для кого воно призначене, є блокуванням місця стоянки і є незаконним. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив юрист та колишній начальник Головного територіального управління юстиції Львівщини Ярослав Жукровський.

Читайте також: Стільці та фішки на дорозі, або Як паркуються львів'яни у місті

«Якщо ви бачите, що немає жодного знаку, який обмежує паркування, то ми беремо цей конус, забираємо його і паркуємось собі в місці, де немає обмежень щодо стоянки та паркування. Звичайно, ми наражаємось на потенційний конфлікт з тими, хто поставив ці конуси чи стільці. В такому випадку варто у мирному форматі з’ясувати, на якій підставі встановлені ці всі обмеження, попросити пред’явити документ, який підтверджує, що дане місце може використовуватись для службових потреб. І якщо документів немає і конфлікт загострюється, тоді викликати поліцію», – говорить він.

За його словами, лише наявність знаку про те, що це місце для службових авто та відповідних документів, дозволяє не пускати орендарю паркувальних місць інші автомобілі. Але зрештою, якщо є встановлений знак, тоді і всі ці конуси та мішки не потрібні, адже вони виглядають, щонайменше, – нецивілізовано, пояснює юрист.

Читайте також: У Львові обговорять, як вирішити проблему самозахоплення парковок

У свою чергу, у Львівському регуляторному хабі, який займається впровадженням змін у місцевому самоврядуванні, кажуть, що навіть знак «Службове паркування» – не є законним, адже таке ознакування не прописане ані в Правилах дорожнього руху, ані в інших правових документах.

«Виставляти фішки на дорозі – такі повноваження є лише в поліції, в інших випадках – це не законно. Так, є можливість брати паркувальні місця в оренду, це прописано у 120-тій ухвалі Львівської міськради, але при цьому немає механізму, як мають ознаковуватись службові парковки. Навіть встановлення знаків не прописане ніде. Вони, як і фішки, нічого не означають», – розповідає експертка Львівського регуляторного хабу Катерина Шуварська.

Читайте також: У Львові біля торгового центру облаштували паркомісця для авто батьків із дітьми

Тож, з однієї сторони, будь-яке встановлення обмежувачів на дорозі є порушенням законодавства. І вони мали б демонтовуватися. До того ж, вони є абсолютно не інформативними для учасників дорожнього руху. З іншої сторони, навіть законно орендовані паркувальні місця не мають ані спеціальної розмітки, ані інших законних ознакувань.

Зазначимо, що детальніше про те, чому поліція разом з міськрадою мали б демонтувати усі конуси та фішки, які виставлені містянами самовільно при дорогах та як працюють службові майданчики для авто, читайте в аналітичному матеріалі

Нагадаємо, Tvoemisto.tv організувало дискусію за участі посадовців, представиків поліції, юристів та активістів на тему «Що робити із самозахопленням парковок у Львові». Її можна переглянути тут:

Анна Чистякова



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!