Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Стільці та фішки на дорозі, або Як паркуються львів’яни у місті

3960 0
Чому поліція разом з міськрадою мали б демонтувати усі конуси та фішки, які виставлені містянами самовільно при дорогах та як працюють службові майданчики для авто – з цим спробували розібратися журналісти Tvoemisto.tv.
У Львові з кожним роком збільшується потік автотранспорту. Через це машинами заставлені всі двори, узбіччя і тротуари. Тому, аби забезпечити себе паркувальним місцем поруч з своїми будинками чи офісами, деякі мешканці та підприємці власноруч облаштовують самовільні парковки. Більше того, щоб заблокувати місце паркування тільки для своєї машини, містяни самовільно встановлюють обмежувачі руху, іноді доволі несподівані – стільчики, мішки з піском, дошки або конуси. Також цими засобами займати собі місце «грішать» не лише приватні особи, а й організації, які взяли паркомісця в оренду. 
 
Tvoemisto.tv вирішило з’ясувати, на скільки це законно, як можна з цим свавіллям боротися і за яких умов «працюють» паркувальні місця для службового автотранспорту.   
 

«Ми займаємо місце, тому що нам товар привозить машина щодня. Буває машина приїздить і о 10:00, і о 13:00 год. Ми цілий день тримаємо місце навпроти магазину. На наше місце стають і розвантажаються також хлопці з інших магазинів і вдячні нам, що є місце. В нас реально є проблема. В магазині всі жінки. Ми не можемо носити ящики з товаром з іншої вулиці», – кажуть у магазині «Символіка» на вулиці Дудаєва. Щоправда договору оренди з міською радою вони не мають. Кажуть, що це не так просто зробити.

Навпроти готелю «Жорж» також бачимо виставлені фішки при дорозі. При спробі їх забрати та припаркуватися до нас виходить охоронець готелю і каже, що паркування лише для гостей та працівників готелю. Така ж ситуація спіткає нас біля Галицької райадміністрації, Ощадбанку та BankHotel.

В яких ситуаціях конуси та фішки – це незаконно?

В яких випадках усі ці конуси та стільчики можна зі спокійною душею відставити у сторону та припаркувати своє авто? Ярослав Жукровський, юрист та колишній начальник Головного територіального управління юстиції Львівщини, каже, що це можливо у разі відсутності на місці паркування дорожнього знаку з інформацією, для кого призначене місце. Адже у такому разі таке блокування місця стоянки – є незаконним.

«Якщо ви бачите, що немає жодного знаку, який обмежує паркування, то ми беремо цей конус, забираємо його і паркуємось собі в місці, де немає обмежень щодо стоянки та паркування. Звичайно, ми наражаємось на потенційний конфлікт з тими, хто поставив ці конуси чи стільці. В такому випадку варто у мирному форматі з’ясувати, на якій підставі встановлені ці всі обмеження, попросити пред’явити документ, який підтверджує, що дане місце може використовуватись для службових потреб. І якщо документів немає і конфлікт загострюється, тоді викликати поліцію», – говорить він.

За його словами, лише наявність знаку про те, що це місце для службових авто та відповідних документів, дозволяє не пускати орендарю паркувальних місць інші автомобілі. Але зрештою, якщо є встановлений знак, тоді і всі ці конуси та мішки не потрібні. Адже вони виглядають, щонайменше, – нецивілізовано.

У свою чергу, у Львівському регуляторному хабі, який займається впровадженням змін у місцевому самоврядуванні, кажуть, що навіть знак «Службове паркування» – не є законним, адже таке ознакування не прописане ані в Правилах дорожнього руху, ані в інших правових документах. 

«Виставляти фішки на дорозі – такі повноваження є лише в поліції, в інших випадках – це не законно. Так, є можливість брати паркувальні місця в оренду, це прописано у 120-тій ухвалі Львівської міськради, але при цьому немає механізму, як мають ознаковуватись службові парковки. Навіть встановлення знаків не прописане ніде. Вони, як і фішки, нічого не означають», – розповідає експертка Львівського регуляторного хабу Катерина Шуварська. 

Тож, з однієї сторони, будь-яке встановлення обмежувачів на дорозі є порушенням законодавства. І вони мали б демонтовуватися. До того ж, вони є абсолютно не інформативними для учасників дорожнього руху. З іншої сторони, навіть законно орендовані паркувальні місця не мають ані спеціальної розмітки, ані інших законних ознакувань. 

Що таке службове паркування і як воно регулюється?

У міській раді ми з’ясовуємо, що службові та гостьові майданчики для паркування регулюються 120-тою ухвалою. Згідно з нею, службова парковка обов’язково має мати відповідний знак, паспорт майданчика, договір з управлінням транспорту міськради та схему дорожнього руху, затверджену в поліції та районній адміністрації. І, звичайно, у такому разі орендар паркомісць сплачує у бюджет кошти.  

«Щоб отримати майданчик під службове паркування, потрібно подати заяву в управління транспорту. Також необхідно, щоб цей суб’єкт розробив схему дорожнього руху і погодив її в поліції та райдержадміністрації. Але, щоб отримати місце під службове паркування, це мають спочатку погодити відповідні комісії, а потім це питання виноситься на сесію міської ради. І якщо сесія голосує за надання цих місць, то після цього у суб’єкта господарювання є підстава подавати заявку в управління транспорту на облаштування майданчику. Згідно з вимогами, такі майданчики мають відповідний знак. Договір укладається переважно терміном на рік. У центрі міста в середньому – це 800 грн на місяць за одне місце», – каже керівник управління транспорту Львівської міськради Орест Олеськів. 

Наразі у Львові 95 підприємств орендують в міста 2092 паркувальні місця. Tvoemisto.tv створило карту, на якій можна побачити локації, де облаштовані службові майданчики. 

Орест Олеськів радить звертатися на «гарячу лінію» міста або у поліцію, якщо люди бачать несанкціоновані майданчики або встановлення не передбачених законом та паспортом майданчика об’єктів на кшталт дошок, мішків, конусів, стільчиків та інших об’єктів, які не мають стояти при дорозі.

Яка відповідальність за безлад?

Як вдалось з’ясувати у патрульній поліції Львівщини, половина підприємств на сьогодні не мають відповідних угод з міськрадою. І єдиний метод боротьби з конусами та стільчиками при дорозі, встановленими навіть фізичними особами, – це виклик поліцейських. Самі правоохоронні служби стверджують, що не мають ресурсів моніторити та робити перевірки паркомісць, але реагують у разі виклику. За словами речниці поліції Львівщини Катерина Рибій, такий виклик переважно закінчується складанням протоколу.  

«Половина організацій не мають таких дозволів. Викликати поліцію треба навіть, якщо хтось незаконно встановив шлагбаум у дворі чи деінде. Це несанкціонована перешкода руху», – каже вона.

У такому випадку поліція складає на порушника протокол за ч. 1 ст. 139 КУпАП та передає його в суд, який в свою чергу визначає розмір стягнення за це правопорушення.

І дійсно, активіст та юрист Святослав Літинський з'ясував, що у центральній частині міста навіть Головне управління Нацполіції та деякі готелі не мають договорів на облаштування власних парковок. Незважаючи на це вони встановлюють дорожні фішки аби «зайняти» місце для службових автомобілей. 


За що ж тоді платять підприємства?

За словами менеджерки Львівського регуляторного хабу Катерини Шуварської, механізм та сенс оренди паркомісць підприємствами такий, що вони орендують їх для своїх клієнтів або працівників, аби ті могли припаркуватися і вже не сплачували гроші за парковку. Але от, що робити з людьми, які приїхали в інше місце по своїх справах і запаркувалися на службовій парковці, це питання. Зараз складно це врегулювати, бо немає прописаних жодних алгоритмів. Очевидно, кожна організація має сама вирішувати: можливо брати кошти за парковку або ж такі водії мають оплачувати стоянку через паркомати.  

«При цьому, коли організація орендує місця для паркування, немає ніякої гарантії, що там не буде ніхто ставати авто, окрім їхніх клієнтів. Особливо в центрі дуже складно. Через це можна зрозуміти і орендарів паркомісць, які не бажають пускати подорожніх. Тому ми вважаємо, що довготермінова оренда має бути дорогою, але треба вносити зміни до законодавства, щоб врегулювати усі питання», – каже Катерина Шуварська. 

І дійсно, як йдеться у відповіді на інформаційний запит Тvoemisto.tv, «організації, які мають договори про облаштування службової парковки, не мають права забороняти здійснювати паркування транспортних засобів іншим учасникам дорожнього руху». Який тоді вихід?

Що говорять урбаністи?

За словами урбаніста Дем’яна Данилюка, одна з проблем, яка створює таку ситуацію з паркуванням у місті, – це невпорядкована логістика з доставкою товарів по місту. 

«Щодо стільчиків, конусів – все це незаконно. Так само як таблички до знаку «для службових авто». Поліція спільно з міською радою мали б це все демонтовувати. А все це свідчить про що? Про відсутність регулювання доставки товарів. Доставка товарів має здійснюватися в інший час від робочого, а не протягом усього дня, особливо в центральній частині міста. Не може так бути, щоб пиво привозили кудись на Дорошенка о 14:30, чи розвантажували побутову хімію на пр. Свободи о 9 ранку. Якщо не буде контролю з боку міста і не буде налагоджена система доставки – то будуть стільчики і мішки на дорозі», – говорить Дем’ян Данилюк.

«Я ніде не бачив в європейських країнах, щоб хтось собі відгороджував місця для паркування стільцями чи конусами. Є відповідні дорожні знаки. Тож, якщо ясно, що це чиясь територія, то туди і так ніхто не полізе. Приватна територія може бути відгороджена шлагбаумом. Ну, але в інших країнах працює закон і порядок», – говорить голова ГО «Зручне місто» Юрій Тер-Арутюнян.

План мобільності Львова: що не так з доставкою?

У Львові немає на сьогодні правил, які б регулювали години та порядок доставки товарів по місту. Лише є відповідні обмеження у пішохідній зоні в центрі міста: тут доставка та заїзд можливі лише від 6 до 10 ранку. Згідно з рішенням №1287: заїзд з 6 до 8 ранку – безоплатний, після 8 – за гроші. Всі решта вулиць та районів не регулюються ніякими обмеженнями в логістиці та доставці. 

Тож, щоб навести порядок з паркувальними місцями, потрібно розробити міський план доставки вантажів. Проте, цей план не працюватиме, якщо не буде належного правового регулювання, яке в Україні встановлює Верховна Рада та Кабмін.

Водночас підприємці центральної частини міста мають усвідомити, що вони повинні змінити підходи до замовлення товарів/послуг, а саме часові рамки для виконання цього. 

Також на законодавчому рівні мають врегулювати питання з паркувальними місцями, зокрема прописати питання розмітки, оплати, вимог. 

І найголовніше, щоб працювали всі правила, має бути дієве правозастосування, з яким в Україні і у Львові величезні проблеми. Тобто, має бути чіткий контроль за виконанням вимог і це мають робити не мешканці міста, щоразу викликаючи поліцію. 

Анна Чистякова

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Аналітика Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!