Коригувальник вогню по Яворівському полігону роками служив російській пропаганді

7901 0
Він допомагав російським ЗМІ у створенні пропагандистських матеріалів про Україну.
Олександр Косторний / Фото: Судовий репортер

Олександр Косторний / Фото: Судовий репортер

Галицький районний суд міста Львова продовжує досліджувати докази у справі 72-річного колишнього КДБіста Олександра Косторного, якого обвинувачують у держзраді. За даними досудового розслідування у березні 2022 року чоловік коригував вогонь по Яворівському полігону – він надіслав дані про полігон напередодні російських обстрілів.

Косторний вину не визнає і каже, що відправив схему мисливсько-рибальського господарства «Старичі» своєму другові, щоб показати, де збирає гриби. Його другом виявився Олександр Свистунов – засновник проросійських організацій в Україні, який отримав російське громадянство і наразі мешкає в анексованому Криму. Про це пише «Судовий репортер». 

Більше року Косторний утримується під вартою без альтернативи застави. У судовому засіданні вивчається листування, яке слідчі знайшли на особистому комп’ютері обвинуваченого.  Як каже прокурор, ці переписки підтверджують антиукраїнську діяльність Косторного, його звʼязки з проросійськи налаштованими діячами і те, що він багато років був активним учасником та організатором різних заходів, які просували в Україні російську ідеологію.

Читайте також: СБУ викрила чоловіка, який коригував вогонь по Яворівському полігону

Зазначимо, що Косторний допомагав російським ЗМІ у створенні пропагандистських матеріалів про Україну. У 2015 році активно листувався з журналісткою «Россия-1» Акчуріною Юлією. 9 травня 2015 року Косторний відвідав Пагорб Слави у Львові для покладання квітів на могили і надів георгіївську стрічку. 

«Коротко – у меня сорвали георгиевскую на Холме Славы, ее топтали, сожгли, милиция безмолвствовала. Сейчас провел собрание русских организаций Львовщины, есть видео. Нацики написали запросы в СБУ и МВД о шабаше русских сепаратистов во Львове, в воскресные дни попытались провести новое мероприятие», – жалівся він російській журналістці.

Крім того, з росіянкою Акчуріною Косторний обговорював кримінальну справу 22 українських бійців 51-ї окремої механізованої бригади, які у липні 2014-го через обстріли змушені були відступити з позицій поблизу Червонопартизанська на Луганщині та потрапили в полон. Тоді проти захисників розпочали кримінальне провадження за ухилення від військової служби. Цю історію у своїй пропаганді хотіли використати росіяни. 

Нагадаємо, що 13 березня, окупанти здійснили авіаудар по Міжнародному центру миротворчості та безпеки. Загалом окупанти випустили більше 30 ракет. Спрацювала українська система протиповітряної оборони. Частину ракет збили в повітрі. Детальніше тут.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!