Космічна погода: інтенсивний сонячний вітер впливає на наше самопочуття

534 0
Величезна темна діра відкрилася на поверхні Сонця і викидає потужні потоки надзвичайно швидкого випромінювання, відомого як сонячний вітер, прямо на Землю. Розмір і орієнтація тимчасової щілини, яка своїми розмірами перевищує 60 Земель, є безпрецедентними на цьому етапі сонячного циклу, інформує сайт space.com.

Гігантська темна пляма на Сонці, відома як корональна діра, утворилася поблизу екватора Сонця 2 грудня та досягла максимальної ширини - приблизно 800 000 кілометрів - протягом 24 годин, повідомляє Spaceweather.com .

Із 4 грудня порожнеча на Сонці спрямована прямо на Землю. Її випромінювання впливає на самопочуття людей, зокрема тих, хто має серцево-судинні захворювання.

Експерти спочатку прогнозували, що ця величезна тріщина може спровокувати помірну (G2) геомагнітну бурю, що спричинить відключення радіозв’язку та сильні  полярні сяйва  протягом наступних кількох днів. Однак сонячний вітер був менш інтенсивним, ніж очікувалося, тому буря була слабшою (G1). Але полярні сяйва все ж можливі у високих широтах.

Незрозуміло, як довго діра залишатиметься на Сонці, але, за даними NOAA, попередні подібні корональні утворення трималися більше одного оберту Сонця (27 днів). Однак незабаром діра повернеться від Землі в інший бік.

За даними  Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), корональні діри  виникають, коли магнітні поля, які утримують Сонце, раптово відкриваються, в результаті чого вміст верхньої поверхні Сонця витікає у вигляді  сонячного вітру.

Раніше ми повідомляли, що 5 листопада українці спостерігали у небі незвичне явище - північне сяйво

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!