Козицького пересадили на колісне крісло

7043 0
В Superhumans Center влаштували експеримент для представників бізнесу та влади Львівщини.
Фото зі сторінки Максима Козицького

Фото зі сторінки Максима Козицького

На офіційному обліку в управлінні соціального захисту Львівської міської ради близько 28 тисяч людей з інвалідністю, із них 1500 пересуваються на колісних кріслах. Із початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ця кількість щороку зростає через військовослужбовців з інвалідністю. Сержант 24-ої механізованої бригади Сергій Костишин, якому ампутували внаслідок травми праву ногу, певний час пересувався на візку. Їздити на візку в середмісті неможливо, пішохідні переходи не обладнані зручним заїздом, тому потрібно, щоби людину на візку штовхали. На думку Сергія, для візочника у Львові є два варіанти – дім і балкон, пересуватися містом можна хіба що на милицях, говорив він Tvoemisto.tv. Водночас у Львові та Винниках відкрили потужні реабілітаційні центри – «Незламні» та Superhumans. Це означає, що до міста прибуватиме більше осіб з інвалідністю.  

Читайте також: «Для візочника у Львові є два варіанти – дім і балкон». Що можна змінити?

Голова Львівської ОВА Максим Козицький перевірив реабілітаційний центр Superhumans Center, пересуваючись на колісному кріслі. Про це він написав у Facebook.

«Як, пересуваючись на кріслі колісному, відчинити двері? Піднятись на якийсь поверх без ліфта? Прийняти душ? Потрапити у магазин? Упродовж години я пересувався на колясці й шукав відповіді на ці запитання», – написав він.  

Такий експеримент Superhumans Center влаштував для представників бізнесу та влади Львівщини, щоб показати, з якими викликами стикаються люди з інвалідністю і чому важливо розвивати безбар’єрність. 

«А безбар’єрність, до слова, це навіть про висоту стійки, за якою зустрічають клієнта. Я не побачив перешкод для пересування у Superhumans Center. Мрію, щоб так було у кожній лікарні, на кожній вулиці, у кожному під’їзді, спортивному та культурному закладі нашої країни – всюди! Ми живемо у суспільстві, де через війну вже є багато людей з інвалідністю, а буде ще більше. Інвалідність не має бути бар’єром для людини, якщо вона хоче кудись потрапити. Маємо адаптувати ті простори та будівлі, які у нас вже є, і враховувати інтереси усіх, коли створюємо та будуємо нові».

Голова додав, що область працює над тим, щоб, відповідно до Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, зробити Львівщину областю рівних можливостей.

Superhumans – медична клініка, яка була заснована в серпні минулого року у Львівській області шляхом модернізації та переустаткування державної лікарні. Вона спеціалізується на протезуванні – біонічному протезуванні, яке дозволяє маніпулювати руками за допомогою м’язової активності. Окрім протезування, клініка пропонує послуги з пересадки шкіри, виготовлення екзоскелетів та реабілітації.

Як повідомляла директорка Superhumans center Ольга Руднєва, у межах першої черги має запрацювати лабораторія протезування, аналогів якій ще нема в Україні, музей протезів, щоби люди розуміли, як рухаються біонічні або штучні кінцівки, реабілітаційне відділення, де буде гідротерапія (водолікування) – для цього навчають групу реабілітологів, психологічний депаратамент і департамент, де люди можуть проходити арттерапію, групи взаємопідтримки тощо та освітній центр, де навчатимуть спеціалістів з усієї України.

Друга черга відкривається в жовтні – це будуть дві операційні, палатний фонд на 45 ліжок та апартаменти для іноземних лікарів, яких залучають для роботи з українськими фахівцями та для складних випадків. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!