Куди піти на вихідні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує

4761 0
Вересень у місті сповнений фестивалів та виставок. Tvoemisto.tv пропонує кілька варіантів, куди сходити щоб потішити себе цієї осені.
фото: lvivnews.info

фото: lvivnews.info

Театр

Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької (просп. Свободи, 28) 9 вересня, на 18:00 запрошує на оперу Джузеппе Верді на 3 дії  «Бал-маскарад»

Жорстока зрада, фатальні пророцтва, страшна смерть від руки друга на пишному святі – сюжет опери Верді «Бал-маскарад». Він базується на реальних подіях про змову і вбивство короля Густава III на маскарадному балу в Шведській Опері. Однак, під тиском цензури, композитор був змушений змінити обставини: в лібрето короновані особи замінені чиновниками, а дія перенесена в Америку. Львівська опера представляє «Бал-маскарад» в режисурі  Василя Вовкуна, художника Тадея Риндзака, художника костюмів Оксани Зінченко.

Тривалість: 3 години.

Вартість квитків: 50-500 грн

 

Ще у суботу, 9 вересня, на 14: 00 Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької (просп. Свободи, 28) запрошує на музичну казку «Попелюшка»

В основі нашого музичного твору лежить  добре відома казка «Попелюшка» – про працьовиту дівчинку, злу мачуху та її ледачих дочок – Колючку і Злюку. Добра повчальна історія продовжує радувати і дивувати маленьких і дорослих.

Тривалість: 2 години

Вартість квитків: 40-150 грн.

 

9 вересня о 19:00 на виставу «Баба Пріся» кличе глядачів Львівський драматичний театр ім. Лесі Українки (вул. Городоцька, 36).

У драмі йдеться про сім’ю, що мешкає у Чорнобильській зоні відчуження. Головує у ній баба Пріся – героїня, що товаришує з русалками, під’їдає галюциногенні гриби і якось у війну зарізала дванадцятьох німців. З нею живуть онук і хвороблива донька, яку свого часу покинув чоловік.

Містерія, драма за п’єсою Павла Ар’є «На початку та наприкінці часів…»

Тривалість – 2 години без антракту

Для повнолітніх глядачів

Вартість квитків: 50-80 грн.

 

10 вересня, о 19:00 Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса (вул. Леся Курбаса, 3) представляє драматичну симфонію за поезіями Василя Стуса «Марко Проклятий, або Східна легенда»

Стус є одним з небагатьох творців міцних структур мови, міцного, місткого слова. Бо тільки таке слово може передавати глибинний зміст архетипів культури. Для театру, де закоріненість слова, звукосполучення у процеси підсвідомого є особливо відчутна, очевидним є і та непересічна роль, яку відіграватиме поезія Василя Стуса у подальшому становленні української мови.

Тривалість: 1година, 10 хвилин

Вартість квитків: 100 грн.

 

Львівський академічний обласний театр ляльок (пл. Данила Галицького, 1) запрошує малюків та їхніх батьків у суботу о 12:00 та о 16:00 на виставу «Івасик Телесик»

Усім відома українська народна казка у обробці Губенка про пригоди Івасика, злу відьму, діда та бабу. Якщо дуже-дуже чогось хотіти, то воно обов’язково здійсниться. Отак Дідусь і Бабубся хотіли собі внучка і отримали Івасика-Телесика. Вони страшенно любили його і дбали про нього, допоки його не захотіла з’їсти злюка Баба Яга і хитрими способами заманила його і вкрала. Як дав собі раду маленький, але кмітливий Івасик-Телесик? Дуже хвацько і хоробро, бо дуже-дуже хотів повернутися до своїх Бабусі і Дідуся

Для дітей віком від 3-6 років

Вартість: 25-30 грн.

Музика

Кав’ярня «Штука» (вул. Котлярська, 8 (бічна вул. Шпитальної)) у суботу та неділю о 19:00 запрошує послухати концерт «Музичні історії старого Львова».

За фортепіано Світлана Позднишева. Якими були люди, що жили півтора століття тому у Львові? Ті, які носили елегантні капелюхи і сукні, довгі плащі і вишукані ціпки? Місцеві композитори, які в кав’ярнях писали твори «на ріжні інструменти: на скрипку сольо, на фортепян, віслю та смичкову орхестру»? Що їх надихало? Запрошуємо зануритись у атмосферу Львова кінця ХІХ – початку ХХ століть завдяки музиці тогочасних салонів і ритмам популярних танців.

Вхід вільний

Кіно

«Планета кіно» ТРЦ «King Cross Leopolis» (вул. Стрийська, 30) запрошує на фільм жахів «Воно».

Події розгортаються в провінційному містечку Дері. Рік тому тут відбулося страшне вбивство дитини. Старший брат загиблого хлопчика разом зі своїми друзями вирішують самостійно знайти вбивцю. Кожна дитина окремо зіштовхується зі злом, протистояти якому досить складно. І чим більше ти його боїшся, тим Воно сильніше. Найчастіше зло можна побачити в образі клоуна на ім'я Пеннівайз.

Фільм жахів «Воно» є екранізацією однойменного роману Стівена Кінга, що вийшов в 1986 році. У перші роки після виходу книги в суспільстві закріпився стереотип «злого клоуна», що, на думку деяких дослідників, до сих пір є основною причиною страху перед клоунами у дітей. Екранізацію здійснила компанія Warner Brothers. До зйомок готувалися п'ять років. Особливу увагу приділили зовнішньому вигляду клоуна, роблячи акцент на його несучасності і недоречності. Режисерське крісло зайняв аргентинець Андрес Мускетті, для якого жахи і трилер – улюблений жанр.

Час сеансів у суботу та неділю: IMAX 2D (11:45; 18:00; 20:40; 23:20) CINETECH+ 2D (10:45; 15:10; 19:50; 22:45)

Вартість квитків: 90-150 грн.

Виставки

З 21 березня по 15 вересня у Львівській національній галереї мистецтв (вул. Стефаника, 3) триває виставка «Скарби Підгорецького замку»

Вперше за багато десятиліть (від 1939 року) частина творів мистецтва, які свого часу прикрашали інтер’єри Підгорецького замку, представлені для широкого кола глядачів. Зібрані воєдино понад 200 експонатів творять неповторний контекст, вони і самі розкриваються в ньому особливим чином, даючи нагоду безпосередньо торкнутись сторінок минувшини, відчути дух сторіч, зрештою, по-новому побачити справжні скарби, якими володіємо, їх непроминальну вартість.

На виставці «Скарби Підгорецького замку експонуватиметься українська частина колекції – твори живопису, скульптура, зброя, ужиткове мистецтво. Цілісна, продумана режисура експозиції з елементами інтерактивності має свій образ, втілила такі аспекти і форми популяризації музейних цінностей, які є адекватними сьогоденню.

Метою виставки є привернути увагу до визначної пам’ятки архітектури, яка потребує нашої спільної опіки. Адже після реставрації замку в його стіни можуть назавжди повернутись твори колишньої колекції.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: до міста з неймовірним костелом

У Національному музеї імені Андрея Шептицького (просп. Свободи, 20) експонуватимуть виставку Юрія Коха «Фактор Львова. Малярство».

В експозиції представлено понад 80 живописних творів із циклів «Стінопис», «Ардекох», «КОХаний Львів» тощо. Окремі твори з них експонують також у кількох галереях Києва, Львова та за кордоном. Виставка триватиме до 10 жовтня.

Юрій Кох – львівський художник, що працює в галузях малярства, графіки, плакату та книжкового дизайну. Учасник понад 200 виставок у 30-ти країнах та автор 18-ти персональних.

 

У Палаці Сапєгів (вул. Коперника, 40а) до 10 вересня триватиме фотовиставка «Якби не війна».

Фотопроект протягом року створювали волонтери. В експозиції – вісім тематичних блоків, у семи із них 12 світлин, а у восьмому – 25. Блоки поділені на тематики – кохання, жінки на війні, мирні професії воїнів, героїчні мами з їхніми героїчними синами, соціальний блок, легіонери, невідомі герої та блок з історіями 12-х полеглих бійців.

Вперше виставку продемонстрували наприкінці 2016-го року в Національному музеї історії України у Києві, і надалі планують показувати у різних містах України.

Вхід вільний.

 

Центр міської історії Центрально-Східної Європи (вул. акад. Богомольця, 6) до 26 листопада кличе на виставку «(не)означені».

Виставка поєднує рефлексії художника Нікіти Кадана, істориків та інших дослідників щодо тем пов’язаних зі злочинами нацизму та сталінізму, етнічними чистками та іншими актами насильства в 30-40- роках ХХ століття.

Спадками ХХ століття серед іншого є незліченні та неозначені могили і мільйони убитих. Їхні імена часто невідомі. А якщо відомі, то насамперед у родинних переказах. Безіменні у числах, вони стають символами та об’єктами пам’ятей, політик та досліджень. Водночас теми пов’язані з масовим насильством, все ще є мало осмисленими, особливо локально. Їх й надалі використовують та підпорядковують вузьким ідеологічним рамкам та політичним цілям. Виставка «(не)означені» покликана дати імпульс ширшим рефлексіям та осмисленню травматичних і все ще не проговорених тем про наше минуле.

Основою виставки є роботи Нікіти Кадана, які складаються з трьох серій: «Хроніки», «Погром» та «Національний ландшафт». Через мистецьке опрацювання фотографій жертв найстрашніших масових злочинів ХХ століття, Нікіта звертається до теми насилля і ставить питання про небезпеки заідеологізування і маніпулювання, витіснення «незручної історії“ та наслідків «конкуренцій пам’ятей».

Вхід вільний

 

У Мистецькій галереї Гері Боумена (вул. Наливайка, 18) до 14 вересня  триватиме виставка «KRAЇNA: Я – земля» Лесі Марущак (Канада).

Виставка «KRAЇNA: Я – земля» це вияв поваги до Канади, яка цього року святкує своє 150-річчя. Це один з проектів, що протягом 2017 року проводяться в Україні і з нагоди святкування цієї дати. Мультимедійна інсталяція цього проекту – це своєрідна уявна географія, де розмиті час, ідентичність, історія та абстрактні духовні поняття.

Сенсом свого життя Леся Марущак вважає відносини з землею. Головною ідеєю серії її робіт є нестабільність людського існування. Ключовим елементом серії є старі і пошкоджені фотографії, що були допрацьовані та оновлені Лесею. Як примари минулого вони представлені на шовкових полотнах, що можуть колихатися від вітру в експозиційному просторі. Їхня, майже напівпрозора чорно-біла присутність, відтінена охрою та кіноваром через багаторічну бездоглядність, визначає сумну, мрійливу і приглушену палітру серії.

 

10 вересня, о 15:00 відбудеться презентація-показ «Місто древнє – місто молоде»: індустріальний Львів на кінохроніках та фотографіях з Міського медіаархіву у Центрі міської історії Центрально-Східної Європи (вул. акад. Богомольця, 6).

Колекції Міського медіаархіву містять оцифровані архівні матеріали з Кіно-фото-фоно архіву імені Г. С. Пшеничного, приватних збірок та історичних хронік із Державного архіву Львівської області. Це кіноновини, приватні та інституційні фото та хронікально-документальні сюжети, які слугують своєрідним літописом промислового Львова.

Під час презентації відбудеться показ телестрічки «Місто древнє – місто молоде» про найважливіших промислових гігантів Львова, які мали на меті перетворити старе буржуазне місто у молоду соціалістичну утопію, створену режисерами та операторами Львівського телебачення на початку 1970х років, та унікальної міської кіносимфонії «Добрий день Львова» режисера Володимира Шевченка.

Вхід вільний

 

Лекції та дискусії

Музична агенція Collegium Musicum в рамках фестивалю «Людкевич Фест» 9 вересня об 11:00  у Львівському літературно-меморіальному музеї Івана Франка (вул. Франка, 150-152) ініціює публічну дискусію «Класична музика в українському суспільстві з часів незалежності» – обговорення проблем класичної музики в українському суспільстві з початку 90-тих і до наших днів.

Ключові напрямки для обговорення:

Як саме функціонує класична музика в Україні? Хто її слухач? Які його потреби? Наскільки розвинена інфраструктура у цій сфері та чи існує справжній менеджмент в сфері класичної музики в Україні?

 

А книгарня «Є» (просп. Свободи, 7) суботу, у на 16:00 запрошує на лекцію «Поліхромія на фасадах будівель Львова другої половини ХІХ століття – матеріали, техніки та їх виробники».

Після 1885 р. нове будівельне законодавство не мало обмежень щодо кольору фасадів будівель. Застосовували поліхромні техніки (розписи рекламні та декоративні, пофарбування) та поліхромні матеріали (цегла, майоліка, дерев’яні елементи, дахівка, гонт, cланець). Була створена потужна матеріальна база з місцевих фабрик та майстерень, на ринок вийшли закордонні виробники. Детальніше про поліхромію на фасадах будівель Львова розкажуть на лекції Тетяна Казанцева – доцентка кафедри дизайну та основ архітектури НУ «Львівська політехніка» та Сергій Лєонов – провідний інженер Львівського центру Інституту космічних досліджень НАНУ ДКАУ.

Вхід вільний

10 вересня, о 15:00 Художньо-меморіальний музей Івана Труша (вул. Івана Труша, 28) кличе на лекторій.

Лекторій у майстерні Івана Труша – кожного місяця тематична лекція, що висвітлює цікаві сторінки з життя відомого українського митця Івана Труша. Цього разу «Архітектурні мотиви у творчості Івана Труша».

Вартість вхідного квитка: 25 грн. (для студентів – 15 грн.)

Фестивалі

Культурно-освітній центр ім. О. Довженка (пр. Червоної Калини, 81) 9 та 10 вересня запрошує на Lviv Bandur Fest

Програма на суботу та неділю

9 вересня, субота

11:00-13:00 - Майстер-клас «Можливості звучання електробандури - як досягти космічних звуків, які вражають слухача», Іван Ткаленко (вул. Наливайка, 12). 

Вхід: 100 грн. Попередній запис за телефоном: 063 746 08 87.

11:00-16:00 – #bandurSYHIVtram (концерти у трамваї №8). 

Вхід за вартістю квитка у трамваї.

17:30 – Бандурне шоу на Сихові за участі гуртів «Чарівні струни», «Три кроки в ніч», Krut, Troye Zillia, DGP-pro (культурно-освітній центр ім. О. Довженка, пр. Червоної Калини, 81).

 Вхід за запрошеннями або квитками від 50 до 160 грн.

10 вересня, неділя

20:00 – концерт KoloYolo (Libraria speak easy bar, Вірменський дворик). 

Вхід: 50 грн.

Більше про виконавців, які виступатимуть на фестивалі, можна дізнатися на сайті Lviv Bandur Fest.

 

Крім того, львів’ян запрошують на «Людкевич Фест», який триватиме до 17 вересня.

Програма на суботу та неділю


9 вересня, субота

Що: Публічна дискусія «Класична музика в українському суспільстві з часів незалежності»

Коли: 11:00

Де: Львівський літературно-меморіальний музей Івана Франка, вул. І. Франка, 150/152

Ключові напрямки обговорення: як саме функціонує класична музика в Україні, хто її слухач, які його потреби, наскільки розвинена інфраструктура в цій сфері та чи існує справжній менеджмент у сфері класичної музики в Україні. Вхід вільний. Для участі в дискусії необхідна попередня реєстрація за посиланням, або через контакти: [email protected] або 097 54 57 351 (Тарас Демко).

Що: Лекція «Образотворче мистецтво у Львові першої половини ХХ сторіччя»

Коли: 18:00

Де: Львівська картинна галерея, вул. Стефаника, 3

Лекторка – мистецтвознавицяМар’яна Максимів. Вартість – #PayWhatYouCan (платиш стільки, скільки вважаєш за потрібне). Необхідна попередня реєстрація за посиланням.

Що: Прем’єра «Людкевич – “Літургія”»

Коли: 20:00

Де: Музей Пінзеля, пл. Митна, 2

На концерті буде вперше виконано повністю цикл «Збірник літургійних пісень» Станіслава Людкевича вокальним ансамблем Collegium Musicum під орудою диригента Віктора Пилипишина. Вартість квитків: 60 (стояче місце), 120 (сидяче місце). Квитки можна придбати за посиланням.

10 вересня, неділя

Що: Вікімайстерня: мистецтво

Коли: 11:00

Де: Бібліотека на Ринку, Львівська обласна бібліотека для юнацтва, пл. Ринок, 9

Майстер-класи з написання статей про мистецтво для Вікіпедії. Куратор проекту – Юрко Булка. 10 вересня відбудеться знайомство з основними кнопками та правилами Вікіпедії, 17 вересня об 11:00 – фіналізація та публікація чернеток статей учасників майстер-класу. Вхід вільний, необхідна попередня реєстрація за посиланням.

Що: Екскурсія в дім Людкевича

Коли: 11:00

Де: вул. Людкевича, 7

Зараз музей ще не працює для відвідувачів, але відкриє двері спеціально на час фестивалю. Вартість – #PayWhatYouCan (платиш стільки, скільки вважаєш за потрібне; рекомендована вартість внеску – 80 грн). Кількість відвідувачів у групі – 10 осіб. Необхідна обов’язкова попередня реєстрація за посиланням.

Що: Концерт «Тріо з Галичини»

Коли: 20:00

Де: Львівська картинна галерея, вул. Стефаника, 3

Мелодії Людкевича, Нижанківського та Барвінського в камерній атмосфері салону. Вартість квитків – 100 та 150 грн. Квитки можна придбати за посиланням.

 

На площі Ринок упродовж вихідних завершуватиметься VІ «Фестиваль Партнерства».

Програма на суботу та неділю

9 вересня, субота

17:30 – Dzyga Jazz Quintet (Львів)

18:40 – Big Day (Вармінсько-Мазурське воєводство)

19:50 – Hanka Wójciak (Малопольське воєводство)

21:00 – Kapela ze Wsi Warszawa (Варшава)

22:10 – Czerwony Tulipan (Вармінсько-Мазурське воєводство)

10 вересня, неділя

13:00 – Młodzieżowa Akademia Musicalowa (Вроцлав)

14:30 – Port Przemyśl (Перемишль)

15:45 – Klang (Ряшів)

17:00 – Rishard Kanaforski Quartet (Львів)

До Львова прибудуть офіційні делегації від польських воєводств та міст-побратимів Львова. Разом із львівськими колегами польські представники місцевої влади, політичні, громадські та культурні діячі ділитимуться досвідом на «Форумі Партнерства». Виклади і дискусії стосуватимуться українсько-польського партнерства для розвитку регіону Карпат, культурної дипломатії, децентралізації та інших важливих питань.

Також у сквері «На Валах», презентуватимуть на промо-стендах свої туристичні перлини та освітні програми партнери Львова – польські міста і воєводства.

Марія Стахів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!