У Львові презентували скарби Підгорецького замку. Інтерактивна екскурсія

5193 0
Приблизно 200 експонатів із трьох музеїв, серед яких – живопис, зброя та меблі – увійшли до інтерактивної виставки, присвяченої Підгорецькому замку.
фото: Петра Ткачишина

фото: Петра Ткачишина

Кураторка виставки Оксана Козинкевич розповіла Tvoemisto.tv, що на виставці представлені не всі скарби, адже площа галереї недостатньо велика для цього.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: у мандрівку замками «Золотої підкови» 

Серед експонатів вона виокремлює твори Симона Чеховича, який 5 років працював в замку на запрошення коронного гетьмана Вацлава Живуйського. Із його робіт кураторка акцентує на копії картини «Самарянин» Якоба Йорданса, оригінал якої колись був в Підгірцях, а зараз експонується в Сан-Паоло в Бразилії. Також тут зібрані копії європейських майстрів, зокрема Рафаеля Санті, Тиціана, Антоніса ван Дейка, а також оригінали робіт Яна Бокхорста.

Огляд експозиції у форматі 360°: для перегляду – рухайте мишкою або вказівником на відео:

Серед цінних предметів на виставці – мандрівне крісло гетьмана Вацлава Живуйського, яке він брав з собою в походи, а також лицарські обладунки тулумбаси (барабани, які воїни брали з собою в бої).

Оксана Козинкевич зазначила, що на виставку вчителі історії будуть приводити дітей в рамках вивчення предмету, а реабілітологи – ветеранів АТО, адже мистецтво – це теж реабілітація та спосіб зрозуміти джерело свого лицарського духу. Кураторка виставки акцентує, що одне із завдань «скарбів замку» – привернути увагу до Підгорецького замку, адже він потребує реставрації. Працівники музею вже написали грант на програму реставрації.

Читайте також: Концесія замку в Підгірцях: шанс на порятунок чи загроза?

Огляд експозиції у форматі 360°: для перегляду – рухайте мишкою або вказівником на відео:

Триватиме виставка до вересня 2017-го року.

Локація: Львівська національна галерея мистецтв ім. Возницького (вул. Стефаника, 3), відділ «Європейське мистецтво ХІХ – ХХІ ст.»

Вартість: 30 гривень. Для ветеранів АТО, соціально незахищених та студентів коледжу мистецтва імені Івана Франка – вхід вільний.

Графік роботи:

середа – субота: 11.00 – 18.00
вівторок та неділя:12.00 – 18.00

Довідка. Підгорецький замок – визначна пам’ятка архітектури України. Споруджений у 1635-1640 роках на замовлення коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського відомим архітектором Андреа дель Аква та інженером Гійомом де Бопланом, він мав свою багату історію, яка пишеться ще й сьогодні. Його колекція вважалась найбагатшою на західноукраїнських землях. Велика її частина збереглась до сьогодні і є власністю музеїв України (ЛНГМ ім. Б.Г.Возницького, Львівський історичний музей, Львівський музеї історії релігії) та Польщі (Окружний музей у Тарнові, Національний музей у Кракові, Історичний музей міста Кракова, Національний музей у Варшаві, приватні збірки).

Підготував Петро Ткачишин,
фото автора,
відео: Володимир Барчук


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!