Куди планують перенести автостанцію №4, що на вулиці Шевченка у Львові. Відео

5859 0
Розміщення автостанції у районі Шевченка може створити додатковий транспортний хаос.

На вул. Шевченка, 104, що поблизу Янівського кладовища у Львові, планують перенести автостанцію №4. У департаменті міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР  вважають, що найбільш перспективно облаштувати автостанцію навпроти Янівського цвинтаря, на вул. Шевченка, 138-142. Проте, голова всеукраїнської асоціації перевізників Іван Велійка каже, що ця автостанція приміських та міжміських автобусних маршрутів Яворівського напрямку все ж має бути на межі міста – у Рясному.

«Стара зупинка для приміських і міжміських автобусів біля Янівського цвинтаря була лише умовною автостанцією. Це швидше стоянка, де зупинялися автобуси, стихійна стоянка для нелегальних перевізників, з якими завжди йшла боротьба. Також не було жодних умов, де б пасажири могли очікувати прибуття автобусів», – говорить Велійка.

Читайте також: Нову АС-4 можуть збудувати на вулиці Шевченка. Для цього Укрзалізниця має передати ділянку Львову

Пропозиція міської ради облаштувати автостанцію на вул. Шевченка поблизу кінцевої зупинки трамваю №7 Івану Велійці незрозуміла.

«Розміщення автостанції у районі Шевченка може створити додатковий транспортний хаос. До Рясного курсують великі комфортні автобуси, а після відновлення роботи на вул. Шевченка також курсуватиме і приватний транспорт. Якщо на вул. Шевченка облаштують автостанцію, то сюди з’їжджатимуться і легкові машини, і буси, і автобуси. Перевізники будуть знову жалітися. Крім того, знаємо, що місто планує ввести електронний квиток. Це навпаки має стимулювати до винесення приміського транспорту до меж міста», – продовжує співрозмовник.

За його словами, набагато логічніше на сьогодні виділити площу відповідного класу і розміру у Рясному, оголосити там конкурс на інвестиційний проєкт, знайти інвестора, побудувати автостанцію і почати працювати.

Читайте також: Автостанції на Личаківській та біля Янівського цвинтаря планують перенести. Де їх розташують

«Колись те саме було із західною автостанцією – були протести і серед перевізників, і пасажирів. Але зараз все стабілізувалося, автостанція працює, скарг немає», – каже Іван Велійка.

У скільки може обійтися будівництво і облаштування автостанції, наразі невідомо. Він каже, що це проєкт, який потребує мільйонних інвестицій. Але, якщо було б фінансування і підтримка влади, то побудувати та облаштувати автостанцію можна було б навіть за 4-5 місяців.

Зазначимо, що зараз Яворівський напрям конкурентний і туди курсує чимало автобусів. Вартість одного пасажирокілометра становить 1,55-1,60 грн. Мінімальна вартість проїзду, тобто перша зона до семи кілометрів – 20 грн.

Як і місто, область планує впровадити електронний квиток. Проте, за словами Івана Велійки, усі плани «зламала» війна та впровадження воєнного стану.

Нагадаємо, що у Львові планують переоблаштувати автостанцію №4, що на вул. Шевченка, 104, поблизу Янівського кладовища. Тут розміщують маршрутні автобуси, які курсують у напрямку Яворівського району. Під час виїзної наради представників Львівської залізниці та ЛМР визначили перспективною для будівництва автостанції №4 ділянку площею 0,336 га за адресою вул. Шевченка, яка зараз є у власності АТ «Укрзалізниця.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!