«Купіть ще два светри». Що буде з газом і чого очікувати львів‘янам

10924 0
Ліміти для споживання газу навряд чи будуть, натомість може бути потреба у самообмеженні, що юридично непросто.
Photo by KWON JUNHO on Unsplash

Photo by KWON JUNHO on Unsplash

У Європі прогнозують газову кризу та попереджають про важку зиму. Водночас у Німеччині та Польщі, наприклад, прогнозують ліміти для споживання газу. Виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк у матеріалі Тvoemisto.tv каже, що ліміти навряд чи будуть, натомість вважає, що треба буде самообмежувати споживання газу, хоча юридично це буде непросто.

«Це означає, що нам треба буде встановити різні ціни на газ, що теж варто було б зробити. Усі реформи, які треба було запровадити за 20 років, вдарили по нас у найгірший момент – коли у нас війна, економіка «лежить», і це все треба вирішувати. Я би апелював до самообмеження споживачів, до зменшення температури в квартирах, до купівлі ще двох светрів, теплоізоляції будинків. Але знову ж таки це тривалий процес, бо вся термомодернізація будинків, заміна обладнання, вікон, мала бути зроблена давно, а цього майже не відбулося. Тобто масштаби дуже невеликі порівняно з потребами», – каже він.

Читайте також: Накопичуй сам. Розмова з міністеркою соцполітики

Питома потреба енергії в будівлях у комунальному секторі, за його словами, дуже висока. Там є місця, де її просто регулювати неможливо. Щоб регулювати споживання, треба мати технічні засоби, а, якщо вони там не встановлені, то з цим нічого не зробиш.

«Найімовірніше, в містах, де є централізоване теплопостачання, буде зменшена температура теплоносія. За рахунок цього будуть намагатися економити трохи й на газі, бо зараз ситуація така, що кубометр газу коштує долар або й більше… Прогнозувати всі ці цифри дуже складно, не володіючи предметним аналізом стану цих будинків. А вони ж і далі руйнуються, там не припиняються обстріли, як-от у Харкові чи Миколаєві. Тому спрогнозувати, як ми зайдемо в опалювальний сезон і як ми його відбудемо, ніхто не може», – додає він.

Нагадаємо, що «Нафтогаз» неочікувано почав постачати газ побутовим споживачам. Що відбувається на газовому ринку і до чого варто готуватися львівянам, читайте в матеріалі.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!