Київ посів перше місце за кількістю дерусифікованих вулиць

1546 0
В Києві перейменовано 237 топонімів
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Київ став лідером за кількістю перейменованих в ході дерусифікації за останній рік вулиць. Про це свідчать результати дослідження Transparency International Ukraine.

Лідерами за кількістю перейменованих топонімів станом на кінець року є:

  • Київ (237)
  • Вінниця (232)
  • Кривий Ріг (183)
  • Кам’янське (182)
  • Суми (179)
  • Кременчук (142)
  • Черкаси (105)

 

За висновками Transparency International Ukraine, місцева влада та мешканці усвідомили необхідність відмовитися від використання пов’язаних з державою-агресором назв та шукають можливість зробити це ефективно.

«Перейменування топонімів — часом кропіткий процес, до якого потрібно підходити виважено. Так, змінені назви будуть не тільки ідентифікувати певну місцевість, але й формуватимуть нашу нову історичну свідомість, вільну від радянського минулого», – зазначає аналітик програми Вікторія Онищенко.

Представники Програми підготували поради для міст, щоб полегшити цей процес для містян і не перетворювати обговорення у формальність. Зокрема наполягають на тому, що цей процес має здійснюватися у декілька етапів. Консультування з громадськістю та широким колом експертів щодо нових назв дозволить обрати найбільш вдалий варіант, що відповідає запиту мешканців чи історичним особливостям місцевості.

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!