Київ

Київ витратив 1,17 млрд грн на систему контролю міського освітлення

760 0
Цього року здійснено закупівлі на 380 млн грн
Фото: КМДА

Фото: КМДА

За 5 років Київ виплатив одному й тому ж підряднику понад мільярд гривень на системи керування зовнішнім освітленням вулиць. Про це йдеться у розслідуванні «Наші гроші».

КП «Інформатика» Київради 30 серпня за результатами тендеру підписало договір із ДП «Хідден» ТОВ «Хідден Енерджі» про закупівлю обладнання для керування зовнішнім освітленням Києва вартістю 298,45 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять обладнання для керування зовнішнім освітленням, а саме 136 щитів керування вуличним освітленням ЩКВО250 із послугами з налагодження, встановлення та підключення до «Smart Lighting app» словацької «SEAK s.r.o.» по 2,19 млн грн, або $60 010.

Прямо порівнювати ціни зі попередніми закупівлями неможливо, бо раніше «Інформатика» замовляла цій самій фірмі вдвічі менш потужні щити ЩКВО120. У березні 2023 року вони коштували по 1,31 млн грн, або $35 790, а в травні 2021 року – по 1,05 млн грн, або $38 059.

До Держаудитслужби подали два звернення стосовно можливих порушень на нинішньому тендері. Юлія Чорна написала, що це витрачання бюджетних коштів на некритичні потреби, а Інга Сивицька – що це «завищена ціна на закупівлю некритичної потреби, недоцільна закупівля у військовий час, необґрунтована витрата, що загрожує національній безпеці».

Після підписання договору ДАСУ почала моніторинг закупівлі на підставі виявлених нею ознак якихось порушень тендерного законодавства. Вона запитала обґрунтування технічних та якісних характеристик товару, розміру бюджетного призначення та очікуваної вартості, а також чи сплатив переможець забезпечення виконання договору. Фірма отримала підряд без конкуренції, адже на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Замовник відповів ДАСУ, що ця закупівля за програмою «Електронна столиця» забезпечує виконання рішень Ради оборони міста Києва в частині вжиття заходів щодо диміювання та контролю споживання електроенергії системою зовнішнього освітлення. За його словами, система дає місту можливості заощаджувати як в мирний, так і в воєнний час кошти на електроенергію в залежності від графіка керування, забезпечує контроль за працездатністю кожного світильника та можливість швидкого реагування на несправності, контроль за споживанням ліній, що дає можливість виявлення незаконних підключень, продовження терміну експлуатації ліхтарів, що економить кошти при їх подальшому ремонті та заміні.

Замовник отримав три комерційні пропозиції – від ДП «Хідден» ТОВ «Хідден Енерджі» на 298,45 млн грн, ТОВ «Інтелтек Трейд» на 298,79 млн грн і ПП «Чернівціелектромонтаж» на 299,75 млн грн і визначив очікувану вартість закупівлі як середнє арифметичне між ними.

Технічні характеристики «Інформатика» визначила згідно технічного проекту на систему з урахуванням необхідності забезпечення її подальшого розвитку. Вони були погоджені робочою групою з розробки та погодження технічних вимог до закупівель Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА. Банківську гарантію компанія подала.

У 2018 р. «Інформатика» без торгів через відсутність конкуренції замовила ТОВ «Хідден Енерджі.Юей» киянина Гліба Львова постачання софту Системи автоматичного та диспетчерського управління і контролю міським зовнішнім освітленням Києва та її пілотне впровадження в Дніпровському районі за 49,77 млн грн. У 2019 р. тій фірмі докинули 149,54 млн грн., а в 2020 році її переоформили на Аббосбека Ібрагімова з Узбекистану під назвою «Аббіінвест» і ліквідували. В 2020 р. уже ДП «Хідден» ТОВ «Хідден Енерджі» того самого Гліба Львова без торгів отримало підряд «Інформатики» на подальше впровадження системи на 199,11 млн грн, а в 2021 р. – на 399,17 млн грн. У 2023 р. воно виграло торгів щодо неї сумарно на 380,24 млн грнОтже, загалом система вже коштує столиці 1,17 млрд грн.

ДП «Хідден» ТОВ «Хідден Енерджі» є офіційним дистриб’ютором словацької «SEAK Energetics» в Україні та представляє систему управління освітленням СЕАК «Розумне світло». На сайті «Хідден Енерджі» сказано, що вона втілила спільно з КП «Київміськсвітло» КМДА пілотний проект з управління світильниками з інтеграцією в загальну міську систему управління вуличного освітлення на вул. Антоновича. Потім фірма модернізувала спільно з КП «Інформатика» і КП «Київміськсвітло» освітлення у інших районах та на інших вулицях.

Із березня 2023 р. обов’язки директора Комунального підприємства «Інформатика» виконує Олена Грубляк. Воно підпорядковане Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА, який із серпня 2023 р. очолює Вікторія Іцкович. У 2017-2020 рр.. посаду директора цього Департаменту обіймав Юрій Назаров.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!