Київ

Київміськбуд не відновив будівництво 18 ЖК. Що відбувається з недобудовами

1310 0
Київміськбуд повинен займатися будівництвом 22 ЖК, проте роботи тривають лише на 4.
Колаж Tvoemisto.tv

Колаж Tvoemisto.tv

Один із найбільших забудовників столиці – «Київміськбуд» – не відновлює будівництво 18 обʼєктів. Середня затримка термінів здачі в експлуатацію будинків становить 17 місяців. Про це йдеться у матеріалі «Економічної правди». Втім у компанії запевняють, що «запас міцності» дозволяє завершити будівництво всіх ЖК.

Зазначається, що наприкінці березня «Київміськбуд» опублікував повідомлення, у якому йшлося, що компанія не веде робіт на майданчиках з осені 2022 року. Пояснюють, що будівництво зупинились, коли почали виникати суттєві перебої з електроенергією.

З початку повномасштабної війни «Київміськбуд» лише частково виконував роботи. Компанія зосередилася на добудові житлових комплексів з високим ступенем готовності й в активному будівництві на той час були 10 об'єктів. Так, торік забудовник відзвітував про здані в експлуатацію три ЖК на 100 тисяч квадратних метрів та чотири паркінги на 617 місць.

Наразі середня затримка термінів здачі в експлуатацію будинків, які зводить «Київміськбуд», становить 17 місяців. А з ЖК Mirax на вулиці Глибочицькій в Києві затримка взагалі сягнула 3,5 роки.

Читайте також: добудувати ЖК, або скільки гендиректор «Київміськбуд» збудував розкішних котеджів під Києвом

У середині квітня цього року президент «Київміськбуду» Ігор Кушнір визнав, що роботи не продовжаться, поки не будуть знайдені джерела фінансування. Проте через 10 днів після цього в холдингу заявили про відновлення робіт на чотирьох майданчиках.

«Ми не налаштовані сидіти й чекати, наша позиція активна, ми готові та хочемо будувати активними темпами на усіх будмайданчиках компанії. Саме для цього нам і потрібна додаткова фінансова допомога», – заявили в «Київміськбуд».

Проте, на балансі компанії – будівництво 22-х ЖК. Тому відновлення робіт лише на чотирьох об'єктах обурює інвесторів решти 18 комплексів.

Як пояснив забудовник, ключовою причиною призупинення будівництв – відсутність продажів. За даними порталу ЛУН, зараз попит на первину нерухомість в Києві становить 8-12% від довоєнного.

«Фінансування будівництва житлових комплексів «Київміськбуду» відбувається за рахунок коштів приватних інвесторів. З настанням повномасштабної війни рівень продажів скоротився майже повністю, через що почали виникати суттєві перебої із фінансуванням будівництва», – пояснили в компанії «Економічній правді».

Іншою важливою причиною заморожених будмайданчиків «Київміськбуд» називає низьку платіжну дисципліну інвесторів, які купували квартири на виплат. У компанії кажуть, що заборгованість інвесторів становить 326 млн грн. Умовами відновлення будівництва на усіх об'єктах гендиректор компанії називав викупи нерухомості містом на 300 млн грндокапіталізацією компанії на 1 млрд грн коштом міста або надання банківського кредиту.

Як ми повідомляли раніше, забудовник відновив будівельні роботи у ЖК «Урлівський-1», «Урлівський-2», Mirax та «Абрикосовий». 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!