Київ

Київрада провалила голосування за ПовітряНОфлотський проспект, який підтримали кияни

1102 0
Історія з гучним та водночас політично упередженим та маніпулятивним бажанням політичних сил перейменувати Повітрофлотський проспект продовжується.
КМДА. Фото: з відкритих джерел

КМДА. Фото: з відкритих джерел

Київрада провалила голосування за перейменування Повітрофлотського проспекту на Повітрянофлотський. Рішення «за» підтримали лише 23 депутати.

Відповідно до результатів голосування, фракція Європейська Солідарність голосувала проти. Як зазначила депутатка Київради Ксенія Семенова, майже вся фракція УДАР під час голосування вийняли картки та покинула залу.

Нагадаємо, за мовне уточнення (Повітрофлотський – ПовітряНОфлотський) проголосували кияни в додатку «Київ Цифровий».

Водночас фракція «Європейська солідарність» запустила масштабну рекламну кампанію за назву Європейського Союзу, яке співзвучне з назвою політичної партії (ЄС).

Член Комісії з питань найменувань при Київському міському голові Тиміш Мартиненко-Кушлянський назвав таке перейменування маніпулятивним.

«На жаль, це питання від самого початку було політично вмотивованим, а єдина його причина і природа – бажання однієї політичної сили без будь-яких зрозумілих на те підстав перейменувати проспект на честь Європейського Союзу. Аргументи, які ви можете почути – мовляв, “назва проспекту походить від Червоного повітряного флоту” або є “комуністичною" – є чистої води маніпуляцією. Назва Повітрофлотського проспекту походить з 1963 року, і у рішенні про присвоєння цієї назви немає взагалі нічого про “Червоний повітряний флот"», – каже Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

Раніше проспект не підпадав під декомунізацію чи дерусифікацію: «Український інститут національної пам’яті підтвердив своїм висновком, що назва Повітрофлотського не підлягає декомунізації. А створена Київрадою експертна топонімічна група, яка складається з представників 7 наукових інститутів Академії наук, тричі приходила до висновку, що ця назва також не підлягає і дерусифікації», – зазначив член Комісії.

Тому Тиміш Мартиненко-Кушлянський пропонує перейменувати проспект з мінімальними корективами - відповідно до сучасного українського правопису.

«На сьогодні не існує законних підстав для перейменування цього проспекту у рамках нинішнього голосування. Єдине, що можна зробити з цією назвою у межах існуючої процедури – це уточнити її відповідно до норм чинного українського правопису. І саме тому в опитуванні у Києві Цифровому ви бачите варіант перейменування Повітрофлотського на ПовітрЯНофлотський», – додав експерт.

Додамо, для відхилення проєкту рішення потрібно два негативних голосування по суті. Наразі одна спроба вже використана.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!