Київ

Кияни можуть допомогти місту рятувати об'єкти культурної спадщини. У КМДА випустили інструкцію

1043 0
У Департаменті охорони культурної спадщини не можуть перевірити усі пам'ятки, найчастіше мозаїки та вітражі у Києві, тому просять допомоги містян.
Мозаїка (руйнується) та вітраж (знищений повністю) Олени Гнєдаш у будівлі заводу «Електронмаш»

Мозаїка (руйнується) та вітраж (знищений повністю) Олени Гнєдаш у будівлі заводу «Електронмаш»

У Києві існує чимало творів монументального мистецтва, які не перебувають на обліку Департаменту охорони культурної спадщини, тому там розробили інструкцію, як кожен киянин може долучитися до збереження пам'яток. Про це "Твоєму місту" розповіли у відповідь на запит.  
 
Розгляд питання про занесення об'єкта культурної спадщини до Переліку об'єктів культурної спадщини може відбуватися за власним або зверненням фізичних, юридичних осіб або інших громадських формувань на підставі фотофіксації об'єкта:
 
 – фото загального вигляду, фото об'єкта в контексті (навколишньому середовищі), фото найбільш цінних (характерних) елементів об'єкта, фото рухомих об'єктів (деталей), фото загроз (дії негативних чинників);
 
 – історичної довідки, яка містить інформацію про автентичність об'єкта, його цінність з археологічного, естетичного, етнологічного, історичного, архітектурного, мистецького, наукового чи художнього погляду, дані історико-архівних досліджень, архітектурних, мистецтвознавчих, бібліографічних та містобудівних вишукувань.
 
 
У занесенні об'єкта культурної спадщини до Переліку за зверненням фізичних, юридичних осіб або інших громадських формувань може бути відмовлено у разі неподання вище зазначених документів, або відсутності в історичній довідці обґрунтувань автентичності об'єкта, його цінності з археологічного, естетичного, етнологічного, історичного, архітектурного, мистецького, наукового чи художнього погляду.
 
Як додали у Департаменті, дослідження та підготовка історичних довідок з фотофіксацією, що є підставою для взяття на облік об'єктів, потребує певного часу для їх розробки, тому ефективність роботи щодо збереження об'єктів може бути досягнена в результаті злагоджених дій науковців, громадськості, депутатського корпусу та органів, відповідальних за вирішення майнових питань, зокрема надання доступу до приватних, режимних об'єктів для їх огляду та проведення фотофіксації тощо.
 
Нагадаємо, у приміщенні кафе заводу «Електронмаш» в Києві, руйнується цінна мозаїка. Як повідомили «Твоєму місту», вона не перебуває на обліку як пам'ятка або об'єкт культурної спадщини. Така ситуація не є поодинокою, тому Департамент просить долучатися киян до збереження мистецьких творів від руйнування.

Ігор Ющенко

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!