Київ

Кияни вимагають захистити Китаєво від забудови. Петиція

486 0
На території пам'ятки планують збудувати ЖК

На сайті Київради зʼявилася петиція з вимогою зберегти від забудови Китаївський археологічний комплекс. Автор петиції пропонує розширити межі Національного природного парку «Голосіївський» на територію Китаївського археологічного комплексу включно з урочищами Самбурки та Болгарське.

«Свій ціннісний вибір (зберегти ці території) робили активісти-захисники Китаєва (археологи, екологи, історики) протягом останніх 50 років. Саме тому урочища Китаїв, Самбурки та Болгарське увійшли свого часу до переліку територій, на основі яких має створюватись НПП "Голосіївський". Всі ці урочища безпосередньо межують з парком та є єдиною віссю історико-культурного розвитку цієї території», - йдеться у петиції.

Авторка звернення Марина Коваленко нагадує, що на території Китаївського археологічного комплексу археологами знайдено та досліджено понад 1000 артефактів – від зарубинецького періоду до часів Київської Русі. На цій місцевості розташовані об’єкти ІХ-ХІІІ ст.: городище, поселення та місто «мертвих» – 400 курганів.

«Розширення меж НПП «Голосіївський» з включенням урочищ Китаїв, Самбурки та Болгарське у 2020 році погодило Міністерство енергетики та захисту довкілля України – таке вдале рішення дозволить зберегти і археологію і природу одночасно», - додала вона.

Нагадаємо, з 2009 року Китаїв набув статусу памʼятки археології національного значення, яка складається з городища, поселення та курганного могильника.

ТОВ "Київська овочева фабрика", яка користується ділянкою Китаївського городища з 2009 року, підписала інвестиційний договір із Saga Development, а потім з KAN Development про будівництво на цій території "ЖК із повною інфраструктурою".

У лютому стало відомо, що Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову Офісу генерального прокурора щодо скасування передачі пам'ятки під забудову. Позиція прокуратури полягала у тому, що Китаївське городище не підлягає відчуженню або передачі іншим, адже це пам'ятка археології.

Нині суди тривають.

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!