Київ

Кияни звернулися до прокуратури з проханням врятувати «Будинок з комахами»

1182 0
Активісти просять правоохоронців відкрити кримінальне провадження проти забудовника.
Фото: Мапа Реновації / Facebook

Фото: Мапа Реновації / Facebook

Столичні активісти «Мапи Реновації» спільно з іншими громадськими організаціями відправили колективне звернення до Київської міської прокуратури з проханням відкрити кримінальне провадження через умисне руйнування об'єкта культурної спадщини та зупинити протиправні діяння шляхом накладення арешту. Про це йдеться у дописі активістів.
 
Також вони нагадали, що Офіс Генерального прокурора теж судиться із забудовником в Шостому апеляційному адміністративному суді. Забудовник паралельно домагається скасування статусу та руйнує будинок.
 
Цей факт підтверджує і столичний активіст Дмитро Перов. У Facebook він написав, що демонтаж пам’ятки триває, хоч і призупиняється на час перебування там інспекторів Департаменту охорони культурної спадщини КМДА.
 
«Уже нема півтора поверху правого крила. Забудовник зняв ще частину даху. Вочевидь, це необхідно для продовження руйнування основного об’єму будівлі 1893 року і вочевидь це незаконне будівництво покриває поліція», – пише Перов.
 
 
Він також додав фото, на якому, за його словами, відбувається вивезення з будівельного майданчика 130-річної жовтої київської цегли.
 
 
 
«Київська міська прокуратура, а вам не цікаво дізнати, що це за гуманітарний бус з червоним хрестом возить нашу історію на смітник?» – додав активіст.
 
Нагадаємо, що днями ситуація із «Будинком з комахами» на Володимирській, 93 продовжує заплутуватися —  у Департаменті охорони культурної спадщини КМДА кажуть, що будинок уже набув статусу об'єкта культурної спадщини м.Києва, що захищає його від посягань забудовника, а у Мінкульті кажуть, що документів на внесення до переліку об'єктів культурної спадщини не отримували.
 
 

У міністерстві зазначають, що згідно з чинним Порядком обліку об’єктів культурної спадщини, Уповноважений орган (в цьому випадку – Київська міська військова адміністрація) зобов’язаний забезпечити складання облікової документації на щойно виявлений об’єкт культурної спадщини у строк, що не перевищує трьох років з дати занесення об’єкта культурної спадщини до Переліку об’єктів культурної спадщини (пункт 10 Розділу ІІ Порядку).

У 2021 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до Переліку пам’яток м. Києва за Голосіївський районом. У 2022 році Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив будинок цього статусу, однак рішення у справі 640/22099/21 так і не набрало чинності. Офіс Генерального прокурора на початку 2023 року подав апеляційну скаргу, а Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи.

20 квітня знову виникла загроза знесення будинку по Володимирській, 93 у м. Києві, відомого також як будинок Марії Станіславської або «будинок з мухами». Попри приписи Департамент охорони культурної спадщини КМДА забудовник продовжує зносити пам’ятку, поліція, що приїхала на виїзд відмовилась зупиняти роботи.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!