Львів удруге звернеться до уряду із проханням допомогти навести лад зі сміттям

1872 0
Із наближенням весни актуальнішим стає питання рекультивації Грибовицього сміттєзвлища.
ілюстрацію надав Богдан Михалусь

ілюстрацію надав Богдан Михалусь

Сьогодні, 23 січня, під час позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, було прийнято рішення про те, щоб повторно звернутися до обласної та Державної комісії з ТЕБ і НС щодо критичної ситуації з ТПВ у Львові. Місто звернеться до Уряду з тим, щоб унеможливити критичну ситуацію на полігоні, а також з проханням щодо забезпечення посиленого патрулювання на полігоні, щоб унеможливити будь-які провокації.

Як повідомляють у прес-службі міськради, за результатами цього засідання було прийнято три важливих рішення.

«Перше питання, яке є критичним, комісія прийняла одноголосно повторно звернутися до комісії обласної і державної. Тому що, станом на сьогодні, як і озвучували вже, близько третини майданчиків є переповненими. Тому, ми просимо і вимагаємо, аби дві комісії долучилися до роботи і надали змогу нових полігонів, куди можна вивозити сміття безпосередньо зі Львова. Тому що, ми знаємо, що продовжується блокування тих полігонів, куди раніше вивозили сміття зі Львова.

Друге питання – звернення до уряду з тим, щоб державна комісія з питань надзвичайних ситуацій могла терміново приступити до аварійних робіт на полігоні. Тобто, ми говоримо про дамбу, ми говоримо про ряд технічних речей, які потрібно зробити. Оскільки ми розуміємо, що приблизно за місяць буде потепління.

І третє питання, яке є критичним: ми говоримо про безпеку на самому полігоні. Тому що, ми знаємо, що минулого року відбувся підпал, відповідно цього року потрібно убезпечити максимально сам полігон від стороннього впливу, який може бути», – зазначив Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку.

Читайте також: Хробаки, завод чи сортувальні майданчики: що врятує Львів від сміттєвого колапсу

Зазначимо, що 30 листопада Львівський міський голова звернувся до Прем’єр-міністра з листом про необхідність невідкладного проведення протиаварійних робіт на полігоні та з проханням про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету України. В грудні міська влада підтвердила, що готова співфінансувати на 50 відсотків виконання цих робіт. Це 24 мільйони гривень.

 «Потрібно доручити Державній службі надзвичайних ситуацій України спільно з львівським підрозділом здійснити всі необхідні заходи для унеможливлення критичної ситуації на полігоні. Питання коштів є вже вторинним, питання номер один – це безпека людей. Ми минулого тижня звернулися з відповідними листами до Управління внутрішніх справ, Прокуратури, СБУ щодо недопущення будь-яких нештатних ситуацій на полігоні, бо є дамба, інфільтрати, є критична ситуація. Щоби знову часом не сталося такої біди, яка була в травні, коли полігон підпалили. Тому сьогодні є критична вимога скликати обласну і державну комісії і розглянути ситуацію по вивезенню ТПВ», – підсумував міський голова Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, що 18 січня Львів вже звертався до голів обласної та Державної комісії з питань ТЕБ і НС щодо надання дозволу на вивіз твердих побутових відходів на полігони в межах області та країни.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!