Львів увійшов до лідерів міст з найбільшими видатками на підтримку ЗСУ

1515 0
Водночас найменші показники у Києві, Запоріжжі, Броварах, Івано-Франківську та Тернополі.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну з міського бюджету Львова виділили 1,1 млрд грн або ж 10% на допомогу армії. Найбільше на ЗСУ у відсотках витратили міські ради Мукачева (740 млн грн або 26%), Хмельницького (1 млрд грн або 21%) та Житомира (20%). Високі значення мають Чернівці (0,3 млрд грн) та Бердичів (100 млн грн) – по 9%. Про це свідчать результати аналізу ГО «Комітет виборців України».

Водночас найменші показники у Києва, Запоріжжя, Броварах, Івано-Франківська та Тернополя. Ці міста виділили для армії приблизно 2% зі своїх бюджетів. 

Загалом за півтора року повномасштабної війни найбільші суми для оборонного комплексу спрямували такі великі міста, як Київ (1,6 млрд грн), Дніпро (1,2 млрд грн), Львів (1,1 млрд грн), Хмельницький (1 млрд грн), Миколаїв (0,6 млрд грн), Черкаси (0,2 млрд грн), Чернівці (0,3 млрд грн), Рівне (0,2 млрд грн), Запоріжжя (0,2 млрд грн), Луцьк (0,1 млрд грн), Івано-Франківськ (0,1 млрд грн). Серед малих міст найбільші витрати має Бердичів (100 млн грн), Краматорськ (78 млн грн), Новомосковськ (69 млн грн), Дрогобич (55 млн грн). Крім цього, міські ради Ковеля, Броварів, Кам'янець-Подільського виділили для армії понад 40 млн грн, а Ніжина – 35 млн грн.

Читайте також: Святослав Літинський: Ця війна на роки, а ми витрачаємо мільйони на ремонти

За даними «Комітету виборців України», міські ради виділяли частину грошей на лікування, реабілітацію, соціальну підтримку військовослужбовців, членів їхніх сімей, родин загиблих. Також окремим напрямом бюджетних витрат стала купівля військових облігацій. На неї Хмельницька міська рада витратила 600 млн грн, а Чернівецька міська рада – 140 млн грн.

Нагадаємо, що витрати, які здійснюють міста під час війни за бюджетні кошти, почали обурювати людей. Наприклад, між львів'янами виникла активна дискусія через створення у місті алеї-вишиванки за 17 млн грн. Крім того, волонтер зі Львова Святослав Літинський реєстрував петицію до уряду України щодо зростання обороноздатності. У ній він закликав обмежити некритичні витрати, а всі вивільнені кошти спрямувати на оборонні потреби.

Святослав Літинський розповів у інтерв’ю Tvoemisto.tv, які витрати, на його думку, зараз на часі, за якими критеріями варто визначати критичність потреб та чому деякі містяни цього не розуміють.

Водночас мер Львова Андрій Садовий пояснював, чому бюджетні кошти скеровують не тільки українським захисникам, а також на розвиток міста.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!