Львівщина пережила сьому хвилю. Сovid-19 може стати звичайним сезонним захворюванням

1613 0
За словами медиків, цілком ймовірно, що від коронавірусу, як і від грипу, доведеться вакцинуватись щороку.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

На Львівщині пройшла вже сьома хвиля коронавірусної інфекції і вона є далеко не останньою. Найімовірніше, Сovid-19 стане сезонним захворюванням і від нього щоразу доведеться вакцинуватись. Про це Тvoemisto.tv повідомила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко-Тімко в рамках регіональної комунікаційної кампанії з підтримки вакцинації від Covid-19 «Бустерни свою стійкість – вакцинуйся від Covid-19», що ініційована МОЗ України, Центром громадського здоров’я та за підтримки Львівської ОВА.

«Якщо порівнювати з попередніми хвилями, то остання – це була сьома «хвилька». Зважаючи на етапність, можемо передбачати, що коронавірус стане сезонним захворюванням. Щоразу з’являються нові штами ковіду і кожен з них має певну відмінність від своїх попередників. Одна з думок науковців така, що нам щороку доведеться вакцинуватись від коронавірусу, що зробить нас менш вразливими при зустрічі із вірусом», – каже епідеміологиня.

Зараз у більшості областей України, зокрема і на Львівщині, циркулює штам Омікрону Кракен або ХВВ 1.5.

«Вперше на території Львівської області Кракен або ХВВ 1.5 виявили близько трьох тижнів тому. Тоді він домінував у 20% серед всіх виявлених. З останніх семи зразків, які ми скерували на секвенування, у всіх був виявлений саме цей вид, тому можемо стверджувати, що зараз на Львівщині переважає Омікрон Кракен або ХВВ 1.5», – додає вона.

Читайте також: Через два тижні на Львівщині очікується черговий спалах грипу та Covid-19

Щодо клінічних проявів, то цей вид коронавірусу є дуже заразний. Йому притаманні такі особливості, як закладеність носа і носових пазух, людині важко ковтати, бо бракує повітря, у частини пацієнтів підвищується температура тіла. А ось випадків запалення легень і пневмоній стає менше. Водночас даються взнаки всі хронічні захворювання.

Як наголосив директор департаменту охорони здоров'я ЛОВА Орест Чемерис, незважаючи на те, що в країні війна, забувати про коронавірус не треба. Він нікуди не дівся, хоч цифри виявлених випадків, госпіталізацій та смертей зменшилися.

«Інтенсивний показник захворюваності на коронавірус цього тижня на два відсотки зменшився у порівнянні з минулим тижнем. Показник не наближений до епідпорогу, є тенденція на зниження. Проте зараз на стаціонарному лікуванні перебувають 204 особи, з них – четверо дітей. Із усіх летальних випадків, які трапились за останні три тижні, лише одна людина мала одну дозу вакцини від коронавірусу, решта – жодної», – каже Орест Чемерис.

Щоб захиститись від коронавірусу, який може спричинити важкі ускладнення, особливо у старших людей із супутніми захворюваннями, потрібно вакцинуватися.

На сьогодні кожен українець повинен мати чотири дози вакцини від коронавірусу – першу і другу дози, а також дві бустерні дози. Проте, як наголосила Наталія Іванченко, на Львівщині однією дозою вакциновано близько 1 млн 69 тис. осіб, дві дози мають 1 млн 40 тис. осіб. Загалом – в межах 50% населення. Набагато гірша ситуація із бустерними дозами.

Перший бустер, який треба вводити не раніше, ніж через п’ять місяців після вакцинального комплексу або пізніше, мають лише 8% мешканців Львівщини. А другий бустер, який можна вводити не раніше, як через чотири місяці після останньої дози, має менше одного відсотка мешканців.

«Досвід показує, що коли люди вакциновані однією чи двома дозами, то вони теж хворіють, тому потрібні бустерні дози, тобто додаткові дози вакцини. Це речовини подібні до вірусу ковіду, внаслідок якого виробляються антитіла. Це потрібно робити, щоб рівень постійно був на високому рівні і не виникало ускладнень чи летальних випадків», – пояснює епідеміологиня, додаючи, що за останній місяць, коли на Львівщині перебіг ковіду дещо активізувався, на вакцинацію щотижня приходить 4-5 тис. охочих.

Що стосується Львова, то, за словами заступника керівника управління охорони здоров'я ЛМР Назарія Калачинського, однією дозою вакциновані 70% людей, 67,4% – двома. Першу бустерну дозу мають 13,4% людей, а другу – 1,2% львів’ян.

«70% людей, які потрапляють у стаціонари, є невакцинованими. Якщо говорити про летальні випадки, то 89% таких людей не мали жодної вакцини від коронавірусу», – каже він.

В Україні загалом двома дозами вакциновано 15,5 млн людей, і тільки 3,2 млн зробили бустер.

Чи будуть потрібні українцям наступні бустерні дози від коронавірусу – ще не відомо.

«Якщо людина хворіла на кір, то антитіла зберігаються упродовж життя і шансів захворіти удруге практично немає. Досвід із коронавірусом показує, що таке не спрацьовує. Людина може хворіти двічі, тричі, навіть більше і ніхто не знає, хто утримає ускладнення. Тому введення дози вакцини людям, які перехворіли і, здавалося б, набули власні антитіла, є необхідні. Зустрівшись з вірусом у людини є шанс не утримати важкі ускладнення. Ми не знаємо, що буде далі. Можливо, доведеться колоти й інші бустери, а, можливо, як і від грипу, щороку будемо вакцинуватись від коронавірусу. Це нам скажуть потім. Зараз наше завдання – скористатись всіма інструментами, щоб зберегти здоров’я», – додає Наталія Іванченко.

Медична експертка ЮНІСЕФ, інфекціоністка Катерина Булавінова, закликала не лише не зволікати із вакцинаціями, а й не забувати про них.

«Під час війни немає ні часу, ні енергії, щоб хворіти. Не варто також відволікати лікарів від тих, кому справді потрібна їхня допомога. Оскільки всі пам’ятають, що при ковіді важкі пацієнти є кисневозалежними, не варто кисневе обладнання випробовувати на собі, особливо, коли досі ймовірні відключення світла», – аргументує Катерина Булавінова.

Зі всіма питаннями щодо вакцинації можна звертатись на гарячу лінію, яку створив Юнісеф спільно із МОЗ: 0800 351 896.

Ольга Шведа

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!