Львівська міська рада програла суд за будівлі у Митрополичих Садах

3744 0
Загальна площа двох будівель, про які мовиться у справі – 466,5 кв.м.
Митрополичі Сади / Фото: Твоє місто

Митрополичі Сади / Фото: Твоє місто

Верховний суд залишив без задоволення касаційну скаргу Львівської міської ради щодо скасування державної реєстрації права власності на будинок трансформаторної підстанції площею 36,7 кв.м та технічний будинок радіостанції площею 429,8 кв.м, що розташовані на вул. Листопадового Чину, 28. (територія Митрополичих садів). Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Наразі власником будівель є Адміністрації Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, а державну реєстрацію здійснював приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Роман Падалко.

Свої вимоги до вищезазначених відповідачів міська рада аргументувала тим, що нерухоме майно є комунальною власністю територіальної громади Львова, а державну реєстрацію права державної власності у 2016 році на це майно здійснили без згоди ЛМР, тому такі дії є незаконними та порушують її права та інтереси.  

Зазначимо, що Господарський суд Львівської області відмовив міській раді у задоволенні позові ще у лютому 2023 року, це ж рішення без змін залишив Західний апеляційний господарський суд у квітні. Суди мотивували тим, що позивач (ЛМР) не надав достатніх доказів, які б підтверджували його право власності на об`єкти нерухомого майна. Верховний Суд погодився з висновками судів першої та апеляційної інстанцій.

Додамо, що 1951 році виконавчий комітет Львівської міської Ради депутатів трудящих надав ділянку площею 1,9 га та будівлі на ній Львівському обласному управлінню зв`язку на вул. Міцкевича, 28 (так раніше називалась вулиця Листопадового Чину). Пізніше ця ділянка з будівлями дісталась Львівському обласному радіотелевізійному передавальному центру, який у 2006 році реорганізували у філію Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення. Згодом, у 2011 році, Кабмін передав майно концерну до сфери управління Адміністрації держспецзв’язку.     

У 1990 році виконком Львівської міської ради народних депутатів припинив рішення свого попередника від 1951 року та вирішив передати будинок за цією адресою в оренду Галицькій Митрополії УГКЦ. Проте це рішення не було тоді реалізоване, і станом на 1994 рік домоволодіння за цією адресою в цілому було зареєстроване у БТІ на праві колективної власності за Львівським обласним радіотелевізійним передавальним центром на підставі рішення виконкому від 1951 року.

Читайте також: На Митрополичі сади у Львові чекають великі зміни. Що буде

Нагадаємо, що раніше Господарський суд Львівської області скасував державну реєстрацію права комунальної власності ЛМР на ділянку площею 2,1 га, що розташована за адресою пл.Св.Юра, 5. Фактично йдеться про частину Митрополичих садів - так звані нижні сади. Суд  позбавив теж Курію Львівської Архиєпархії УГКЦ права користуватись цією ділянкою. Її ЛМР надала у постійне користування Курії у 2020 році для обслуговування нижніх Митрополичих садів та прилеглої території комплексу собору Святого Юра і влаштування парково-рекреаційної зони загального користування.

Спірні будівлі не є розташовані на ділянці, яка була надана у користування Курії у 2020 році, але суд дійшов висновку, що ділянка перебувала у державній власності безперервно від 1951 року і після набуття Україною незалежності, а Львівська міська рада без згоди землекористувача (Концерну РРТ та Адміністрації Держспецзв’язку) зменшила його початкову земельну ділянку площею 1,9 га до анклаву площею 0,1 - 0,15 га, де розміщена, зокрема, трансформаторна підстанція. 

____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!