Міськрада програла суд за Митрополичі сади у Львові

9971 0
Йдеться про ділянку розміром 2,1 га, яку у 2020 році ЛМР передала Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ.
Фото: kapitoliy.net.ua

Фото: kapitoliy.net.ua

Господарський суд Львівської області скасував державну реєстрацію права комунальної власності ЛМР на ділянку площею 2,1 га, що розташована за адресою пл.Св.Юра, 5. Фактично йдеться про частину Митрополичих садів - так звані нижні сади. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Суд задовольнив позов до Львівської міської ради, поданий заступником військового прокурора Львівського гарнізону в інтересах держави в особі Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Судом була визнана незаконною та скасована ухвала Львівської міської ради №6503 від 04.09.2020, на підставі якої Курія Львівської Архиєпархії УГКЦ отримала у постійне користування земельну ділянку для обслуговування нижніх Митрополичих садів та прилеглої території комплексу собору Святого Юра і влаштування парково-рекреаційної зони загального користування, була скасована державна реєстрація права власності ЛМР на цю ділянку та права постійного користування нею Курією Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Прокурор стверджував, що спірна земельна ділянка перебуває у державній власності ще з 1951 року, згідно з рішенням виконавчого комітету Львівської міської Ради депутатів трудящих № 31/246 від 06 квітня 1951 року, яким ділянку площею 1,9 га та нерухоме майно на ній закріпили за Львівським обласним управлінням зв`язку. Правонаступником управління є Концерн РРТ, що належить до сфери управління Адміністрації Держспецзв’язку. Таким чином, ділянка, на думку прокуратури, безперервно перебувала у державній власності від 1951 року, і ЛМР не могла нею розпоряджатись - передавати у користування Курії.

Натомість, ЛМР заперечувала позицію прокурора, наполягаючи, що право розпоряджатись ділянкою міською радою виникло в неї після прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 року, яким до комунальної власності віднесені усі землі в межах населених пунктів. Окрім цього, на сформованій спірній земельній ділянці, яка була надана у постійне користування Курії, не було ніяких об’єктів нерухомого майна, які перебували б у державній власності, зокрема у власності Адміністрації спецзвязку чи Концерну РРТ. Проте, ці об’єкти розташовані на несформованій у Державному земельному кадастрі ділянці (анклаві), яку оточує з усіх боків спірна ділянка.

Суд дійшов висновку, що спірна ділянка перебувала у державній власності безперервно від 1951 року і після набуття Україною незалежності, а Львівська міська рада без згоди землекористувача (концерну РРТ та Адміністрації Держспецзв’язку) зменшила його початкову земельну ділянку площею 1,9 га до анклаву площею 0,1 - 0,15 га, де розміщені споруди у власності землекористувача. Ділянка площею 1,9 га, яка була закріплена за Львівським обласним управлінням зв`язку у 1951 році, та ділянка плошею 2,1382 га, яка була надана у постійне користування Курії у 2020 році, перетинаються, причому ймовірна площа накладення становить 1,8661 га.

Читайте також: На Митрополичі сади у Львові чекають великі зміни. Що буде

Додамо, що це рішення все ще може бути оскаржено в Західному апеляційному господарському суді. Прокуратура судиться за цю ділянку з кінця 2020 року, але спершу суди у Львові не задовольняли вимог прокуратури. Втім, Касаційний господарський суд 1 червня 2022 року своєю постановою повернув справу на новий розгляд до Господарського суду Львівської області.

Нагадаємо, що 4 лютого 2022 року Львівська міська рада передала ключі Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ від квартири на площі Святого Юра, 5, яку минулого року викупили, аби розширити Святоюрський комплекс.

Дмитро Борисов

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!