Львівська міська рада відреагувала на ситуацію щодо вимкнення світла через борги у Винниках

627 0
У житловому комплексі у Винниках вимкнули світло через борги забудовника.
ФОТО: ЛУН

ФОТО: ЛУН

Мешканців винниківського ЖК Rubicon City, що розташований на вул. Кільцевій, 17, знову відключили від світла через борг забудовника. За словами заступника міського голови Львова з містобудування Любомира Зубача, забудовник заселив людей у будинки без належно дороблених комунікацій. У Львові уже провели спільну нараду за участі людей, представників обленерго, забудовника та різних структур міської ради та спробували вийти на якесь рішення.

«Також мали розмову із власниками, які, на превеликий жаль, зараз зайняті внутрішніми розбірками у судах і правоохоронних органах. Але разом з тим це абсолютно не знімає з них спільну відповідальність за об’єкт, який збудувала і не довела до ладу їхня ж компанія. Вони повинні розуміти– не можна перекладали свої проблеми на плечі мешканців. Мова про три будинки. У них уже заселені люди. Але досі забудовник повноцінно не приєднав комунікації до загальної мережі. Яким чином будинки прийняли в експлуатацію без зовнішніх мереж – теж питання?! І воно адресоване до чиновників «найчеснішої» ДАБІ у Києві», – прокоментував Любомир Зубач. 

За його словами, за документами Рубіконівські будинки у Винниках – це будівельний майданчик. Електрику обленерго подавала в ці будинки як для будмайданчиків, з відповідним тарифом. Як наслідок забудовник накопичив мільйонні борги перед «Львівобленерго», адже мешканці оплачували за світло за тарифом для населення.

Читайте також: У житловому комплексі у Винниках вимкнули світло через борги забудовника

«Львівська міська рада не може стояти осторонь людей, які посеред морозів лишились без світла і почасти без тепла. Це неприйнятно. Закликаю представників будівельної компанії оплатити борги за світло. Для забудовника, який донедавна провадив таку активну будівельну діяльність – це не є непідйомна сума. Не доводьте критичну ситуацію до патової, не робіть заручниками ваших же мешканців. Тим паче, обленерго готове піти назустріч у питанні розтермінування боргу, але з чіткими строками виплат», – зазначив чиновник.

Він додав, що юридично ця ситуація, яка склалась, не у відповідальності ЛМР.

«По-перше, це договірні відносини між продавцем і покупцем. По-друге, на хвильку, вже четвертий рік поспіль після створення Львівської ОТГ, а держава так і не передала Львову повноваження з питань будівельного контролю щодо доєднаних територій. І Винники – це досі повноваження Києва. Нонсенс? Але це наша з вами реальність. Попри це, ми мусили втрутитись. Бо, переконаний, такі ситуації не можуть повторюватися у нашому місті. Це сором і ганьба на цілу країну», – наголосив Любомир Зубач. 

Нагадаємо, у серпні 2023 року «Львівобленерго» також відключило електропостачання всьому будинку через 300 тис. грн боргу, а загальний борг за три об'єкти становить приблизно 500 тис. грн. Тоді мешканці зібрали два мільйони гривень для підключення до окремої підстанції, однак 15 січня їм знову відключили електроенергію. «Львівобленерго» змушує їх сплатити 1 млн гривень боргу. 

Юлія Кметик

_____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!