Львівська міськрада вимагає знести спірний торговий центр

11792 0
Підготовче засідання призначили на 9 січня.
Фото: Plaso.pro

Фото: Plaso.pro

До Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява Львівської міськради до ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» щодо скасування державної реєстрації права власності, усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом знесення самочинно збудованих приміщень на вул. Пасічній, 164. На ділянці розташовано торговий центр площею 2521,3 кв.м, там зараз – гіпермаркет «Сільпо». Власником самої будівлі є ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп».

Джерело: ЄДРСР

В ухвалі суду вказано, що ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» зареєструвало право власності на будівлю площею 2521,3 кв. м, проте в експлуатацію ввели приміщення площею 1332,7 кв. м. До слова, міськрада також подала заяву про забезпечення позову, аби заборонити відповідачу та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії щодо відчуження, здійснення інших юридичних правочинів, реєстрації права власності щодо об`єкта нерухомого майна. Проте суд відмовив у цьому проханні. 

Містобудівні умови і обмеження виконком ЛМР на цей об'єкт видав ще у 2018 році, проте вони були для іншої компанії ТзОВ «Мостнафта». До того ж, їх видавали на будівництво салону з продажу і діагностики автомобілів, що підтверджується і декларацією про готовність об'єкта до експлуатації. Зараз же там торговий центр. Інших рішень стосовно цієї ділянки не було.

Як у коментарі Tvoemisto.tv пояснила директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич, у відповідача відсутні документи землекористування, а договір оренди з попереднім орендарем, тобто з ТзОВ «Мостнафта», закінчився ще 8 лютого 2022 року. МУО забудови земельної ділянки для проєктування торгового центру загальною площею 2521,3 кв. м міськрада не видавала. 

Також вона зазначила, що, попри відсутність документів, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно таки провели державну реєстрацію права власності на цю будівлю. Її провели на підставі технічного паспорта, декларації про готовність до експлуатації об’єкта площею 1332,7 кв. м та розпорядження Сихівської районної адміністрації про присвоєння поштової адреси новозбудованому об’єкту. 

Додамо, що Tvoemisto.tv зверталося за коментарем і до ТзОВ, з яким судиться міськрада, проте там зазначили, що з журналістами не спілкуються, а судів ніяких наразі немає. 

Наступне засідання по цій справі відбудеться вже 9 січня 2024 року

Читайте також: Державіаслужба продовжить судитися з Львівською міською радою щодо забудов біля аеропорту

Зауважимо, що згідно з даними аналітичної платформи YouControl, ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» заснували у 2016 році Володимир та Наталія Швед у Львові. Компанія займається наданням в оренду й експлуатацією власного чи орендованого нерухомого майна. У 2020 році компанію оштрафували на 777 тис. гривень за самовільне будівництво прибудови до житлового комплексу на вулиці Зелена, 184.

Крім того, у лютому 2019 року ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» погодили містобудівні умови та обмеження на реконструкцію рибного магазину «Океан», який збудували ще 1982 році. Реконструкцію будівлі розпочали навесні, а 18 липня знесли стіну з мозаїкою авторства Володимира Патика, що, згідно з проєктом, планували зберегти. Наступного дня виконавчий комітет ЛМР зібрався на позачергове засідання та скасував містобудівні умови і обмеження на реконструкцію будинку, а міська ДАБК розпочала перевірку. Крім штрафу, за результатами перевірки, замовнику та генпідряднику будівництва видали приписи про зупинення будівельних робіт, доки вони не усунуть виявлені порушення. Після цього забудовник пообіцяв відновити мозаїку, а частину приміщень віддати під мистецький простір. Після сплати усіх штрафів ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» відновили містобудівні умови та обмеження. В подальшому мозаїку таки відновили.

Нагадаємо, що також зараз тривають суди між Львівською міською радою та Львівською облрадою за десяток будівель у місті. Детальніше про це читайтет тут.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!