Про котячого мера Львова вийшла книжка. Там є і Борис Джонсон

1194 0
На сторінках книжки можна знайти Бориса Джонсона, який тисне лапу Левчику.
Ілюстрація з книжки про Левчика

Ілюстрація з книжки про Левчика

Львівська письменниця Наталка Малетич написала книжку «Кіт Левчик і святий Миколай» про кота, який живе в будівлі Львівської міськради. Книжку видало «Видавництво Старого Лева».

«Кіт Левчик і святий Миколай» — і казка, і не зовсім казка. Адже кіт Левчик справді живе у мерії Львова. Він разом з її працівниками зустрічає важливі делегації і таки має сторінку в Інстаграмі. Казку про нього я написала торік, коли дізналася про цього котика. Справжній Левчик виявився гарним прототипом для казкового персонажа, бо частина його реальної історії, зокрема й те, як він потрапив у будівлю мерії і став котячим мером, — теж доволі незвична», - прокоментувала Tvoemisto.tv Наталка Малетич, відповідаючи на питання, чи є книжка про Левчика замовленням Львівської міськради. 

Казковий Левчик отримав у цій оповіді вигадану родину, зокрема, є цікавою історія його мами киці.

Читайте також: Дівчина з сусіднього подвір'я. Наталка Малетич про невідоме життя Лесі Українки

«Коли я обмірковувала сюжет казки, мені трапилася мандрівка до Любліна. І там я дізналася, що в цьому місті жив польський художник-графік Анджей Кот. Він часто у своїх роботах використовував образ кота. І на будинку, де в нього була майстерня, теж можна побачити зображених котиків. Тож маму нашого Левчика я «поселила» в майстерні художника. Відтак у казці з’явилася та польська ниточка, яка зв’язала сюжет і загалом поєднала вигадку й реальність», - розповіла письменниця.

Кіт Левчик 

За її словами, це не зовсім казка, адже багато подій, описаних у книжці, відбувалися насправді торік. Зокрема, втеча українських біженців від війни і допомога, яку Польща надала Україні, прийнявши їх.

«Герої казки, які евакуюються зі своїми домашніми улюбленцями — теж невигадані, і збережено їхні імена та імена їхніх котиків і песиків. Хлопчик, з яким дружить мама-киця, теж має реального прототипа. Згадується в казці і торішній блекаут — тому, щоб засвітити ялинку, мусить втрутитися вища сила, тобто святий Миколай. Саме його поява дає надію на перемогу світла над темрявою і добра над злом, як і повинно бути у кожній казці і як, сподіваємося, таки буде в реальності», - додала авторка.

Зокрема, на сторінках книжки художник зобразив колишнього прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, який тисне лапу коту. 

Ілюстрація з книжки з Борисом Джонсоном

Книжку «Кіт Левчик і святий Миколай» можна придбати на сайті видавництва. 

Додамо, 9 вересня Борис Джонсон прибув із візитом до Львова. Він, зокрема, приїхав, щоб отримати почесне звання «Доктор Honoris Causa Львівського національного університету ім. Івана Франка». Нижче можна переглянути відео з того дня.

 

Нагадаємо, Левчик оселився у львівській мерії восени 2020 року. Його називають котячим мером міста.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!