Львівські археологи знайшли унікальну ткацьку майстерню римських часів

5970 0
Рештки ткацького верстату, якому близько двох тисяч років, львівські археологи знайшли на пам’ятці в урочищі Гора, що поблизу міста Белз.
фото: Рятівна археологічна служба

фото: Рятівна археологічна служба

На початку першого тисячоліття тут існувало поселення, мешканці якого були тісно пов’язані торговими зв’язками із Римською імперією. Люди ж на цьому місці жили протягом довгого періоду: сліди заселення зафіксовано від кінця палеоліту (ХI тис. до н. е.) і до давньоруського часу (ХІ-ХІІІ ст.).

У рамках обласної програми «Охорона і збереження культурної спадщини Львівської області на 2016-2018 роки» дослідники Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України здійснюють пам’яткоохоронні роботи (розкопки) на двох давніх поселеннях в околицях Белза. Серед них і багатошарова пам’ятка Белз-22 в урочищі Гора, поверхня якої впродовж останніх десятиліть інтенсивно розорюється та руйнується скарбошукачами.

«Ми заклали розкоп у північний частині пам’ятки, яка сьогодні не використовується активно, – говорить начальник експедиції, кандидат історичних наук, заступник директора  «Рятівної археологічної служби» Тарас Милян. – Вже за перші дні роботи отримали велику кількість керамічного матеріалу, що належить археологічним культурам різного часу, вироби із кременю, кістки та металів.

Читайте також: Львівські археологи досліджують найстаріше місто області. Фото

На сьогодні найцікавішими для нас є рештки вертикального ткацького верстату, який датується римським часом. Це стало для нас своєрідною несподіванкою. На глибині 1 м виявили рештки, ймовірно,  житлового об’єкту, у куті якого збереглися більше 30 глиняних тягарців, що використовувалися у прядінні. Вони розташовувались в один ряд, займаючи північний кут споруди. Вони були двох типів – чотиригранні та плоскі округлі. Шкода, але решток самого ткацького верстату виявити не вдалося, оскільки він був виготовлений з дерева».

За словами дослідників, найбільша проблема цієї пам’ятки, як і з іншими в околиці Белза – регулярні набіги мародерів із металодетекторами. Вони навіть не гребують існуючими, але занедбаними цвинтарями.

Розкопки тривають і згодом на огляд громадськості буде представлено ще цілу низку здобутих артефактів, які сьогодні перебувають у стані часткової реконструкції та реставрації. Отримані результати археологи обіцяють представити до кінця року, зокрема, у грудні на науковій конференції у Белзі.

За словами директора НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олега Осаульчука, ці дослідження є наступним етапом археологічного вивчення Сокальщини. Так у 2010-2011 та 2012-2015 роках, працівники Центру вже проводили археологічні розвідки у басейнах річок Варенжанка та Солокія. Зараз тривають обстеження річки Себечівки. За результатами цих обстежень створюються археологічні карти та складаються переліки пам’яток, що потребують проведення невідкладних пам’яткоохоронних досліджень.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!